Apple mı Samsung mu? Dünyada en çok satan telefon markası belli oldu

Düzenleyen: / Kaynak: Engadget
- Güncelleme:
Apple mı Samsung mu? Dünyada en çok satan telefon markası belli oldu

Teknoloji Haberleri  / Engadget

Apple ile Samsung arasındaki on yıllardır süren rekabette 2023 yılının şampiyonu belli oldu. Dünya çapında akıllı telefon satışlarında on yıldan uzun bir süredir Samsung, lider konumdaydı. Ancak geçtiğimiz yılın verilerine göre, Apple, en büyük rakibini geride bıraktı. Böylece Apple ilk defa bu alanda zirveye oturdu.

2023 yılı Apple'ın iPhone serisi telefonları için büyük bir yıl oldu. İlk olarak, uzun yıllardır tercih ettiği Lightning bağlantı ve şarj kurulumunu terk etti. Ayrıca iPhone 15 Pro modelleriyle şirket, kamera tarafında önemli yükseltmeler yaptı. Nihayetinde, Apple'ın dünya çapındaki akıllı telefon satışlarında (sevkiyatlarında) Samsung'u geride bıraktığı ortaya çıktı.

International Data Corporation (IDC) Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker'ın sağladığı veriler, Apple'ın 2023 yılında 234,6 milyon adet iPhone sevkiyatı gerçekleştirdiğini ve bunun da pazar payının yüzde 20,1'ine denk geldiğini gösteriyor. Samsung, pazar payının yüzde 19,4'üne karşılık gelen 226,6 adet telefon satışı gerçekleştirdi. 

Bu son verilere göre, Nokia'nın lider olduğu ve Apple'ın ilk 5'e bile giremediği 2010 yılından bu yana Samsung ilk defa liderliğini kaybetti.

XIAOMI 3. SIRAYA OTURDU 

2023 yılında Xiaomi, OPPO ve Transsion (Infinix, TECNO, itel) markaları küresel olarak sırasıyla 145,9, 103,1 ve 94,9 milyon akıllı telefon satışı yaparak ilk beşte yer alan markalar oldu. 

Akıllı telefon endüstrisindeki hareketlilik ve devam eden yasal düzenlemeler göz önüne alındığında bu değişim dikkat çekici.

IDC'nin Dünya Çapında Mobilite ve Tüketici Cihaz Takipçileri grup başkan yardımcısı Ryan Reith, telefon piyasasına ilişkin şu şekilde bir değerlendirme yaptı:

"Apple, Samsung'un sıralamasındaki düşüşte kesinlikle rol oynadı ancak genel olarak ise Android alanı kendi içinde çeşitleniyor. Huawei geri döndü ve Çin'de hızla ilerleme kaydediyor. OnePlus, Honor, Google ve diğerleri gibi markalar üst seviyenin düşük fiyat aralığında oldukça rekabetçi cihazlar piyasaya sürüyor. Katlanabilir ürünler ve akıllı telefondaki yapay zeka yetenekleriyle ilgili artan tartışmalar ilgi kazanıyor. Genel olarak akıllı telefon sektörü çok ilginç bir döneme doğru gidiyor."

AKILLI TELEFON SATIŞLARI DÜŞÜŞTE 

Öte yandan, genel anlamda küresel çapta akıllı telefon sevkiyatları 2023'te yüzde 3,2 azaldı ancak dördüncü çeyrekte yüzde 8,4 arttı.

Wall Street Journal'ın haberine göre Apple, bölgedeki dördüncü çeyrek satışlarının bir önceki yıla göre yüzde 11 daha düşük olması nedeniyle Çin'de rekabet etmekte zorlanıyor. Şirket, Çin'de daha fazla iPhone satabilmek için 70 dolara kadar indirim bile yaptı. En yeni iPhone serisini, iPhone 15'i, indirime sokmak Apple için nadir görülen bir durum ancak zor durumdaki bir pazarda karşılığını alabilir.

Düzenleyen:  - Teknoloji
Kaynak: Engadget
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...