İlk Türk astronot Alper Gezeravcı uzayda yaptığı çalışmaları anlattı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:

Teknoloji Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) bulunan ilk Türk astronot Alper Gezeravcı ile görüştü. Gezeravcı, "Türk bilim dünyası için yapmam gereken daha çok deney var" dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 7 gündür Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) bulunan ilk Türk astronot Alper Gezeravcı ile GUHEM'de ikinci kez canlı bağlantı kurdu. Uzayda gerçekleştireceği deneyler hakkında bilgi veren Gezeravcı, "Türk bilim insanları adına gerçekleştirmem gereken daha çok deney var." dedi.

Alper Gezeravcı şu ifadeleri kullandı:

7 FARKLI ÜLKE 9 MİLLET BİRLİKTE ÇALIŞIYOR

"Toplam 11 kişiyiz burada. Bizim buraya gelişimizle birlikte 7 farklı ülke 9 farklı milliyet temsil ediliyor. Bu da ISS tarihindeki en kalabalık uluslararası topluluk. Biz 4 kişilik bir ekibiz. Deney çalışmalarımızı ayrı ayrı yapmakla birlikte, birbirimizle sürekli iletişim halindeyiz ve koordinasyon içinde hareket ediyoruz.

Özellikle dünyaya göndereceğimiz fotoğraflar ve deneylerde yardımlaşıyoruz. Günlük işlerimize toplantı yaparak başlıyoruz. Toplantının hemen ardından görevlere başlıyoruz.

YERÇEKİMSİZ ORTAMI DENEYİMLEMEK BÜYÜK TECRÜBE

Dünyada aldığım eğitimler sayesinde burada bizi bekleyen ortam hakkında bilgi sahibi olduk. Elbette yerçekimsiz ortamı birebir deneyimlemek, vücudunuzun ortama ayak uydurması, görevinizi yerine getirmek için yaptığınız çalışma ancak yaşayarak edinebileceğiniz bir tecrübe.

Dünyanın etrafında günde 16 kez tur atıyoruz. Gün doğumuna bağlı yaşam sürecini burda sürdürmek mümkün değil. Özel ışıklandırma sistemiyle 24 saatlik düzeni sürdürmeye çalışıyoruz. Günlük faaliyetlerimden önce kahvaltımı yapıp, gün içinde yapacaklarımızı toplantıyla belirliyoruz.

Toplantının hemen ardından planlı görevlerimize başlıyoruz.  Günde 12 ila 15 arasında farklı görev gerçekleştiriyoruz.

TÜRK BİLİM DÜNYASI İÇİN YAPMAM GEREKEN ÇOK DENEY VAR

Türkiye'den getirdiğimiz deneylerin yanı sıra dünya üzerinde belirlenen gözlem noktalarının takibi gibi birçok görev var. Sağlık testini tekrar olduk. Kan verdik. Türk bilim insanları adına gerçekleştirmem gereken daha çok deney var. Zamanı doğru kullanıp eksiksiz tamamlamayı hedefliyorum.

Günün sonundaki dinlenme zamanıma kadar faaliyetler aralıksız devam ediyor. Gün sonunda uyumak için kendime ait uyku tulumumu sabitliyorum. 

İLK ARAŞTIRMA BİTKİLER ÜZERİNE

İlk araştırmamız bitkilerin büyümelerine yoğunlaşıyor. Genetik düzenleme tekniği kullanarak bitkilerin uzaya adaptasyonunu inceliyoruz. Doğal yaşam destek sistemlerinde yosunların kullanımını araştırıyoruz. Kullandığımız suyun çok büyük bir bölümü arıtılıp tekrar içme suyu haline getiriliyor.

DEVLETİMİZ SAYESİNDE BURADAYIM

Ben Mersin'in Silifke ilçesinde bir köyde dünyaya geldim. Kazandığım bilgi birikimler için devlete borçluyum. Devletimiz sayesinde insanlığın hayallerinin zirvesinde UUİ'de milletime hizmet edebilmenin gururunu yaşıyorum. Bilimde ve teknolojide yeni bir çağın kapılarını aralıyoruz. Daha yapacak çok işimiz var."

Milli Uzay programımız Türkiye'nin daha önceki çalışmaları kapsamında inşa edildi ve bunları bir çatı altında topladı. Son derece gurur duyuyoruz. Bu projelerde kazanılan tecrübe sayesinde Türksat 6A'yı kendi imkanlarımızla üretebiliyoruz. 

Düzenleyen:  - Teknoloji
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...