İsrail ateşkesi bozmak için yeni bahane uydurdu: Gazze’ye saldırılar başladı

Kaynak: Dış Haberler
- Güncelleme:
İsrail ateşkesi bozmak için yeni bahane uydurdu: Gazze’ye saldırılar başladı
İsrail, Hamas, Gazze, Ateşkes, Haber
Dünya Haberleri  / Dış Haberler

İsrail Hava Kuvvetleri, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ı bombaladı.

Gazze’de kırılgan ateşkes yeniden tehlikede.

İsrail ordusu, Hamas’ın ateşkesi ihlal ettiğini iddia ederek Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentine yeni bir hava saldırısı başlattı.

ÖLÜ SAYISI 68 BİNİ AŞTI

Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail ordusunun son 24 saat içinde sivil bölgeleri doğrudan hedef alması sonucu 8 kişinin öldüğünü, 3 kişinin yaralandığını açıkladı.

Bakanlığa göre, 7 Ekim 2023’ten bu yana süren İsrail saldırılarında toplam 68.159 kişi hayatını kaybetti, 170.203 kişi yaralandı.

İsrail ateşkesi bozmak için yeni bahane uydurdu: Gazze’ye saldırılar başladı - 1. Resim


SON 24 SAATTE 8 KİŞİ ÖLDÜ, 3 KİŞİ YARALANDI

El Cezire’nin aktardığı bilgilere göre İsrail ordusu, son 24 saatte Gazze Şeridi’nin kuzey ve orta kesimlerinde yeni saldırılar düzenledi.
Gazze Sağlık Bakanlığı, bu saldırılarda 8 kişinin öldüğünü, 3 kişinin yaralandığını kaydedildi.

ATEŞKES SONRASI 414 CENAZE ÇIKARILDI

Bakanlık, 11 Ekim’de ilan edilen ateşkesten bu yana enkaz altından çıkarılan 414 cenazeye ulaşıldığını duyurdu.

İSRAİL ATEŞİ SONUCU 35 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Gazze Sağlık kaynaklarına göre, 11 Ekim’den bu yana İsrail ateşi sonucu 35 kişi öldü, 146 kişi yaralandı.

Bölgedeki hastaneler, yakıt ve tıbbi malzeme eksikliği nedeniyle hizmet vermekte zorlanıyor.


NETANYAHU DUYURDU: GAZZE'DE 'DİRİLİK SAVAŞI'

Kudüs’te düzenlenen haftalık kabine toplantısının açılışında konuşan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze’de Hamas’a karşı yürütülen savaşın “Diriliş” adını aldığını duyurdu.

İsrail ateşkesi bozmak için yeni bahane uydurdu: Gazze’ye saldırılar başladı - 1. Resim


“7 EKİM FELAKETİNDEN YENİDEN DOĞDUK'

Netanyahu, “Bugün savaşa resmi, kalıcı bir isim verme önerisini onaylamak üzere hükümete getiriyorum: ‘Diriliş Savaşı’” dedi. 7 Ekim 2023’te başlayan saldırılara atıfta bulunarak, “İki yıl sonraki bu savaşın sonunda nasıl başladığımızı hatırlıyoruz. 7 Ekim'deki korkunç felaketten yeniden doğduk” şeklinde konuştu.

İsrail ateşkesi bozmak için yeni bahane uydurdu: Gazze’ye saldırılar başladı - 3. Resim


'HAMAS BEDEL ÖDEYECEK'

İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, ordunun Gazze’deki Hamas hedeflerine “sert bir şekilde karşılık vermesi” talimatını verdiğini belirterek, “Hamas ateşkesi ihlal etmenin bedelini ödeyecek” dedi. Başbakan  Netanyahu da “İsrail, Hamas’ın saldırılarına şiddetle cevap verecek” açıklamasında bulundu. İsrailli yetkililer, Gazze’deki saldırıların hızının artırılacağını söylerken, Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları ise yayımladığı açıklamada, “Gazze’deki ateşkese ve tüm anlaşma maddelerine tamamen bağlıyız. Refah’taki çatışmalardan haberimiz yok, o bölge işgal güçlerinin kontrolünde” ifadelerini kullandı.

“ASKERLERİMİZ ONURLANDIRILACAK”

Netanyahu, savaşta görev alan İsrail askerlerinin “Yeniden Alma Savaşı” madalyalarıyla onurlandırılacağına değindi.

“Önceki askeri operasyonlarda olduğu gibi, bu savaşın sonunda da askerlerimiz için özel süslemeler hazırlanacak. Bu süslemeler, ‘Diriliş’ adını taşıyacak” dedi.

BEN-GVİR'DEN NETANYAHU'YA ÇAĞRI: SAVAŞI YENİDEN BAŞLAT

Diğer yandan, İsrail’de aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Başbakan Binyamin Netanyahu’ya seslenerek, ordunun Gazze’de savaşı yeniden başlatması çağrısında bulundu.

Ben-Gvir, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Hamas ateşkesi ihlal etti, artık sabrın zamanı değil” ifadelerini kullandı.

GAZZE'DE ATEŞKES İHLAL EDİLDİ

Filistinli yetkililer ise Hamas’ın ateşkese bağlı kaldığını, İsrail’in saldırılar için önceden planladığı bir gerekçeyi devreye soktuğunu ifade etti.

ABD'DEN DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMA

ABD Dışişleri Bakanlığı, Gazze barış anlaşmasının garantör devletlerine gönderdiği bildiride, “Hamas’ın Gazze sakinlerine yönelik ateşkes ihlali niyeti olduğuna dair güvenilir raporlar” aldıklarını iddia etti.

Washington yönetimi, bu iddiaların doğrulanması halinde “Gazze sakinlerini korumak için önlem alınacağını” paylaştı.

İsrail ateşkesi bozmak için yeni bahane uydurdu: Gazze’ye saldırılar başladı - 2. Resim


HAMAS: NETANYAHU ATEŞKESİ AÇIKÇA İHLAL ETTİ

Hamas, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Refah Sınır Kapısı'nı açmama kararıyla ateşkes anlaşmasını ve ara bulucular ile garantörlere verdiği taahhütleri açıkça ihlal ettiğini belirtti.

İsrail'in, ateşkesin imzalanmasından bu yana gerçekleştirdiği 47 ihlalde 38 kişinin ölümüne, 143 kişinin yaralanmasına neden olduğu hatırlatılan açıklamada, İsrail'in sınır kapısını açmama kararıyla da ateşkes anlaşmasını ve ara bulucular ile garantörlere verdiği taahhütleri açıkça ihlal ettiği ve Gazze Şeridi'ndeki 2 milyondan fazla Filistinliye uyguladığı ablukayı sürdürme niyetini ortaya koyduğu anlatıldı.

"Savaş suçlusu Netanyahu'nun, anlaşmayı bozmak ve verdiği taahhütlerden kaçmak için bahaneler uydurduğu" aktarılan açıklamada, ara bulucular ile garantörlere, Refah Sınır Kapısı'nı açması ve anlaşmanın tüm maddelerine uyması için İsrail'e baskı yapma çağrısında bulunuldu.

Kaynak: Dış Haberler

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...