Facebook ve Instagram'dan siyasetçiler için deepfake düzenlemesi

Düzenleyen: / Kaynak: BBC News
- Güncelleme:
Facebook ve Instagram'dan siyasetçiler için deepfake düzenlemesi

TEKNOLOJİ Haberleri  / BBC News

Facebook ve Instagram'ın sahibi Meta, sosyal medyada hızla yayılan deepfake videolar için harekete geçti. Meta, deepfake içeren görüntülerin etiketleneceğini açıkladı.

Deepfake, son yılların en çok konuşulan, tartışılan teknolojilerinin başında geliyor. 'Derin öğrenme' anlamına gelen 'deep learning' ve ve 'sahte' anlamına gelen 'fake' kelimelerinden türetilen deepfake, yapay zeka aracılığıyla oluşturulan ses ve videolara karşılık geliyor. Deepfake teknolojisi sıklıkla kötü amaçlı kullanılmasıyla gündem oluyor, zira insanları kandırmak için kullanmaya son derece açık bir teknoloji. 

Meta, siyasi reklam verenlerin (markaların) Facebook ve Instagram'daki reklamlarda yapay zeka veya dijital manipülasyon kullandıklarında etiket ya da işaret koymalarını zorunlu hale getiren bir düzenleme hazırladı. Sosyal medya şirketinin halihazırda deepfake kullanımıyla ilgili politikaları var ancak bunun bir adım daha ileri gittiği anlaşılıyor.

FACEBOOK VE INSTAGRAM'DA DEEPFAKE GÖRÜNTÜLER BELLİ OLACAK

Ocak ayından itibaren siyaset, seçimler veya sosyal konularla ilgili reklamlarda 'dijital yöntemlerle değiştirilmiş, üzerinde oynanmış' herhangi bir görsel veya videonun işaretlenmesi gerekecek. Dünya çapındaki bu Meta uygulaması, insan ve yapay zeka doğrulayıcıları tarafından yönetilecek. 

Meta'nın duyurusuna göre, videodaki kişinin konuşması değiştirildiyse, gerçek olayların görüntüleri üzerinde oynandıysa ve var olmayan gerçek görünümlü insanlar tasvir edildiyse bu kural kapsamına girerek görüntünün etiketlenmesi zorunlu olacak.

Reklamlar 'dijital olarak değiştirildi' şeklinde işaretlendiğinde kullanıcılar bilgilendirilecek ancak reklamların nasıl yayınlanacağına ilişkin bir açıklama yapılmadı. 

Markaların ve reklamverenlerin, kırpma veya renk düzeltme gibi küçük değişiklikleri ise 'bu tür değişiklikler reklamda öne sürülen iddia, sav veya sorunla sonuçsal veya önemli olmadığı sürece' beyan etmek zorunda değil. 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: BBC News
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...