Genetiği değiştirilen tavuklar kuş gribine dirençli hale geldi

Düzenleyen: / Kaynak: The Guardian
- Güncelleme:
Genetiği değiştirilen tavuklar kuş gribine dirençli hale geldi

TEKNOLOJİ Haberleri  / The Guardian

Araştırmalar, bir gende küçük değişiklikler yapılması halinde kuşların veya tavukların kuş gribine karşı oldukça dirençli olduğunu ortaya koydu.

Imperial College London'dan bir grup bilim insanı, tavukların genetiklerinde küçük bir değişiklik yaparak kuş gribine karşı dayanıklı hale getirdi. Bu gelişme, çiftlik hayvanlarının daha sağlıklı olması için büyük bir adım olarak görüldü. Çalışma kapsamında genetiği değiştirilen 10 tavuktan dokuzu, virüsün tipik dozuna maruz kaldığında hiçbir enfeksiyon belirtisi göstermedi.

Bununla birlikte, enfeksiyonlar tamamen engellenemedi. Bu yüzden bilim insanları, virüsün insanlar için ciddi bir risk taşıması nedeniyle genetiği değiştirilmiş tavukların çiftliklere sunulabilmesi için tam anlamıyla başarılı olunması gerektiğini düşünüyor.

Nature Communications'da yayımlanan çalışmanın ortak yazarı Imperial College London'dan Profesör Wendy Barclay, "Doğal dozlar altında genleri değiştirilmiş tavuklarımız gerçekten dirençli görünüyordu ancak çok yüksek doz aldığımızda tavukların yarısında çığır açan bir enfeksiyon gördük. Bu bize tavukları virüse karşı dirençli hale getirebileceğimiz konseptinin bir kanıtını gösterdi ancak henüz o noktaya gelmedik." dedi.

İlk bulgular, tek bir gen yerine üç genin düzenlenmesinin enfeksiyonları önleyebileceğini gösteriyor. Eğer başarılı olunursa, Birleşik Krallık'ta mahsuller ve hayvanlar üzerinde gen düzenlemesi uygulamalarının önü açılabilir.

YÜZ MİLYONLARCA HAYVAN KUŞ GRİBİNDEN ÖLDÜ 

Son iki yılda dünya çapında yüz milyonlarca kuşun ölümüne yol açan kuş gribinin yayılmasından endişe ediliyor. Virüs ayrıca foklar, deniz aslanları ve vizonlar da dahil olmak üzere memeli popülasyonlarına da sıçradı ve çok sayıda insanın ölümüne neden oldu.

Edinburgh Üniversitesi Roslin Enstitüsünden baş araştırmacı Dr. Mike McGrew şu şekilde bir değerlendirme yaptı:

"Yüksek derecede patojenik kuş gribi Asya, Avrupa, Afrika ve Kuzey Amerika'da yaygındır ve şu anda Güney Amerika'ya yayılmış durumda ve Antarktika'ya taşınmasından korkuluyor. Bu, yabani kuşlarda benzeri görülmemiş ölümlere neden oluyor ve çiftlik kümes hayvanları üzerinde yıkıcı etkilere neden oluyor... ve kuş gribinin insanlara sıçrayabileceği ve başka bir salgına yol açabileceği yönünde endişe büyüyor." 

Grip virüsünün evrimi hızlıdır ve kuşların aşılanması pahalı ve zor bir işlem. Tavukların kapalı alanda tutulması gibi daha sıkı biyogüvenlik önlemleri ise hayvan refahını etkiliyor. McGrew, bu konuda "Gen düzenleme, nesiller boyunca aktarılabilen, kümes hayvanlarını koruyan ve insanlara ve yabani kuşlara yönelik riskleri azaltan kalıcı hastalık direncine yönelik umut verici bir yol sunuyor." dedi. 

DENEYLERDE 10 TAVUKTAN BİRİ HASTALANDI 

Ekip, ANP32A geninde küçük değişiklikler yapmak için CRISPR gen düzenlemesini kullanarak tavuk yetiştirdi. Genleri değiştirilmiş tavuklara 1.000 bulaşıcı birim virüs (gerçek dünyadaki maruziyete eşdeğer) aşılandığında, yalnızca 10 tavuktan biri enfekte oldu ve birkaç gün içinde çok düşük miktarda virüs saçtı. Genetiği değiştirilmeyen kontrol grubundaki tavukların ise tümü enfekte oldu.

1 milyon bulaşıcı ünite gibi son derece yüksek bir doza maruz kaldıklarında, 10 tavuktan beşi enfekte oldu ancak virüs yükü kontrol tavuklarında görülenden çok daha düşüktü.

Şimdi bilim insanları, çalışmalarını daha da geliştirmeyi ve başarı oranını artırmayı hedefliyor. 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: The Guardian
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...