Aşırı işlenmiş gıdaların bağımlılık yaptığı kanıtlandı! Bilim insanları harekete geçti

Düzenleyen: / Kaynak: The Guardian
- Güncelleme:
Aşırı işlenmiş gıdaların bağımlılık yaptığı kanıtlandı! Bilim insanları harekete geçti

TEKNOLOJİ Haberleri  / The Guardian

Bilim insanları, her 7 yetişkinden birinin ve 8 çocuktan birinin aşırı işlenmiş gıdalara bağımlı olabileceğini ileri sürüyor. Bilim insanları, bazı insanların yüksek yağ ve karbonhidrat içeren gıdaları tüketme şeklinin 'madde kullanım bozukluğu tanısı kriterlerini karşılayabileceğini' belirtiyor.

Araştırmalar, 7 yetişkinden birinin ve 8 çocuktan birinin aşırı işlenmiş gıdalara (UPF) bağımlı olabileceğini gösteriyor. Bu nedenle bilim insanları, bazı ürünlerin bağımlılık yapıcı olarak etiketlenmesi gerektiğini dile getirdi. Son araştırmalar, dondurma, gazlı içecekler ve hazır yemekler gibi aşırı işlenmiş gıdaları, kanser, kilo alımı ve kalp hastalığı riski de dahil olmak üzere sağlık sorunlarıyla ilişkilendiriyor.

Bu tür ürünlerin küresel tüketimi hızla artıyor ve artık Birleşik Krallık ve ABD'deki ortalama beslenmenin yarısından fazlasını bunların oluşturduğu düşünülüyor.

Artık araştırmacılar, bazı insanların bu tür yiyecekleri tüketme şeklinin 'madde kullanım bozukluğu tanısına yönelik kriterleri karşılayabileceğini' söylüyor. Bu kriterleri karşılayabilecek davranışlar arasında şunlar yer alıyor; yoğun istek, yoksunluk belirtileri, kilo alımı üzerinde daha az kontrol ve obezite, tıkanırcasına yeme bozukluğu, daha zayıf fiziksel ve zihinsel sağlık, daha düşük yaşam kalitesi gibi sonuçlara rağmen kullanmaya devam etmek.

YETİŞKİNLERİN YÜZDE 14'ÜNDE GIDA BAĞIMLILIĞI HAKİM 

BMJ'de yayımlanan 36 farklı ülkeden 281 çalışmayı analiz eden ekip, 'aşırı işlenmiş gıda bağımlılığının' yetişkinlerin yüzde 14'ünde ve çocukların yüzde 12'sinde oluştuğunu söylüyor.

Akademisyenler, karbonhidrat ve yağ oranı yüksek bazı gıdaların resmi olarak 'bağımlılık yapıcı' olarak sınıflandırılmasıyla bunun sosyal, klinik ve politik düzenlemelerde değişiklik yapılmasına ve toplum sağlığının iyileştirilmesine yardımcı olabileceğini düşünüyor.

ABD, Brezilya ve İspanya'dan araştırmacılar, aşırı işlenmiş gıdalar için, "Rafine edilmiş karbonhidratlar veya yağlar, beyin striatumunda nikotin ve alkol gibi bağımlılık yapıcı maddelerde görülene benzer düzeyde hücre dışı dopamini uyandırır." diyor.

Ekip, bu gıdaların karbonhidratları ve yağları bağırsağa ulaştırma hızının da onların 'bağımlılık yapma potansiyeli' üzerinde rol oynayabileceğini ekledi.

Bununla birlikte, gıdalardaki katkı maddelerinin de bağımlılığı artırabileceğine vurgu yaptılar.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: The Guardian
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...