Anne sütü en güçlü kanser savaşçısı

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Anne sütü en güçlü kanser savaşçısı

SAĞLIK Haberleri  / HABER MERKEZİ

Anne ve Bebek Dostu Hastane ünvanlarını taşıyan Türkiye Hastanesinin emzirme haftası dolayısıyla düzenlediği sempozyumda uzmanlar, anne adaylarına anne sütünün önemini anlattı…

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - İçeriğindeki vitamin, mineral ve antikorlar sayesinde dünyanın en zengin besin kaynağı olan anne sütünün ilk altı ay boyunca bebeğin tek besini olması gerektiğini savunan uzmanlar, emzirmenin aynı zamanda annenin kansere karşı bir koruma kalkanı olduğunu belirtiyor.

Türkiye Hastanesi, 1-7 Ekim tarihleri arasında değerlendirilen Emzirme Haftası sebebiyle Beyoğlu Belediyesi İlçe Sağlık Müdürlüğü ve Türkiye Hastanesi Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü ile birlikte Beyoğlu Belediyesi Bilim Beyoğlu Merkezinde çalışan ebeveynlerin karşılaştığı emzirme zorluklarına dikkat çekmek ve çözüm yolları sunmak amacıyla bir sempozyum düzenledi.

Sempozyumda Dünya Emzirme Eylem Birliği (WABA) tarafından 2023 yılı için belirlenen tema çerçevesinde alanda uzman sağlık profesyonelleri, çalışan anneler ve babalar, çocuklarının ilk aylarında emzirme konusunda çeşitli zorluklar, emzirmeyi mümkün ve sürdürülebilir kılmak için modern çözümler ve stratejiler geliştirmeye odaklanıldı.

BEBEĞİN BAĞIŞIKLIĞINI ARTIRIYOR

Anne adaylarının da izlediği sempozyumda konuşan, Türkiye Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Öznur Küçük bebek beslenmesinde anne sütünün önemine dikkat çekerek “Bebeğin ilk 18 ayı, onun fiziksel, zihinsel ve sosyal gelişimi için kritik bir dönemdir ve bu süre zarfında alınan besinler büyük bir rol oynar. Bebeğin en sağlıklı şekilde büyümesini ve gelişmesini sağlamak için en iyi yöntem, onu anne sütü ile beslemektir. Anne sütü, bebeği hastalıklara karşı koruyan antikorlar sağlar ve bu nedenle çocuğun ilk bağışıklık kazanımı olarak kabul edilir. Anne sütünün faydaları sadece alındığı dönemde değil hayat boyu görülmektedir. Anne sütü almayan bebeklerin anne sütü alanlara göre bir yaşa kadar olan ölüm ihtimalinin 14 kat fazla olduğu istatistiksel çalışmalarla ortaya kondu” dedi. 

EN TEMİZ, EN EKONOMİK BESİN

Hem Bebek Dostu hem de Anne Dostu ünvanını taşıyan Türkiye Hastanesinin ilk altı ay boyunca sadece anne sütünü tavsiye ettiğini söyleyen  Küçük “İlk altı ay anne sütü, altı aydan itibaren tamamlayıcı beslenmeyle beraber iki yaşına kadar anne sütünün devam etmesi gerekir. Bizim hastanedeki prensibimiz de bebeklerimizi doğar doğmaz anne sütüyle başlatıp anne sütüyle devam etmelerini sağlamak. Buradaki etkinliğimizin amacı da annelere, anne sütünün önemini ve değeriyle ilgili bilgilendirmeler yapmaktır. Açıkçası baktığınızda iki çocuk annesi olarak söylüyorum. Anne sütünü hazırlamıyorsunuz. Biberonla verdiğimizdeki gibi bir enfeksiyon etkeniyle karşılaşmıyorsunuz. Ekonomik olarak da en uygun olan beslenme” diye konuştu.

Bebekler için vazgeçilmez bir besin olan anne sütü ile beslemenin anne sağlığı açısından da önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar, emzirmenin doğum sonrasında anne sağlığını da koruduğunu söylüyor. Bilimsel çalışmalar emziren annelerde doğum sonrası kanamaların, osteoporozun, meme ve yumurtalık kanserlerinin daha az görüldüğünü ve annelerin daha huzurlu olduklarını ortaya koyuyor. 

BEBEĞİN SUYA BİLE İHTİYACI YOK

Türkiye Hastanesinden emzirme danışmanı ebe Gamze Kaya emzirme danışmanlığının önemine dikkat çekerek “1-7 Ekim tarihleri, Emzirme Haftası olarak adlandırılır ve bu dönemde sağlık kuruluşları, anne sütü ve emzirme konusunda çeşitli çalışma ve eğitimler düzenler. Bu etkinliklerin temel amacı, çocuklarımızı onların ihtiyaç duyduğu tüm besin ögelerini içeren, sindirimi kolay ve ideal besin kaynağı olan anne sütü ile beslemeyi teşvik ederek sağlıklı nesillerin yetişmesine yardımcı olmaktır. İlk altı ay boyunca, bebeklerin anne sütü dışında başka bir ek besine veya suya ihtiyacı olmadığı bilinmektedir” dedi.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...