Anne sütü alma süresi düşüyor

- Güncelleme:
Anne sütü alma süresi düşüyor

Sağlık Haberleri

Kulaktan dolma, eksik bilgilerle, aile ve çevrenin tavsiyeleriyle hareket eden anneler emzirmeyi sürdüremiyor. Dünya Sağlık Örgütü ilk 6 ay sadece anne sütünü öneriyor. Türkiye’de ise bebeklerin yüzde 58’i sadece 2 ay anne sütü ile beslenebiliyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Anne sütü, bir çocuğun sağlıklı bedensel ve ruhsal gelişim gösterebilmesi için ihtiyacı olan en temel besin. Emzirmenin annenin sağlığına da büyük katkısı var. Bilimsel çalışmalar emziren annelerde meme ve yumurtalık kanserine daha nadir rastlandığını, kemik erimesinin daha az görüldüğünü ve emzirme süresince doğal bir doğum kontrol yöntemi olduğunu gösteriyor. 

Sağlık Bakanlığı takvimine göre 1-7 Ağustos Dünya Emzirme haftası olarak değerlendiriliyor. Anne sütü ve emzirme hem anne hem de bebek için son derece değerli ancak ne yazık ki çeşitli problemler yüzünden ülkemizde bebeklerin anne sütü ile beslenmesi yeterli düzeye ulaşamıyor. Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması (TNSA) en son verilerinde bebeklerin yüzde 57,9’unun hayatın ilk iki ayında sadece anne sütü ile beslendiğini gösteriyor. Bu oran çocuğun yaşıyla birlikte hızla azalıyor. İlk 6 ay sadece anne sütü ile beslenen bebek oranı yüzde 41’e düşmüş durumda. Bu konu ile ilgili olarak Türkiye Hastanesi Hemşirelik Hizmetleri Müdürü Hem. Aysel Sağlam’ın görüşlerini aldık. 

ANNELERİN YARISI PROBLEM YAŞIYOR

Emzirmeyi hem başlatma hem de sürdürme konusunda problem yaşandığını söyleyen Sağlam, “Türkiye’de ve dünyada ne yazık ki anne sütü ile beslenme oranları olması gerektiği düzeyde değil. Hem ülkemizde hem dünyada yapılan çalışmaların hesaplamaları sonuncunda doğum yapan annelerin yüzde 59’unun emzirme ile ilgili sorun yaşadığını gösteriyor” dedi.

BEBEĞİN İLK AŞISI

Anne sütünün çok değerli bir besin kaynağı olduğunu hatırlatan Sağlam, “Anne sütü bebeğin ilk aşısı, onu her türlü hastalıktan, enfeksiyondan koruyan bir besin. Ayrıca kolay ulaşılabilir ve ekonomik. Bebeğin ilk 6 ay ihtiyacı olan protein, yağ, demir, vitamin gibi bütün ihtiyaçlarını karşılıyor. Ayrıca emzirme bebeğin annesiyle sevgi bağı kurabilmesi için en iyi iletişim yoludur. Anne sütü bebeği ishal, solunum yolu enfeksiyonu gibi hastalıklardan korur, çene ve diş gelişiminde önemli rolü vardır. Anne sütü ile beslenmiş çocuklar astım, alerji, çocuk diyabeti gibi hastalıklara karşı daha dirençli olmaktadır, Anne sütünün içinde yeterli demir olduğu için, emzirilen bebeklerde kansızlık görülmez. Ayrıca anne sütü alan bebeklerde, pişik, karın ağrısı ve kabızlık daha az görülür. Bebeğin ruhsal, bedensel ve zekâ gelişimine yardımcı olur. Anne sütü alan bebeklerde ileriki dönemlerde obezite daha az görülür” sözleriyle anne sütünün faydalarını aktardı.

EMZİRME SÜRDÜRÜLEMİYOR

Emzirme sürecinin hem anne hem de bebek için oldukça özel ve meşakkatli bir dönem olduğuna işaret eden Sağlam, “Her anne bebeğini emzirmek istiyor. Ancak farklı sebeplerden dolayı ya başlayamıyor ya da Dünya Sağlık Örgütü’nün en az 6 ay anne sütü önerisine uyamıyor. Yapılan çalışmalar, doğumdan sonra taburculuk öncesi yüzde 90’ları aşan emzirme oranları, bebeğin 4-5’inci aylarında yüzde 14’lere kadar geriliyor. Kulaktan dolma, eksik bilgilerle, aile ve çevrenin tavsiyeleriyle hareket eden anneler bu süreçte hata yapabiliyor. Emzirme döneminde son derece kaygılı olan anne, konu komşudan duyduklarının etkisinde kalıyor.  Bebeğinin doymadığı endişesine kapılıyor. Çoğu anne sütünün yetmediğine, sütünün çok sulu olduğuna, bebeğinin biberonla ya da formül mama ile doyacağı uyku kalitesinin artacağına inanıyor. Herhangi bir sebeple formül mama alan bebeklerin bir daha anne memesine dönmeyeceğini düşünerek emzirmeye devam etmeyi düşünmüyor. Daha da önemlisi, aile büyüklerinin de etkisiyle 6 aydan önce ek gıdalara geçiliyor ve gıdaların başlamasıyla bebeğin anne sütüne ihtiyacı olmadığına dair yanılgıya  kapılıyor. Bütün yeterli sürede emzirmenin önündeki engellerdir” dedi.

Anne sütü alma süresi düşüyor

TÜRKİYE HASTANESİNİN 'ANNE SÜTÜ' TİMİ

Sağlıklı nesiller yetiştirilebilmesi için her anne ve bebek için amaçlarının tüm bebeklere doğumdan sonra ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesini sağlamak olduğunu söyleyen Aysel Sağlam, “Hastanemiz hem Bebek Dostu Hastane unvanına sahip hem de Anne Dostu Hastane olma yolunda. Bu hizmetleri kadın doğum polikliniği gebe eğitim odasında, bebek bakım odasında, yenidoğan yoğun bakım ünitesi, kadın doğum servislerinde ve laktasyon polikliniğinde bulunan sertifikalı emzirme danışmanları ile sürdürüyoruz. Bunun için Kurumumuzda gebe takibinin yapıldığı Kadın Doğum Polikliniğinde; eğitimleri vermekle görevli bir emzirme danışmanı bulunuyor. Doktor takibindeki tüm gebeler, eğitim odasındaki tüm yazılı materyal ve maketlerle haftasına göre özel eğitimler alıyor ve eğitimleri her polikliniğe başvurduğunda tekrarlanıyor. Hastanemizde verilen 3 aşamalı eğitimlerin ikinci aşamasında yatmış olduğu serviste taburculuk öncesi emzirme danışmanımız tarafından uygulamalı olarak bire bir emzirme takip edilerek eğitim veriliyor” diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...