Mikroplastikler anne sütünde ilk kez tespit edildi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Mikroplastikler anne sütünde ilk kez tespit edildi

SAĞLIK Haberleri

Yapılan yeni bir araştırmada, mikroplastikler anne sütünde ilk kez ortaya çıktı. Uzmanlar bu durumun bebeklerin sağlığına olası etkileriyle ilgili endişe duyduklarını açıkladı.

İtalya’daki Marche Politeknik Üniversitesi tarafından yürütülen araştırmada, 34 sağlıklı anneden, doğum sonrası süt örnekleri alındı. Bu örneklerin %75’inde mikroplastik tespit edildi.

Mikroplastikler, anne karnındaki bebeklerde, insan beyninde ve şimdi de anne sütünde ortaya çıktı.

Önceki araştırmalar, mikroplastiklerin insan hücre dizilerinde, laboratuvar hayvanlarında ve deniz vahşi yaşamında toksik etkilerini göstermişti, ancak yaşayan insanlar üzerindeki etkisi bilinmiyor. 

HAMİLELERE UYARI

The Guardian’da yer alan haberde uzmanlar, “Hamile kadınlara plastik ambalajlı yiyecek ve içeceklerden, mikroplastik içeren kozmetik ve diş macunlarından, sentetik kumaşlardan yapılmış giysilerden kaçınmaya daha fazla dikkat etmelerini öneriyoruz” uyarısı yaptı.

Araştırmacılar, günlük hayatta her alanda bulunan mikroplastik varlığına maruz kalmanın kaçınılmaz hale geldiğini belirtti.

“YİNE DE ANNELER EMZİRMEYİ KESMEMELİ”

Söz konusu çalışma Polymers dergisinde yayımlandı. Uzmanlar bu araştırmadan endişe duyacak anneleri uyararak şu açıklamayı yaptı:

“Emzirmenin avantajlarının, kirletici mikroplastiklerin varlığının neden olduğu dezavantajlardan çok daha büyük olduğu vurgulanmalıdır. Bu çalışmalar çocukların emzirilmesini azaltmamalı, bunun yerine politikacılara kirliliği azaltan yasaları teşvik etmeleri için baskı yapma konusunda kamuoyunu bilinçlendirmeli.”

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...