Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!

İlk milli uçan araba Cezeri Diyarbakırlılar ile buluşacak

İlk milli uçan araba Cezeri Diyarbakırlılar ile buluşacak
Fotoğraf Başlığı Ilk milli uçan araba Cezeri Diyarbakirlilar ile bulusacak

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, ünlü İslam alimi ve sibernetiğin kurucusu El Cezeri'nin 13'üncü yüzyılda kaleme aldığı makine çizimlerinin çalışır makinelere dönüştürüldüğü "Cezeri'nin Olağanüstü Makineleri Sergisi" düzenleyecek. Sergide, Baykar'ın geliştirdiği ve 15 Eylül 2020'de ilk uçuş testlerini başarıyla tamamlayan Türkiye'nin ilk uçan arabası 'Cezeri' de yer alacak.

Kaydet
a- | +A

Merkez Sur ilçesindeki Keçi Burcu'nda yarın açılacak sergide, El Cezeri'nin makinelerinin eş ölçekte, aynı malzeme ve teknikle üretildiği 'Filli Su Saati', 'Yılan Mekanizması', 'Çocuklu Otomatik Lavabo' ve 'Kan Ölçme Otomatı' gibi ürünün 25 prototipi sergilenecek. Sergide, her makinenin başında rehber bulunacak ve makinelerin nasıl çalıştığını ziyaretçilere anlatacak.

İlk milli uçan araba Cezeri Diyarbakırlılar ile buluşacak
Başlık Resmiİlk milli uçan araba Cezeri Diyarbakırlılar ile buluşacak
(Foto: AA)

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Ali Çelik, bilim insanı El Cezeri'nin Mezopotamya bölgesinde yetiştiğini, günümüzdeki modern robotiğin kurucusu sayıldığını söyledi. Cezeri'nin o dönemde sanatsal boyutu çok güçlü makineler tasarladığını, aynı ölçekte tasarlanan eserler ile bu makinelerin sergilenmesine de ev sahipliği yapacaklarını anlatan Çelik, açıklama yaptı:

"Sergide, Cezeri'nin 8 yüzyıl önce tasarladığı makinelerin birebir prototiplerini sergileyeceğiz. Durmuş Çalışkan adında bir vatandaşımız Cezeri'nin tasarımlarını günümüzde gerçekleştirmek için 15 yılı aşkın bir süre çalışmış. Buradaki makineler Cezeri'nin tasarladığı makinelerle aynı ölçekte. Bu makineler günümüz robotiğin atası sayılabilecek makineler. Her bir mekanizma o dönemde tasarlandığı işlevi görmek üzere şu anda kullanılabilir durumda. Sergiyi ziyarete gelenler Filli Su Saatinden içecek otomatlarına kadar birçok makineyi birebir çalışır durumda görebilecek."

UÇAN ARABAYA YOĞUN İLGİ BEKLENİYOR

Türkiye'nin ilk uçan arabası Cezeri de sergide ziyaretçilerin karşısına çıkacak. Ali Çelik, "Baykar tarafından tasarlanan uçan taksiyi ziyaretçilerimiz burada görebilecek. Diyarbakırlı gençler Selçuk Bayraktar'a bir çağrıda bulunmuşlar, TEKNOFEST'te uçan araba ziyarete açıldığı zaman o arabanın ilk uçuşunu Diyarbakır'da gerçekleştirmesini istemişlerdi. Çünkü uçan arabaya Cezeri adı verildi. Cezeri bu topraklarda yetişmiş, uçan arabanın da ilk atası sayılabilecek bir isim. Dolayısıyla Diyarbakırlı gençler de uçan arabayı Diyarbakır'a davet ettiler ve Selçuk Bayraktar da bizleri kırmayarak sergimize katkıda bulundu." dedi.

Keçi Burcu'nda yarın açılacak sergi, 18 Mayıs Çarşamba gününe kadar açık olacak.

BAKMADAN GEÇME
İlk uçuşlar bu köyde yapılmıştı! Baykar köyün sakinlerine İHA maketi hediye etti
HABER

İlk uçuşlar bu köyde yapılmıştı! Baykar köyün sakinlerine İHA maketi hediye etti

BAKMADAN GEÇME
Baykar
HABER

Baykar'ın merak uyandıran paylaşımı belli oldu: İnsansız savaş uçağı

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
Teknoloji
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
YORUMLAR
ÖNE ÇIKANLAR
SONRAKİ HABER

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.