Peru'da bilim dünyasını hayrete düşüren keşif: 1000 yıllık mumyalar bulundu

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Peru'da bilim dünyasını hayrete düşüren keşif: 1000 yıllık mumyalar bulundu

TEKNOLOJİ Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Güney Amerika kıtasında yer alan Peru'da bir futbol sahasının yakınında bin yıl öncesinden kaldığı düşünülen beş mumya bulundu. Arkeologlar, mumyaların İnkalar öncesindeki İchma kültürüne ait olduğunu tahmin ediyor.

Peru'nun başkenti Lima'nın Rimac bölgesinde yer alan Huaca La Florida'da arkeoloji dünyasını ayağa kaldıran bir keşif yapıldı. Perulu arkeologlar, bin yıldan daha eski olduğunu düşündükleri beş mumya buldu. Dörtü çocuk, biri yetişkin kişiye ait mumyaların, Manchay Kültürüne ait olduğuna inanıyorlar.

Aynı şekilde uzmanlar M.Ö. 3.500 yılına ait olduğuna inanılan bir merdiven de tespit etti. Peru Kültür Bakanı Leslie Urtega bölgeyi ziyaret ederken özellikle önemli iki bulguya dikkat çekti.

Başkan, araştırmayı yürütmekle görevli belediyenin Kültür, Tarihi Miras ve Turizm Dairesi Başkanlığının Kültür Bakanlığı gözetiminde yürüttüğü çalışmaların altını çizdi.

ÇOK ESKİ DÖNEMLERE AİT KALINTILAR KEŞFEDİLİYOR 

Urteaga ayrıca komşu bölgeleri, bu keşiflerin korunması için tarihi değerlere sahip çıkmaya davet etti. Bakan konuşmasında, "Komşular ve genel olarak halk, Rimac'ın cumhuriyetçi, sömürgeci ve aynı zamanda İspanyol öncesi dönemden kalma olması nedeniyle tarihi bir bölge olduğunu hatırlamalı" dedi.

Ayrıca, uzmanların mezarların içindeki ve mumyaların üzerindeki kumaşlarda bulunan bileşenleri analiz edeceğini, çalışmaların devam edebilmesi için mumyaların yıl sonuna kadar bölgeden kaldırılacağını açıkladı.

Arkeolojik keşiflerin korunması amacıyla sektörün alacağı tedbirlere ilişkin de konuştu. Urteaga, Rimac Belediyesi'nin özel kuruluşlarla koordinasyon halinde olduğunu, başta merdivenler olmak üzere bu alanın El Niño hava olaylarından ve yağışlardan etkilenmemesi için yoğun çaba sarf ettiklerini belirtti. 

Urteaga, bölgedeki diğer hükümetlerle birlikte önümüzdeki dönemden itibaren turistik yerlerin, müzelerin ve kültürel alanların korunması için yaklaşık 3,7 milyon dolarlık bütçe ayırdığını söyledi. 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...