Son yıllarda popüler hale geldi... Çoğu kişinin 'çevreci' diye kullandığı ürün tehlike saçıyor

Düzenleyen: / Kaynak: Sky News
- Güncelleme:
Son yıllarda popüler hale geldi... Çoğu kişinin 'çevreci' diye kullandığı ürün tehlike saçıyor

TEKNOLOJİ Haberleri  / Sky News

Bilim insanları, kağıt ve bambu pipetlerde tehlikeli maddeler buldu. Son yıllarda Avrupa başta olmak üzere birçok ülkede kağıt ve bambu pipetler 'daha çevreci' olduğu gerekçesiyle yaygın şekilde kullanılmaya başladı.

Yeni bir araştırma, kağıt pipetlerin insanlar, yaban hayatı ve çevre için risk oluşturabilecek potansiyel olarak toksik kimyasallar içerdiğini ortaya çıkardı. Test edilen kağıt ve bambu pipetlerin çoğunda uzun ömürlü ve insan sağlığına zarar verme potansiyeli olan poli ve perfloroalkil maddeler (PFAS) keşfedildi.

Bu pipetler, plastik muadilleriyle karşılaştırıldığında 'çevre dostu' olarak nitelendiriliyor. Ancak yeni çalışma, aksi yönde bulguları ortaya çıkardı. 

ÇOK SAYIDA ÜRÜNDE PFAS MADDELER BULUNDU

Çığır açan Avrupa araştırması, mağazalardan ve fast-food restoranlarından alınan çeşitli malzemelerden yapılmış pipetleri analiz etmeye yönelikti. 20 kağıt pipet markasından 18'inde poli ve perfloroalkil maddeler bulundu.

Öte yandan araştırmacılar, PFAS'ın pipetlerden bardaklardaki içeceklere sızıp sızmadığını incelemedi.

En yaygın olarak bulunan PFAS, perflorooktanoik asit (PFOA), 2020'den beri dünya çapında yasaklanmıştır. Test edilen çelik pipetlerin hiçbirinde PFAS izine rastlanmadı.

İNSAN SAĞLIĞI İÇİN 'SINIRLI RİSK' TAŞIYOR

Belçikalı araştırmacılar, PFAS konsantrasyonlarının düşük olduğunu ve bunların insan sağlığı açısından sınırlı bir risk oluşturduğunu söyledi. Ancak kimyasalların vücutta uzun yıllar boyunca birikebileceği konusunda uyarıyorlar.

Kimyasallar, aşılara daha düşük tepki, düşük doğum ağırlığı, tiroid hastalığı, artan kolesterol düzeyleri, karaciğer hasarı, böbrek kanseri ve testis kanseri gibi bir dizi sağlık sorunuyla ilişkilendirilmiştir.

Araştırmacılar, kağıt pipetlerin büyük bir kısmında PFAS'ın bulunmasının, bunların bazı durumlarda su geçirmez bir kaplama olarak kullanılmasından kaynaklandığını ekledi.

PİPET KULLANMAMAYI TAVSİYE ETTİ

Antwerp Üniversitesinden Dr. Thimo Groffen, bulguların ardından çelik pipet kullanımını savundu ancak aynı zamanda 'pipet kullanmaktan kesinlikle kaçınılması' tavsiyesinde bulundu.

Dr. Groffen, "Kağıt ve bambu gibi bitki bazlı malzemelerden yapılan pipetlerin genellikle plastikten yapılanlara göre daha sürdürülebilir ve çevre dostu olduğu söyleniyor. Ancak bu pipetlerde PFAS'ın varlığı bunun mutlaka doğru olmadığı anlamına geliyor." dedi. 

PFAS suya, ısıya ve lekelere karşı dayanıklı olduğundan özellikle dış giyim ve yapışmaz tava gibi ürünlerde kullanılıyor.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Sky News
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...