Yeni mikroçiple akıllı telefonların şarjı tam bir ay dayanabilecek

Düzenleyen: / Kaynak: DailyMail
- Güncelleme:
Yeni mikroçiple akıllı telefonların şarjı tam bir ay dayanabilecek

TEKNOLOJİ Haberleri  / DailyMail

Araştırmacılar, yeni bir mikroçip teknolojisi üzerinde yoğun çaba sarf ediyor. Bu teknoloji sayesinde akıllı telefonların şarjı hiç bitmeden bir ay dayanabilecek.

Sürekli olarak telefonunuzun şarjının biteceğinden mi endişeleniyorsunuz? Yakın gelecekte, akıllı telefonların şarjı bitmeden bir ay dayanabilecek. Cambridge Üniversitesindeki bilim insanları, cihazların yılda yalnızca 12 defa şarj edilmesini sağlayacak kadar verimli çalışabilecek bir mikroçip üzerinde çalışıyor.

Ekibin ticari kolu olan Vaire, hükümetin İngiltere'yi sektörde ön plana çıkarmak için desteklediği yarı iletken girişimlerinden biri. Teknoloji Bakanı Paul Scully, yarı iletkenlerin modern dünyanın 'temeli' olduğunu ve elektrikli arabaların çalıştırılmasından hastalıklarla mücadeleye kadar her konuda hayati önem taşıdığını vurguluyor. 

Bakan, start-up'ların (girişim) halkın hayatını kolaylaştıracak 'devrim niteliğinde' yenilikler yapmalarını teşvik etmek amacıyla 1,3 milyon Sterlin (yaklaşık 35 milyon TL) değerinde iki yıllık bir program duyurdu. Bunların arasında, Parkinson ve epilepsi hastalarına yardımcı olabilecek, karabiber büyüklüğünde küçük bir beyin implantı geliştiren MintNeuro şirketi de yer alıyor.

BATARYA TEKNOLOJİSİNDE DEVRİM YAPACAK

Akıllı telefonların pil ömrünü artırabilecek Vaire ekibinin geliştirdiği mikroçip, Cambridge Üniversitesindeki matematik araştırmacılarından oluşan bir ekibin buluşudur. Fikir, çalışması için neredeyse sıfır enerjiye ihtiyaç duyan bir silikon çipli işlemci tasarlamaya dayanıyor; bu da daha iyi bir pile daha az ihtiyaç olduğu anlamına geliyor.

Şu ana kadar bu konuda kamuya açık çok az bilgi olmasına rağmen, projeyi yürüten SiliconCatalyst.UK'nin genel müdürü Sean Redmond şunları söyledi:

"Bu çirkin iddiayı gerçekten yerine getirebilirlerse, bu, bir gün değil, bir ay dayanacak bir cep telefonunuz olacak demektir. Bugün dünyada hiç kimse bunu bir yarı iletken çipte yapamadı, eğer bu yapılabilirse, Cambridge'deki ekip bunu başaracaktır." 

Imperia College London'daki araştırmacılar tarafından geliştirilen MintNeuro çipi, mevcut en son teknolojiye sahip cihazlardan 100 kat daha küçük. Benzer cihazlar onlarca yıldır kullanılıyor; örneğin sağır insanlar için koklear implantlar ve Parkinson hastalarının titremelerle baş etmesine yardımcı olan derin beyin stimülatörleri gibi. Ancak bunların arkasındaki sistem çok fazla ilerleme kaydetmedi; kibrit kutusu büyüklüğünde büyük metal bir kasa içinde yer alan bir devre kartıyla ve pile bağlanan derinin altında uzun bir kabloyla çalışabiliyor. MintNeuro'nun çipi ise kablosuz iletişim kurabiliyor ve onlarca yıl boyunca beyinde güvenle kalacak şekilde tasarlandı. 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: DailyMail
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...