Çinli bilim insanları batarya teknolojisinde ezber bozacak cevher keşfetti

Düzenleyen: / Kaynak: Independent News
- Güncelleme:
Çinli bilim insanları batarya teknolojisinde ezber bozacak cevher keşfetti

TEKNOLOJİ Haberleri  / Independent News

Çinli bilim insanları, 'ezber bozan' pillerin inşasının çok yakın olduğunu ileri sürüyor. Araştırmacılar, keşfettikleri yeni cevherde nadir toprak metali niyobyumun bulunduğunu açıkladı.

Çin'de çalışmalarını sürdüren bir grup jeolog (yer bilimci), yarı iletkenlerde yaygın olarak kullanılan bir elementi oldukça yüksek oranda barındıran ve daha önce görülmemiş bir 'cevher' keşfetti. Araştırmacılara göre bu cevherin keşfi, batarya teknolojisinde yeni gelişmelerin önünü açacak.

Keşif, Çin'in kuzeyindeki İç Moğolistan'da gerçekleşirken, jeologlar, niyobobaotit adlı yeni cevherin içinde nadir toprak metali niyobyumu buldu. Independent'ın haberine göre, bu nadir toprak metali, jet motorları ve roketlerdeki alaşımlarda kullanılıyor ve ayrıca düşük sıcaklıklarda olağanüstü akım iletme özelliğine sahip.

Peki, araştırmacılar niyobyumdan yapılan bataryalar için neden 'çığır açacak' ifadesini kullanıyor? Çünkü bir grup bilim insanına göre, niyobyum piller geleneksel lityum iyon pillere kıyasla çeşitli avantajları elinde bulunduruyor.

Araştırmacılar, niyobyum grafen pillerin performans süresinin geleneksel lityum iyon pillerden 10 kat daha uzun olabileceğini, pillerin ömrünün yaklaşık 30 yıla kadar çıkabileğini ve üstelik daha dayanıklı ve güvenilir hale getirilebileceğini düşünüyor. Halihazırda geliştirme çalışmaları devam eden bu 'çığır açıcı' pillerin 10 dakikadan bile kısa sürede tam şarja ulaşabileceğini de söylüyorlar. Ayrıca yüksek sıcaklıklarda patlama riski de barındırmıyor.

Çinli bilim insanları batarya teknolojisinde ezber bozacak cevher keşfetti

YETERLİ MİKTARDA NİYOBYUM ÇIKARILIRSA ÇİN'İN İTHALATA İHTİYACI KALMAYACAK

Niyobyumun ana kaynağı olarak karşımıza, Kanada, Brezilya, Avustralya ve Nijerya'da yaygın olarak çıkarılan cevher minareli kolumbit çıkıyor. Çin ise çelik endüstrisinde kullanmak üzere bu elementin yaklaşık yüzde 95'ini ithalat yoluyla elde ediyor.

South China Morning Post gazetesinin haberine göre, eğer bilim insanları niyobobaotitten yeterli hacim ve kalitede niyobyum çıkarılabileceğini kanıtlayabilirse, Çin artık bu alanda 'kendi kendine yetebilir'. 

Çin'in sivil ve askeri nükleer programlarını denetlemekten sorumlu devlet kuruluşu Çin Ulusal Nükleer Şirketi, niyobobaotit cevherinin Uluslararası Mineraloji Birliği'nin sınıflandırma komitesinden resmi onay aldığını açıklıyor.

Öte yandan, Brezilya Metalurji ve Madencilik Şirketi ise, gelişmiş lityum iyon pillerin yapımında niyobyum kullanılmasına yönelik çalışmalar yürütüyor. Çin devlet haber ajansı Şinhua'nın iddiasına göre Brezilyalı şirket, lityum pillerde niyobyum kullanımını geliştirmek üzere birçok üniversite, araştırma merkezi ve batarya üreticisiyle çeşitli anlaşmalar yapıyor.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Independent News
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...