Aşırı sıcaklar depresyona sokuyor

- Güncelleme:
Aşırı sıcaklar depresyona sokuyor

Türkiye Cumartesi Haberleri

Sonbahar ve kış mevsiminin hastalığı olarak bildiğimiz depresyon yaz aylarında da kişileri etkiliyor. Aşırı sıcaklar sebebiyle sinir sisteminde yaşanan değişiklikler, daha sinirli ve depresif olmamıza sebep oluyor.

ZİYNETİ  KOCABIYIK'IN HABERİ - Özellikle mevsim geçişlerinin vücudun biyokimyasal rutinini bozduğunu söyleyen Psikiyatri Uzmanı Dr. Yalçın Kahya “Yaz ayları da özellikle sıcaklar sebebiyle vücudun rutin ritmini diğer mevsimlere göre daha fazla değiştirir. Kişiler depresyonu kış mevsimi ile ilişkilendirdiği için de yaz aylarındaki ruhsal değişiklikleri dikkate almaz. Sıcak havadan dolayı kalp atımının hızlanması, sık sık nefes alma gibi bedende oluşan değişimler; panik bozukluğu yaşayan hastalar tarafından yanlış değerlendirilip, panik atakları tetikleyebilir. Depresyonu olan hastalarda ise stresi ikiye katlayarak keyifsizlik ve mutsuzluk durumlarına sebep olur. Birçok bilimsel araştırmaya göre de aşırı sıcak havalar intihar ve depresyonu tetiklemekte ve sıcak havalarda toplumda suç oranı artmaktadır. Çünkü sinir sistemi, vücudun bir tehdit olarak algıladığı yüksek bir sıcaklığı yönetmek için adrenalin ve diğer “dövüş ya da kaç” kimyasallarını salgılar. Bu kimyasallar bir vücut dengesi kurmaktan ziyade anı kurtarmaya çalışır. Yani, vücudunuz ne kadar ısınırsa sukünetinizi de o kadar zor koruyabilirsiniz” diye anlattı. 

TATİL KAVRAMI DA STRESE SOKUYOR

Dr. Kahya, şöyle devam etti: Biyolojik değişikliklerin yanında yaz mevsimi insanlara çoğu zaman ‘tatil’ çağrıştırır. Yaz mevsimi boyunca tatil ve eğlence beklentisi sebeplerle yerine getirilemeyebilir. Bu da kişilerde boşluk hissi oluşturabilir. Ayrıca yaz mevsimi insanlar için daha hareketli bir mevsimdir. Bu hareketlilik dışarıda gerçekleşen sosyal aktivitelerden, giyilen rengârenk kıyafetlere kadar kendini gösterir. Yaz mevsiminin hareketliliği bazen kişilerde ise bir yük oluşturabilir. Hareketli ortama uyum sağlamak için kişilerin kendilerini zorlaması bazen başarıyla sonuçlanmayabilir.

Aşırı sıcaklar depresyona sokuyor

SOSYAL MEDYANIN ETKİSİ BÜYÜK

Dr. Yalçın Kahya: Yaz aylarında kişilerde depresyon görülme sürecinde sosyal medyanın etkisi önemlidir. Sosyal medyada yapılan tatil paylaşımları kişinin kendi hayatı dışında, başkalarının harika bir hayatı olduğuna dair gerçekçi olmayan bir algıya neden olabilir. Sosyal medyanın diğer bir etkisi de beden imajı üzerinedir. Yaza girerken yapılan diyetler ve spora yönelmek medyanın dayattığı ideal vücuda sahip olmak için yeterli olmayabilir. Bu da beden algısını kötü yöne  çekebilir.

BUNLAR HEP DEPRESYONDAN

>> Günün büyük bir bölümünde depresif duygu durumu
>> İsteksizlik
>> Düşük enerji
>> Konsantre olma güçlüğü
>> Umutsuzluk, değersizlik düşünceleri 
>> Sinirlilik
>> Huzursuzluk, kaygı
>> İştahta değişiklikler
>> Uyku düzensizliği
>> Tekrarlayan ölüm, intihar düşünceleri

ÇOK SU İÇİN, İYİ UYUYUN!

Uyku hijyeni ve yeme düzeni de sürecin yönetimi için oldukça önemlidir. Sosyal medyayı sınırlamak, uyku hijyeni ve duygusal yeme atakları açısından koruyucu olabilir. Sıcak ve nem etkisiyle sakin kalmak zor olabilir. Sıcak ve nemin oluşturduğu su kaybına yönelik günde en az 2,5-3 litre su tüketimi ve cildi canlı tutabilmek için güneş kremi kullanmak fayda sağlayabilir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...