Enfeksiyonun kaynağı diş çürüğü olabilir | Türkiye Kliniği

- Güncelleme:
Enfeksiyonun kaynağı diş çürüğü olabilir | Türkiye Kliniği

Türkiye Cumartesi Haberleri

Çocuklarda diş çürükleri çok önemli bir problemdir. Özellikle süt dişleri için günümüzde 'önemsiz' olarak görülen çürükler kalıcı enfeksiyonun kaynağı olabilir.

Enfeksiyonun kaynağı diş çürüğü olabilir | Türkiye Kliniği

Dişlerin oluşup gelişmeleri anne karnında başlar. Olgunlaşmalarını tamamlayan dişler, doğum sonrası belli bir sırayı takip ederek çıkar. En erken üç ay ve en geç 18 aylıkken ilk dişler gelir. 2,5-3 yaş arasında toplam 20 tane olarak tamamlanır. Nadiren de olsa yeni doğan bebekler dişli doğabilir ve bunlar giderek mobilize olur.  Damakta kökleri olmayan bu dişler kolayca çıkabildikleri için bizzat alınmaları gerekir. Yoksa aspire edilme riskleri olabilir. Genellikle ilk süt dişleri 6-8 ay arasında ve alt orta kesiciler olarak gelir. İllaki belli bir sırayla çıkmaları şart değildir. Genelde bebeklerde dişlerin çıkma zamanı aileye benzerlik gösterir. Bazı hormon bozukluklarında ve D vitamini eksikliğinde de dişlerin çıkma zamanı gecikebilir. 

Bebeklerde diş çıkarma dönemlerinde sanılanın aksine ateş olmaz. Olsa da kesinlikle 38°C’yi geçmez, geçerse de dişe bağlı değildir. Kakasında yumuşaklık olabilir ama su gibi ishal yapmaz. Böylesi durumlarda altta yatan bir hastalık ihtimali yüksek olabilir. Islak bir bezle dişlerini silmek ya da buzdolabında soğutup kullanılan damak kaşıyıcılar bebeğinizi biraz da olsa rahatlatabilir. Ciddi anlamda bir huzursuzluk olursa detaylı olarak değerlendirilir ve istenmese de ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. Damak jelleri de çok zorda kalmadıkça kullanılmaz.

Bebeğinizin damağını, dilini ve diş etlerini ilk günden başlayarak ıslatılmış gazlı bez ile yumuşakça temizlemek faydalı olacaktır ama şart değildir. Anne sütü alanlar için problem olmaz ama mamayla beslenen bebeklerde beslenme sonrası birkaç kaşık su verilmesi besin artıklarını uzaklaştırır. Dişler çıkmaya başladığında bebeklere özel diş fırçaları ile diş macunu kullanmadan ağız temizliği yapılabilir. Özellikle parmak fırçaları olarak bilinen bu yardımcı araçlar çok pratiktir. Diş macunu üç yaştan itibaren kullanılabilir, o da florür ihtiva etmeyen çocuklara özel hazırlanmış ürünler olmalıdır. Dişleri tamamlandıktan sonra diş ipi kullanmak da faydalı olacaktır. 

SÜT DİŞİ DEYİP GEÇMEYİN

Çocuğunuzun ağzını çalkalayıp tükürebileceği yaşlarda uygun diş macunu kullanılması daha sağlıklı olacaktır. Diş çürükleri çok önemli bir problemdir ve eskisine göre çok daha az rastlanmaktadır. Yeni nesil anne babalar bu konuda oldukça hassasiyet göstermektedir. Diş çürüklerinin en önemli sebebinin şekerli yiyecek ve içecekler olduğu unutulmamalıdır. Diş çürükleri çocuklarda en sık görülen enfeksiyonlar olarak bilinir. En ufak bir problemde yaşına bakılmaksızın derhâl müdahale edilmelidir. ‘Yok efendim süt dişleri zaten geçici’ şeklindeki yaklaşımlar uygun değildir. Diş çürükleri tespit edildikleri zaman en kısa sürede tedavi edilmelidir. Sık enfeksiyon ile diş çürükleri arasında net olarak bağlantı vardır. Kalıcı dişlerle ilgili her türlü tedavi, süt dişlerine de uygulanabilir. Yaşına bağlı nadiren de olsa genel anestezi altında diş tedavisi uygulanabilir. 

Eğer çocukta biberon alışkanlığı varsa bir yaş hatta daha erkenden bardak kullanması sağlanabilir. Çocukların biberonla uyutulması, süt, meyve suyu ya da mamanın ağızda birikmesiyle birlikte dişlerin çürümesine yol açabilir. Süt dişlerinin sağlıklı olması, kalıcı dişler için olmazsa olmazdır. Son olarak daha erkenden de olabilir ama 2-3 yaş arasında düzenli diş hekimi kontrolü çok önemlidir. Hekiminizin önerdiği sıklıkla en azından senede bir defa uzun vadeli olarak yapılması faydalı olacaktır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...