Grip tedavisinde antibiyotiğe yer yok | Türkiye Kliniği

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Grip tedavisinde antibiyotiğe yer yok | Türkiye Kliniği

Türkiye Cumartesi Haberleri  / HABER MERKEZİ

Grip tedavisinde antibiyotikler etkili değildir ve çoğu zaman gereksiz olarak kullanılmaktadır.

Grip tedavisinde antibiyotiğe yer yok | Türkiye Kliniği

Gereksiz antibiyotik kullanımı, bakterilerde direnç gelişimine sebep olarak bazı enfeksiyonların tedavisini geciktirdiği gibi tedavi giderlerini de artırmaktadır. Antibiyotikler, grip sırasında hastalığın üzerine ikincil olarak eklenen bakteriyel enfeksiyonlar (sinüzit, zatürre ve orta kulak iltihabı gibi) gelişirse kullanılabilir.  Onun dışında kesinlikle antibiyotiklerin bir faydası yoktur, ciddi anlamda zarar verebilir. Gribe yakalanan çocuklarda ve gençlerde Aspirin kullanılması tavsiye edilmez. Aspirin çok nadir görülen ancak tehlikeli olan Reye Sendromu’na sebep olabilir. Aspirin yerine dinlenme, bol sıvı alma ve belirtileri hafifleten parasetamol içeren semptomatik ilaçlar tercih edilmelidir. Sonuçta grip yatak istirahati, bol sıvı alımı, ağrı kesici ve ateş düşürücü gibi ilaçlar ile semptomatik tedavi önerilir. Komplikasyonlar yakından takip edilmeli ve uygun şekilde tedavi edilmelidir. Gribe yönelik antiviral ilaç başlanması hastalığın seyri ve ağırlığına göre değerlendirme yapılıp karar verilmelidir. Her grip olana özel virüs ilaçları verilmesi uygun değildir ve bunun da riskleri vardır.

KORUNMA YOLLARI:

Gripten korunmak için önerilen en etkili yöntem aşılanmadır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) virüsün değişikliklerini yakından izleyip, aşı bileşimi için yıllık önerilerde bulunur. Her yıl aşı içeriği DSÖ’nün önerileri dikkate alınarak hazırlanır. Son yıllarda kullanılan dörtlü aşılarda iki influenza A alt tipi ve iki influenza B suşları yer almaktadır. Hazırlanan aşıyla salgında saptanan virüslerle antijenik benzerlik varsa aşı yüzde 50-80 korunma sağlayabilir. Sağlıklı erişkinlerde aşı ile sağlanan koruyucu antikor düzeyi influenza A için yüzde 80’in üzerinde bildirilmiştir. Yaşlılarda koruyuculuk oranı daha düşük olmakla birlikte komplikasyonları ve ölüm oranını azalttığı saptanmıştır. Kuzey yarım kürede salgın kış aylarında görüldüğünden aşı, sonbahar başlangıcında yani eylül ve ekim aylarında yapılmalıdır. Ayrıca mart, nisan ayları ikinci salgın dönemi olduğundan eylül, ekim veya kasım aylarında aşı yaptırmayanlar kış aylarında da yaptırabilir. Aşı, grip komplikasyonlarının sık görüldüğü kimselere, influenzadan korunmak isteyen 6 aydan büyük ve ağır derecede bir yumurta alerjisi olmayan herkese önerilir.

*Grip aşıları 9 yaş ve üzeri çocuklarda tek doz olarak yapılabilir. 8 yaş ve altında ise ilk defa aşı olanlar için 4 hafta arayla birer doz yani toplamda iki doz olarak uygulanabilir. Eğer daha önce herhangi bir zamanda tek doz dahi olsa grip aşısı olmuş olanların tek bir doz olması yeterli olacaktır. 6 ay ve üzeri tüm çocuklar grip aşısını olabilir. İlk iki yaş, hatta ilk beş yaş çocuklar çok daha riskli durumda oldukları için özellikle bu dönemde aşı yapılması çok faydalı olacaktır. Aşı yan etkileri yok denecek kadar az görülmektedir. Hafif ateş, lokal ağrı ve hassasiyet en fazla görülen yan etkiler olarak tanımlanır.

Düzenleyen:  - Türkiye Cumartesi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...