Gripten kaçmak için yakın temasa dikkat | Türkiye Kliniği

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Gripten kaçmak için yakın temasa dikkat | Türkiye Kliniği

Türkiye Cumartesi Haberleri  / HABER MERKEZİ

Tıp dilinde influenza adı verilen grip hastalığı, influenza virüslerinin sebep olduğu, oldukça sık görülen bir solunum yolu enfeksiyonudur. Ateş, hâlsizlik ve kas ağrıları sebebiyle hastaları günlük işlerini yapamaz hâle getirebildiği için paçavra hastalığı olarak da adlandırılmaktadır.

Gripten kaçmak için yakın temasa dikkat | Türkiye Kliniği
Grip hastalığına yol açan virüsler, influenza A ve influenza B virüsleridir. İnsanlarda yaygın hastalığa yol açan influenza A virüsüdür. A virüsü insan, domuz, kuş, at gibi hayvanlarda, B virüsü ise sadece insanda hastalık oluşturabilmektedir. Sadece hayvanlarda hastalık oluşturan influenza A virüsünün alt tipleri de vardır. Bunun en bilinen örneği kuş gribidir. Son yıllarda bu virüsün insanlara da bulaşabildiği görülmüştür. Bunlar az sayıda vakalar olmakla birlikte, büyük salgınların olmasından endişe edilmektedir.

Grip hastalığında belirtiler, 1-2 günlük bir kuluçka döneminden sonra birdenbire başlar. Sıklıkla ateş, baş ağrısı, yorgunluk hissi, kuru öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve kas ağrıları gibi yakınmalar olur. Ateş, genellikle 3-5 gün sürer. Yorgunluk ve hâlsizlik daha uzun sürebilmesine rağmen sağlıklı kimselerde grip belirtileri yaklaşık bir hafta sürer. Altta yatan hastalığı, bağışıklık yetmezliği olanlarda, küçük çocuklar ve yaşlılarda hayatı tehdit edici sonuçlar gelişebilir. Akciğer problemleri en sık görülen grip komplikasyonlarıdır. Virüsün direkt etkisine bağlı zatürre veya üzerine eklenen bakterilere bağlı olarak gelişen zatürre şeklinde görülebilir.

NEZLEDE ATEŞ OLMAZ

Grip (influenza) ve nezle (soğuk algınlığı), belirtileri sıklıkla karıştırılabilen iki farklı hastalıktır. Her iki hastalık da viral bir infeksiyon olmakla birlikte farklı virüslerle meydana gelmektedir. Nezleye sebep olan 100’den fazla virüs vardır ve bu sebeple defalarca nezle olmamız mümkündür.

Nezle ile gribin en önemli farkı gripte ateş olması; nezlede olmamasıdır. Ayrıca nezle genellikle ayakta geçirilen bir hastalıkken grip hastaların günlük işlerini yapmasını engelleyecek kadar hâlsizliğe yol açabilir. Her iki hastalıkta da burun akıntısı veya tıkanıklığı, boğaz ağrısı ve öksürük olabilir.

KALABALIKTA RİSK VAR

Grip, öksürük ve hapşırma sonucu, içerisinde hastalığa sebep olan canlı virüsleri taşıyan damlacıkların çevreye saçılmasıyla yayılır. Bu damlacıklar birkaç saat boyunca havada asılı kalabilir ve insanlara hastalığı bulaştırabilir. Bu yüzden okul, iş yeri gibi kalabalık ortamlarda bulunan kimseler özellikle risk altındadır. Ayrıca hasta kişinin eline ve oradan da kapı kolu, telefon gibi nesnelere bulaşan virüs içeren parçacıklar, başka bir kişinin temas etmesi sonucu hastalığın başlamasına yol açabilir. Tokalaşma, öpme, bir metreden fazla yaklaşarak konuşma önemli bulaşma yollarıdır. Havalanması yeterli olmayan ortamlarda virüsler saatlerce havada asılı kalabilecekleri için alışveriş merkezleri oldukça riskli ortamlardır. Nasıl korunabiliriz ve tedavisi mümkün mü acaba? Bu konulardaki düşüncelerimizi paylaşmaya devam edeceğiz inşallah.

Düzenleyen:  - Türkiye Cumartesi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...