Ramazanda da harekete devam

- Güncelleme:
Ramazanda da harekete devam

Türkiye Cumartesi Haberleri

Oruç tutarken uzun süre aç ve susuz kalan vücudun, enerji harcamasını kısıtladığını vurgulayan uzmanlar, ramazanda da uygun saatlerde spor yapılmasını tavsiye ediyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Mübarek ramazan ayında 10 günü geride bıraktık. İlk günlerin rehavetini üzerimizden atıp hareket etmenin tam zamanı. Uzmanlar, ramazan ayında oruç tutmanın, spor yapmaya engel olmadığı gibi kişinin metabolizmasını dengede tutmasına da yardımcı olduğunu söylüyor. 

Uzun süreli açlık ve susuzluk sebebiyle vücudumuzda meydana gelen değişiklikleri, doğru şekilde yapacağımız hafif sporlarla dengeleyebileceğimizi söyleyen Liv Hospital Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Koordinatörü Uzm. Dr. Aynur Metin Terzibaşıoğlu “Oruç tutarken uzun süreli aç ve susuz kalan vücudumuz, enerji depolarını korumaya alır; enerji harcamasını kısıtlar. Bu sebeple metabolizma hızımız düşer. İftar ve sahur arasında tüketilen ağır, yağlı, sindirimi zor olan yemekler ise kilo artışına yol açar. Ramazan ayında beslenme şekline bağlı olarak yaşanan kilo artışı, zaten hareketsiz olan vücutta kas ve eklem ağrılarına sebep olur. Bu nedenle spora ramazanda da devam edilmesini tavsiye ediyoruz” dedi.  Ramazan ayında egzersiz saatlerini sahur ve iftara göre ayarlamak gerektiğine işaret eden Dr. Terzibaşıoğlu “Kesinlikle aç ve tok karnına spor yapılmamalı! Egzersiz için iftar ve sahur sonrası saatler tercih edilmelidir” diye konuştu. 

Ramazanda da harekete devam

ORUÇ TUTANLAR İÇİN İDEAL SPORLAR

Uzm. Dr. Aynur Metin Terzibaşıoğlu: Oruç tutanlara iftardan iki saat sonra aerobik, nefes egzersizleri ve yürüyüş gibi hafif sporları yapmalarını öneriyoruz. Hafif tempoda yapılan spor, hazmı kolaylaştırarak metabolizmayı dengede tutar. Koşma yerine yürüme, ağır yorucu egzersizler yerine kişinin kendi vücut ağırlığını kullanarak yapacağı mekik, şınav, squat gibi egzersizler tercih edilmelidir. Özellikle sahur sonrası, bir saati geçmeyen sabah yürüyüşü çok faydalı olur. İftardan sonra yapılan egzersiz sonrasında bol su tüketmek hem sıvı kaybının önüne geçmede hem de metabolizmayı hızlandırmada oldukça etkilidir. Çay, kahve, yeşil çay gibi idrar söktürücüler ise fazla tüketilmemelidir. 

Ramazanda da harekete devam

SPOR SÜRESİ YARIM SAATİ GEÇMESİN

İftardan önce yapılan sporlar için uyarıda bulunan Uzm. Dr.  Terzibaşıoğlu “Egzersize alışmak için ilk üç gün hafif bir programla başlanmalıdır. Yüksek dayanıklılık gerektiren  ve 30 dakikayı aşan aktivitelerden kaçınılmalıdır. Pilates gibi kas gücü isteyen sporlar yapılıyorsa bunlar için de süre mutlaka 30-40 dakikaya düşürülmeli ve daha az yoran hareketler tercih edilmelidir” dedi.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...