Türkiye Kliniği - Gripte ilk 48 saatteki tedavi daha etkili

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Türkiye Kliniği - Gripte ilk 48 saatteki tedavi daha etkili

Türkiye Cumartesi Haberleri

İstanbul’dan okurumuz Seyfettin Kılıç’ın şikâyeti üzerine doktorumuz influenza virüslerini ve bu virüslerden nasıl korunulabileceğini anlattı.

Türkiye Kliniği - Gripte ilk 48 saatteki tedavi daha etkili

Grip, genellikle yıl içerisinde ekim ayından mart sonuna kadar olan dönemde sıkça görülen oldukça bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. Bu aylarda hasta kişi sayısının belirgin şekilde artması beklenen bir süreçtir. Bu durum salgın olarak değerlendirilmemeli, mevsimsel grip hastalığı aktif dönemi olarak kabul edilmelidir.

Mevsimsel grip hastalığının etkenleri olan influenza virüslerinin üç alt tipi İnfluenza A, B, C bulunmaktadır. Yıllar içerisinde toplumda sık görülen influenza virüsleri sürekli olarak bazen küçük bazen de büyük değişime uğramakta, bir önceki yıl görülen virüsten oldukça farklı virüsler sonraki yıllarda insanları hastalandırabilmektedir. Bu durum neden her yıl grip olabildiğimizi net bir şekilde açıklamaktadır.

İnfluenza virüsleri hasta kişiden diğer kişilere kolaylıkla bulaşabilmekte, insanların kapalı alanlarda daha çok vakit geçirdikleri kış aylarında hastalık en yoğun dönemine ulaşmaktadır. Grip virüsü, genellikle hasta olan kişilerin konuşma, öksürme ve hapşırma gibi davranışlarıyla etrafa saçılır. Virüs içeren damlacıklar, hasta kişiye 1 metre ve daha yakın olan kişilerin ağız, burun ve göz mukozalarına geçmesiyle bulaşmaktadır. Daha nadir olarak virüs içeren damlacıkla kirlenmiş yüzeylere, araç ve gereçlere kişilerin önce elleri ile dokunması ve sonrasında ellerini ağız, burun veya gözlerine götürmeleriyle de bulaşabilmektedir.

MASKE TAKILMALI

Hastalıktan korunmak için grip sezonunda mümkün olduğunca kalabalık ve kapalı ortamlardan uzak durulmalı, hasta kişilerle temas etmemeye, sarılmamaya ve tokalaşmamaya çalışılmalı, eller sık sık yıkanmalı ve kişisel hijyen kurallarına daha fazla dikkat edilmelidir. Hasta olan kişilerin özellikle maske kullanmaları, virüs yayılımını önemli ölçüde azaltmaktadır. Hastalığın sıklığının arttığı dönemlerde, kalabalık ortamlarda sağlıklı kişilerin de maske takmasında fayda vardır.

Grip birçok kişide hafif seyretmekte ve bu kişiler birkaç günde tamamen iyileşmektedir. Bununla birlikte yaşlılarda, erken çocukluk döneminde, gebelerde ve kronik hastalığı olanlar gibi risk gruplarında ağır seyretmekte, hastane yatışlarına ve hatta ölümlere sebep olabilmektedir. Hastalığın en belirgin bulguları; ani başlayan ateş, öksürük, baş ağrısı, kas ağrıları, hâlsizlik, iştahsızlık, kusma, ishal. Hastalık belirtileri başlamadan bir gün öncesinden itibaren bulaşma olabilir, beş güne kadar da bu şekilde etrafa yayma riski sürer.

Grip, tedavisi olan bir hastalıktır. Ancak yapılan çalışmalarla tedavinin olabildiğince erken dönemde başlanmasının önemi vurgulanmaktadır. Hastalık belirtileri başladıktan sonraki ilk 48 saat içerisinde başlanan tedavinin daha etkili olduğu bilinmelidir. Ayrıca grip olan kişiler bol sıvı almalı, beslenmelerine dikkate etmeli, ellerini sık yıkamalı, öksürme ve aksırma sırasında ağızlarını kâğıt mendille, yok ise kolun iç yüzüyle kapatmalı, mümkünse de birkaç gün evde istirahat etmelidir.

Son haftalarda Avrupa’da ve Kuzey Yarım Küre’de yer alan ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de grip olan hasta sayılarında artış görülmektedir ve artış sürebilir. Grip hasta sayılarındaki artış olağan bir durum olup geçmiş grip sezonlarıyla kıyasladığımızda benzer olduğu görülmektedir. Ülkemizde dolaşımdaki baskın grip virüsü İnfluenza A (H3N2) virüsüdür. Bununla birlikte grip benzeri hastalıklara sebep olan diğer solunum yolu virüsleri de dolaşımda yüksek düzeyde yer almaktadır. O yüzden her solunum yolu problemi, grip olarak algılanmamalıdır. Uygun testler yapılarak, daha hafif derecede seyreden grip benzeri durumlardan ayırt etmek gerekmektedir. Üzerine bakteri enfeksiyonu eklenmediği sürece, antibiyotik tedavisinin yeri yoktur.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...