Eski yerleşim yeri sular altında kaldı: O süreç aşama aşama kayıt altına alındı

Düzenleyen:
- Güncelleme:

TÜRKİYE Haberleri

Artvin'in Yusufeli ilçesindeki eski yerleşim yeri, Yusufeli Barajı'nın 22 Kasım 2022'de su tutmaya başlamasıyla birlikte sular altında kaldı. O süreç ise aşama aşama kayıt altına alındı.

 Artvin'in Yusufeli ilçesindeki eski yerleşim yerlerinin su altında kalmasından önceki hali ve su altında kaldığı hali arasındaki süreç dron kameralarla kayıt altına alındı. 

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Artvin'in Yusufeli ilçesinin eski yerleşim yerinin, 22 Kasım 2022'de su tutmaya başlayan Yusufeli Barajı'nın suları altında kalması, aşama aşama çekilen videolarla kayıt altına alındı.

Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen, temelden 275 metre yüksekliğiyle kemer baraj sınıfında Türkiye'nin birinci, dünyanın 5'inci en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı ve HES'te su seviyesi her geçen gün artıyor.

Eski yerleşim yeri sular altında kaldı: O süreç aşama aşama kayıt altına alındı

Su tutma işleminin başlamasının ardından ilk olarak su seviyesinin 45 metreye ulaşmasıyla 10 Aralık 2022 tarihinde Irmakyanı, devam eden tarihlerde de Yeniköy ve Kınalıçam köyleri su altında kalmaya başladı.

Kontrollü şekilde yapılan su tutma işleminin ardından su yüksekliğinin 29 Ocak'ta 73 metreye ulaştığı barajda, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci'nin katılımıyla Yusufeli Barajı-Dipsavak Mansaba Su Bırakma Testi" başarılı şekilde gerçekleştirildi. Barajda her geçen gün yükselen su seviyesi, 1 Mart'ta eski ilçe merkezi sınırları içinde yer alan Ahalt Mahallesi'ne ulaştı.

Eski yerleşim yeri sular altında kaldı: O süreç aşama aşama kayıt altına alındı

Devamında sanayi sitesi ve ilçe merkezi su altında kalmaya başladı. Eski ilçe merkezine ulaşan baraj sularının yağmurlar ve eriyen kar sularıyla hızlı şekilde yükselmesiyle 29 Mart'ta eski ilçe tamamen boşaltılarak güvenlik amacıyla vatandaşların girişine yasaklandı.

Eski yerleşim yeri sular altında kaldı: O süreç aşama aşama kayıt altına alındı

Eski yerleşim yeri, 28 Nisan itibarıyla baraj gövdesindeki su yüksekliğinin 126 metreye ulaşmasıyla tamamen sulara gömüldü. Yusufeli'nin eski ilçe merkezinin zaman içinde sulara gömülmesi belli aralıklarla çekilen videolarla kayıt altına alındı.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Düzenleyen:  - TÜRKİYE
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...