Yusufeli Barajı'nda ilk su tahliyesi gerçekleşti

Düzenleyen:
- Güncelleme:

GÜNDEM Haberleri

Türkiye'nin en büyük barajı olan Yusufeli'nde su seviyesi 63 metreye ulaştı. Barajda biriken toplam su miktarı ise 49 metreküp oldu. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, barajda ilk su tahliyesinin yapıldığını duyurdu.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Yusufeli Barajı’na ilişkin Twitter'dan paylaşımda bulundu. Bakan Kirişçi  “Mühendislerimizin şaheseri Yusufeli Barajı’nda ilk su tahliyesi gerçekleşti. Dipsavaklarımızın testleri başarıyla sonuçlandı. Su seviyesi 63 metreye, biriken su miktarı 49 milyon metreküpe ulaşan Yusufeli Barajı ve HES, Türkiye Yüzyılı’na enerji katacak” ifadelerine yer verdi.

"

Yusufeli Barajı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle 22 Kasım'da su tutmaya başladı. Türkiye’nin birinci, dünyanın ise beşinci en yüksek barajı olan Yusufeli'nde su yüksekliğinin 63 metreye yükselmesiyle birlikte su seviyesinin artışını kontrol edecek 4 adet dipsavak başarıyla test edildi. Böylece barajdan ilk su tahliyesi gerçekleşti.

"GÜNDE 1 METRE YÜKSELİYOR"

Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesindeki Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün en büyük yatırımlarından olan baraj gölünde biriken su miktarı ise 49 milyon metreküpe ulaştı. Suyun bu seviyeye ulaşmasıyla birlikte baraj gövdesi üzerinde bulunan ve su tutma programına uygun bir şekilde su seviyesinin yükselmesini kontrol edecek olan 4 adet dipsavak açılıp kapatılarak sorunsuz bir şekilde test edildi. Dipsavaklar, barajda su seviyesinin günde 1 metreyi geçmeyecek şekilde kontrollü olarak yükselmesini sağlıyor. Fazla gelmesi halinde dipsavaklar açılarak fazla suyu tahliye ediyor. Yusufeli Barajı ve HES Kontrollü Su Tutma Programının uygulanabilmesi için her biri 140 metre küp bölü saniye kapasiteli dört dip savak bulunuyor.

EKONOMİYE YILLIK KATKISI 5 MİLYAR TL

Tesisin kurulu gücü 558 megavat olup, yıllık ortalama enerji üretimi 1 milyar 888 milyon kilovatsaattir. Dev tesisin üreteceği enerjiyle, ekonomiye yıllık 5 milyar lira katma değer temin edeceği hesaplanıyor. Yusufeli Barajı ve HES'in devreye alınmasıyla, Türkiye'nin hidroelektrik enerji üretim kapasitesi yüzde 2 artacak. Böylece 2,5 milyon kişinin enerji ihtiyacı karşılanabilecek.

ÇORUH NEHRİ'NDEKİ TAŞKINLARI AZALTACAK

Yusufeli Barajı, Çoruh Nehri'nin getireceği rüsubatı önemli ölçüde tutarak, diğer barajların ömrünün uzamasına vesile olacak. Çoruh Nehri'nde oluşabilecek taşkın riskini azaltacak. Ayrıca mansabında bulunan Artvin, Deriner, Borçka ve Muratlı barajlarının üretim kapasitelerini artıracak.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...