Adana lezzet festivali ekonomiyi canlandırıyor: 3,7 milyar TL katkı

Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, 9. Uluslararası Adana Lezzet Festivali’nin geçen yıl 3,7 milyar TL ekonomik katkı sağladığını ve bu yıl bir milyon ziyaretçi hedeflediklerini açıkladı. Köşger, Adana’nın gastronomiyi turizmde lokomotif olarak öne çıkaracağını, UNESCO Gastronomi Şehri unvanını almayı ve sağlık turizmini geliştirmeyi planladıklarını vurguladı.
Adana Valiliği himayesinde, Adana Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri ve odaların katkılarıyla 10-12 Ekim tarihlerinde “Kuşaktan Kuşağa” temasıyla düzenlenen 9. Uluslararası Adana Lezzet Festivali kapsamında basın mensuplarıyla bir araya gelen Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, geçen yıl festivalin Adana ekonomisine sağladığı katkı ve bu yılki hedeflerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
"GEÇEN YILKİ EKONOMİK KATKIMIZ, 3.7 MİLYAR TL"
Vali Köşger, “Geçtiğimiz yıl festival 3.7 milyar TL’lik bir ekonomik katkı sağladı ve tüm sektörlere Adana’da hareket getirdi. Bu yılki hedefimiz bu rakamların üzerine çıkmak” diyerek, bu yılki hedefleri hakkında şunları söyledi:
Şu an öncü ekonomik göstergeler iyi. Festival alanındaki kalabalık da çok iyi görünüyor. Geçen yıl 800 bin ziyaretçimiz vardı. Bu yıl bir milyonun üzerine çıkacağımızı düşünüyoruz. Festival başladı, hedefimiz bir milyon kişiye ulaşmak. İnşallah bunu aşarız ama şu an net olarak bilemiyoruz.
"BEŞ KİŞİ GELİYORSA DÖRDÜ YABANCI"
Katılımcıların ne kadarının yurt dışından geldiği sorusuna Köşger, “Beş kişi geliyorsa dördü yabancı. Bu da ekonomik katkıyı ciddi şekilde artırıyor. Zaten festivallerin amacı bu; şehirdeki tüm sektörleri canlandırmak” yanıtını verdi.
DİREKT UÇUŞLAR VAR AMA YETERSİZ
Adana’ya yurt dışından direkt uçuşların başladığını belirten Köşger, “Almanya, Azerbaycan, Cezayir, Bağdat, Rusya’dan direkt uçuşlar var ancak yeterli değil” diye konuştu.
"ADANA'NIN TURİZM STRATEJİSİNDE GASTRONOMİ LOKOMOTİF"
Vali Köşger, Adana’nın turizm stratejisini değerlendirirken gastronominin öncelikli olduğunu vurguladı: “Adana’nın sahil ilçeleri var ama çoğu vatandaş Adana’nın denize kıyısı olduğunu bile bilmiyor. Deniz turizmini Antalya ve Muğla’ya bırakmak lazım. Bizim lokomotifimiz lezzet ve gastronomi olacak. Adana’nın öne çıkan şöhreti budur.”
Köşger, şehirler arasında bazen yaşanan kıskançlıklara dikkat çekerek, “Adana, Antakya, Antep ekseninde bir gastronomi destinasyonu oluşturalım. Mersin, Maraş, Urfa da buna eklenebilir. Turizm Bakanlığı turizmi 365 güne yaymaya çalışıyor. Deniz turizmi 4-5 a
y sürerken, kültür turizmi, gastronomi turizmi, inanç turizmi, termal turizm, sağlık turizmi gibi imkanlarımız da var” dedi.
"DENİZ ÜRÜNLERİ ADANA GASTRONOMİSİNİN ÖNEMLİ BİR PARÇASI"
Adana gastronomisinin sadece kebaptan ibaret olmadığını vurgulayan Vali Köşger, deniz ürünlerinin önemine dikkat çekti: “Adana’da mavi yengeç, jumbo karides gibi deniz ürünleri oldukça fazla çıkıyor. Türkiye’de en fazla jumbo karides Adana’da üretiliyor. Beş tane dalyanımız var, Türkiye’de başka hiçbir yerde bu kadar yok. Deniz mahsulleri de gastronomimizin önemli bir parçası.”
"FESTİVALİN ETKİSİYLE OTEL VE RESTORAN SAYISI ARTIYOR"
Festivalin Adana’ya olan ilgiyi her geçen yıl artırdığını belirten Köşger, son yıllardaki konaklama kapasitesi artışına dair şunları söyledi: “Her geçen gün daha iyiye gidiyoruz. Bu sene organizasyon çok iyi, katılım yüksek. Geçen yıl 800 bin ziyaretçiydik, bu yıl bir milyon hedefimiz var. Şöhret arttıkça mekan sayısı da artıyor. İzmir’de valilik yaptım; İzmir’de bu kadar ziyaretçi yok. Buraya hususi uçakla gelip hafta sonu Adana’nın lezzetlerini deneyimlemek için gelenler var. Adana’nın çekiciliği bu.”
"UNESCO GASTRONOMİ ŞEHRİ UNVANI BU YIL GELİYOR"
Adana’nın UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na gastronomi alanında girmesi konusunda da değerlendirmede bulunan Köşger, “Adana, gastronomi şehri unvanını alacak ilk şehirlerden biri olacak. Birinci olma iddiamız var ama olmasa bile ikinci olmalı. Geç kalınmış bir şehir bu konuda. Bu yıl inşallah alacağız. Paris’te onaylandı, Semerkand’da nihai oylama yapılacak” dedi.
Vali Köşger, Adana’nın UNESCO Gastronomi Şehri unvanını alma sürecinin son aşamasına geldiğini ifade ederek, bu unvanın sürdürülebilirliği açısından özgünlüğün korunmasının önemini vurguladı.
SAĞLIK TURİZMİ VURGUSU
Sağlık turizmine de dikkat çeken Vali Köşger, “Bölge geçmişte Balcalı Hastanesi ile tedavi merkezi olma hedefindeydi. Şu anda Adana’da 16 hastane var. Şehir hastanesi çok iyi durumda ve deprem sırasında bölgenin merkez üssü oldu. Helikopter pistleri sürekli aktifti. Sağlık turizmiyle ilgili çalışmalar yürütüyoruz” ifadelerini kullandı.