Denizin dibi müsilaja yeniliyor

Denizin dibi müsilaja yeniliyor

YAŞAM Haberleri

Denizin dibine inen müsilajın çok sayıda mercanı, süngerler de dâhil bentik canlıları öldürdüğünü söyleyen Doç. Dr. Nur Eda Topçu “Tedbir alınmalı” dedi.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesinde görevli Doç. Dr. Nur Eda Topçu ve ekibi, TÜBİTAK projesi kapsamında müsilajın Marmara Denizi Prens adaları bölgesinde yaşayan yumuşak mercanlar ve süngerler üzerindeki etkisini araştırıyor. Projeyi yürüten ekip, aynı incelemeyi ileriki aylarda da tekrarlayacak.

Denizin dibi müsilaja yeniliyor

Doç. Dr. Topçu “Artan kıyı çalışmalarıyla sünger ve mercanlarda toplu ölümler oldu. Özellikle ekosistem inşacısı kırmızı gorgon balıkçılığın etkisiyle azalırken şimdi müsilajdan ötürü bitmek üzere. Tür yavaş yavaş bölgeden silinecek” dedi. Müsilajın etkisinin sürdüğünü vurgulayan Topçu “Dibe inen müsilaj ne yazık ki çok sayıda mercanı, süngerler de dâhil bentik canlıları öldürdü. Süngerlerde de çok azalma var. Mercanların bulunduğu alanların korunması, balıkçılığın denetlenmesi gerek. Müsilaj tekrarlarsa genç mercanlar da tükenir” diye konuştu. Doç. Dr. Bülent Topaloğlu ise dipte âdeta katliamın yaşandığını söyledi.


Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...