Uykuculara müjde: İnsanlar da kış uykusuna yatabilecek

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Uykuculara müjde: İnsanlar da kış uykusuna yatabilecek

YAŞAM Haberleri

Uyumayı sevenlere güzel bir haberimiz var. Araştırmacılar, insanların da kış uykusuna yatabilmesi için yeni bir teknik geliştirdi. Bu teknolojinin anında kış uykusuna yatırdığı açıklandı.

Bilim insanları anında 'kış uykusu'na yatırabilen ultrason teknolojisi geliştirdi. Bu sistem kafaya doğrultularak kış uykusuna benzer bir durum olan uyuşukluğu başlatabiliyor. Peki, kış uykusunda canlılara ne olur? Bilim insanları, kış uykusu esnasında memelilerin metabolizmalarının baskılandığını, vücut sıcaklıklarını düşürdüğünü ve pek çok vücut sürecini yavaşlattığını biliyor.

Independent'ın haberine göre araştırma ekibi, sistemin insanlarda işe yarayabileceğini ve uzun mesafeli uzay uçuşlarında ya da tıpta önemli uygulama alanları olabileceğini düşünüyor. Ancak insanlarda nasıl çalışacağına ilişkin daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.

Kış uykusu etkisine yol açan sistemin, insanlarda akut acil durumlar veya ciddi hastalıklar yaşandığında kullanılabileceği öngörülüyor. Örneğin araba kazası geçiren biri, organları nakil için kullanılıncaya kadar soğutulabilir. Ayrıca uzaydaki uzun yolculuklarda da faydalı olabilecek bu sistem Mars'a ya da diğer uzak yerlere seyahat edenlerin hayatta kalabilmesi için gereken kaynak miktarının azaltılmasını sağlayabilir.

DENEYLER CANLILARIN İYİLEŞEMEYEBİLECEĞİNİ GÖSTERDİ

Araştırmacılar, geliştirdikleri teknolojiyle ultrason darbelerini hayvanların kafasına doğrulttuktan sonra bu uyuşukluğu farelerde ve sıçanlarda başarıyla tetikledi.

Öte yandan, fareler üzerindeki deneylerde tehlikeli sonuçlar ortaya çıktı. Deneyler, hayvanları bu derin 'uyuşuk' durumlarından geri getirmenin tehlikeli olduğunu ve bu canlıların iyileşemeyebileceğini gösterdi. Örneğin soğuk ortamlardaki fareler kendiliğinden uyanmadı. İnsanlar üzerinde yapılacak bütün deneyler, bu güvenlik sorunlarının insanlarda da tekrarlanması riskini taşıyacak.

Deneyin ayrıntıları, 'Induction of a torpor-like hypothermic and hypometabolic state in rodents by ultrasound' (Kemirgenlerde uyuşukluk benzeri hipotermik ve hipometabolik durumun ultrasonla başlatılması) başlıklı makaleyle Nature dergisinde yayımlandı.

(Kaynak: Independent)

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...