ABD'nin sahte Roma mozaiklerini Lübnan'a gönderdiği ortaya çıktı

Düzenleyen: / Kaynak: The Guardian
- Güncelleme:
ABD'nin sahte Roma mozaiklerini Lübnan'a gönderdiği ortaya çıktı

YAŞAM Haberleri  / The Guardian

ABD, sahte Roma mozaiklerini Lübnan'a iade etmekle suçlanıyor. Uzmanlar ayrıca, İtalya, Tunus, Cezayir ve Türkiye'deki sit alanlarında ve müzelerde mozaiklerin kopyalarının tespit edildiğini açıkladı.

Fransa ve Britanya'nın önde gelen akademisyenleri tarafından yapılan bir çalışmaya göre, ABD'li yetkililer, sahte Roma eserlerini Lübnan'a iade etti. Grenoble Üniversitesinden Djamila Fellague'nin iddialarına göre, ABD yetkililerinin yakın zamanda Lübnan'a iade ettiği dokuz mozaikten sekizi aslında kopya.

Sicilya, Tunus, Cezayir ve Türkiye'deki arkeolojik alanlardaki ve müzelerdeki orijinal mozaiklerden tasarımları kopyaladıklarına dair kanıt bulunduğu iddia edildi.

Fellague, "'Geri gönderilen' dokuz mozaik panelden sekizi sahteydi ve kullanılan modeller ünlü mozaikler olduğu için tespit edilmesi nispeten kolaydı" şeklinde durumu açıkladı. 

AMERİKALI YETKİLİLER İÇİN "UTANÇ VERİCİ" YORUMU 

Cambridge Üniversitesinde konuk öğretim görevlisi ve "yağmalanan antikalar ve kaçakçılık ağları" konusunda önde gelen uzmanlardan biri olan Christos Tsirogiannis, kanıtların güçlü olduğunu söyledi. Eğer gerçekten de eserler sahteyse, bunun 7 Eylül'de ilgili mozaiklerin Lübnan'a iade edileceğini duyuran Manhattan Bölge Savcılığı (DA) için son derece utanç verici olacağını belirtti.

Lübnan'a iade edilen dokuz mozaiğin, Lübnanlı bir antika kaçakçısı tarafından New York'a getirildiği iddia edilmişti. 2022 yılında savcılığın antika kaçakçılığı birimi (ATU), bu kişiler için tutuklama emri çıkarmış ve Interpol'den kırmızı bülten başvurusunda bulunmuştu.

Tsirogiannis, "Uzman olmasanız bile, sahteyi orijinal mozaiğin yanına koyarsanız, ne kadar benzer olduklarını ancak kalitenin aslında o kadar da iyi olmadığını da görürsünüz" diyor.

Araştırmacılar, mozaiklerin, turistlerin çektiği fotoğraflardan, internette ve akademik yayınlardaki görüntülerden faydalanılarak kopyalandığını düşünüyor. 

Tsirogiannis, Yunanistan'ın Korfu kentindeki İyonya Üniversitesinde kültürel mirasa yönelik tehditler konusunda UNESCO kürsüsü için yasa dışı antika kaçakçılığı üzerine araştırmalara liderlik ediyor.

SAHTE MOZAİK 20 BİN DOLARA SATILMIŞ 

Mozaik panellerden biri, 2021 yılında ABD yetkilileri tarafından ele geçirilmeden önce, 2018 yılında New York'taki bir galeride 20 bin doların altında bir fiyatla satışa sunuldu.

Fellague, sanat piyasasında ortaya çıkan diğer parçalara bakılırsa, Orta Doğu'da bir yerde, muhtemelen 1970'lerde ve 1980'lerde bir mozaik atölyesi tarafından üretildiğinden şüpheleniyor. 

Öte yandan, Manhattan Bölge Savcılığından bir sözcü suçlamaları şu sözlerle reddetti: "Bu antikaların ülkesine geri gönderilebilmesi için bir mahkemenin, bunların orijinalliği hakkında uzman analizini ve nasıl yasa dışı ticarete konu olduklarına dair önemli ayrıntıları içeren delillerimizi değerlendirmesi gerekiyordu. Mahkeme, bu kişilerin sahip olmadığı delillere dayanarak parçaların gerçek olduğuna karar verdi."

Düzenleyen:  - YAŞAM
Kaynak: The Guardian
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...