Gladyatörler kenti Muğla'da 1900 yıllık çocuk ayak izleri gün yüzüne çıkarıldı

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:

YAŞAM Haberleri  / Anadolu Ajansı

Muğla'nın Yatağan ilçesinde dünyanın en büyük mermer antik kentleri arasında gösterilen Stratonikeia'daki kazılarda 1900 yıllık çocuk ayak izleri ortaya çıkarıldı.

Muğla'nın Yatağan ilçesindeki Stratonikeia Antik Kenti'nde devam eden kazı çalışmaları sırasında, 1900 yıllık çocuk ayak izleri gün yüzüne çıkarıldı. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Stratonikeia, "Gladyatörler Şehri" olarak bilinir ve dünyanın en büyük mermer kentleri arasında gösterilir. Stratonikeia'da, Helenistik, Roma, Bizans, Anadolu beylikleri, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait önemli eserler bulunmaktadır.

Stratonikeia ve Lagina Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt yaptığı açıklamada, Karia bölgesinin önemli kentlerinden biri olan Stratonikeia ve Lagina'da antik dönemden günümüze kadar farklı yapıların arkeolojik kazı, restorasyon ve çizim çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. Söğüt, 2023 kazı çalışmalarının verimli geçtiğini ve Cumhuriyet'in 100. yılına denk gelen bu yıl içinde önemli buluntular elde ettiklerini ifade etti.

Gladyatörler kenti Muğla'da 1900 yıllık çocuk ayak izleri gün yüzüne çıkarıldı

Önceki yıllarda yürütülen çalışmalarada ise batı cadde ve 92 kişilik latrinayı (umumi tuvalet) açığa çıkardıklarını anlatan söğüt, "Bu yıl da batı caddenin yanında Roma hamamının jimnastik ve spor bölümleri palestra ile girişte soyunmalık apodytorium ve içinde havuz bulunan soğukluk bölümü olan frigidariumda çalışmaya başlamıştık. Bu yıl frigidarium bölümünün kazısını tamamladık" dedi.

2-3 YAŞLARINDA 3 FARKLI ÇOCUK 

Kentte Cumhuriyet, Osmanlı, Menteşe Beyliği, Bizans ve Roma dönemini kademeler halinde açığa çıkarttıklarını vurgulayan Söğüt, şunları söyledi:
"Özellikle Roma dönemi kalıntıları içinde tonozda kullanılan tuğlalar üzerinde yaklaşık 1900 yıl öncesine ait ayak izlerine rastladık. Bunlar çok güzeldi bizim için. Hatta bunların 2-3 yaşlarında, 3 farklı çocuğa ait ayak izleri olduğunu da tespit ettik. Biz şimdiye kadarki çalışmalarda bu tür çatı kiremitleri ve duvar tuğlaları üzerinde farklı betimlemeler buluyorduk ama ilk defa böyle bir ayak izine rastladık. Bu ayak izleri farklı yönlerden de geliyordu ve hepsi aynı yönde de değildi. Bu da bizim için güzel gelişmelerden birisi oldu. Oradaki çalışmalarımız devam ediyor. Hatta hamamda Roma döneminde yapılan kanalizasyon su giderleri sistemi halen çalıyor. Hem havuzlarda hem gezinti yerlerinde bunlar tam olarak ortaya çıkarıldı. Şu an yağmur yağdığında sanki günümüzde yapılmış gibi sular antik kanalizasyona akıyor ve havuzlarda bir damla su bile birikmiyor. Bu da güzel ve sevindirici haberlerden birisi."

Gladyatörler kenti Muğla'da 1900 yıllık çocuk ayak izleri gün yüzüne çıkarıldı

Antik kentte yapılan kazı çalışmalarına Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Türk Tarih Kurumu, Muğla Valiliği, Yatağan Belediyesi ve Pamukkale Üniversitesi'nin destek verdiği ifade edildi.

Düzenleyen:  - YAŞAM
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...