Şampiyonların anası

A -
A +

Wushu Kung Fu antrenörü bir kadın. Elif, Zeynep, Necmettin ve Ayşe Sude’nin annesi. Dört çocuğu da dünya şampiyonlukları olan millî sporcular. Eşi Abdurrahman Akyüz de Türkiye Wushu Kung Fu Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi. Ailecek Wushu Kung Fu sporunu yapıyorlar, çocuklar antremanlarda büyümüş. Şimdi ise, en büyük kızları spor vesilesiyle tanıştığı Çin’de üniversitede Çin tıbbı okuyor; bütün çocuklar Çince konuşabiliyor. Sporun açtığı kapılara çok güzel bir hayat hikâyesi örneği olarak ben keyifle dinledim. Ayrıca sporcu bir annenin kendi gibi yetiştirdiği çocuklarıyla paylaştığı hikâyesinden de çok etkilendim. Umarım daha çok marka reklamlarında, marka yüzlerinde sporu ve sporcuyu kullanır da sporculuk daha özenilen bir şey olur ileride... İyi pazarlar…

¥ Sporla nasıl tanıştınız?
Küçükken amcamla dövüşlere giderdim. Kahvelerde dövüştürürdü beni amcam. Sonra Sakarya’ya taşındık İstanbul’dan. Abilerim eşimin yanında Kung-fu’ya başladılar. Sonra abilerimle ben çalışmaya başladım. O zamanlar başörtüsüyle müsabakalara giremiyorduk. Çok istiyordum, olmuyordu. Eşimle tanıştık, konuştuk, evlendik; çocuklar dünyaya geldi. Önce Elif, sonra Zeynep, Necmettin ve Ayşe Sude. Hep salonlarda, halıların üstünde, antremanlarda büyüdüler. Hep sporun içinde oldular.

¥ Çocuklarınızın ismini de rahmetli Erbakan Hoca koymuş…
Hepsini Hocam verdi. Eşim yakın korumasıydı, hatta manevi evladı gibi olmuştu. Onun evinde kalırdı. Sabah beraber namaz kılarlardı. Erbakan Hocam bize spor olarak da çok destekti. Bizim Kung-fu takımını Sakaryalı grubunu da hep mitinglerde peşinde taşırdı. Mekânı cennet olsun.

Şampiyonların anası

¥ Çocukların sporcu hayatı nasıl başladı? Nasıl bir spor Wushu Kung Fu?
Çocuklarımdan önce Elif spora başladı. Wushu biraz daha geniş bir platform. Sadece Kung Fu’nun içinde bile 7 binden fazla dövüş stili var, işin içine Wushu girince dünyalar oldu. Her insan karakterine göre bir branş var. Çocuklar bu defa farklı bir kategoriye geçtiler. Kata veya hayali dövüş teknikleri olarak da bilirsiniz belki. Kılıç, mızrak veya sopayla yapılan teknikler de dâhil. Kalp yetmezliği, tansiyon, stres, romatizmaya, kas hastalıklarına da birebir. Spor haricinde sağlık için de tercih ediliyor.

¥ Olimpik bir spor mu Wushu Kung Fu?
Yarı olimpik bir spor. 1936 yıllarına kadar Çin bütün olimpiyatlara katılmış. Ancak daha sonra kapılarını dünyaya kapatınca olimpiyatlara girememiş ve yarı olimpik olarak kalmış. 2018’de ise, Nanjing Gençlik Olimpiyatları’nda turnuva statüsünde yapıldı. Orada Elif, olimpiyat ikincisi oldu. Wushu insanın beyin kaslarını da çalıştırıyor.

¥ Wushu’nun Türkiye’deki yaygınlığını nasıl buluyorsunuz?
Aslında çok insan yapmak istiyor. Spor konusunda devlet destekleri sistemsel olarak yetersiz. Spor politikamızda dünyanın çok gerisindeyiz.

¥ Çin’le yolunuz nasıl kesişti?
Bizim çocuklar 2006-2007 senesinde Sakarya’da ilk millî takım kampı yapıldığında çalışmaya başladılar. O zaman Salih Hocamızın da teşvikiyle Çin’e gittik. Orada gerçek Wushu’yu görünce hayran olduk. Çocukları alıp Çin’e tekrar gitmeye karar verdik. 2008’de gittik. Ayşe Sude yedi aylık yürümüştü, o zaman 11 aylıktı. Biz anne baba ve dört çocuk Çin’de antreman yapıyorduk. Elif’in ve Zeynep’in seviyeleri buradakinin on katı arttı. Biz bir ay orada kaldık. Türk öğrencilerin kaldığı bir evi kiraladık.

¥ Nasıldı Çin’de o kadar uzun kalmak?
Ekmek, yemek uymadı. Götürdüğümüz peynir sularından, ekşi mayalı ekmek yaptık, süt aldık yoğurt mayaladık. Sabah 45 dakikalık bir yol gidiyorduk, antrenman yapıyorduk, bazen dönmüyorduk salonda kalıyorduk. O bir aylık çalışma sonucunda biz iki tane antrenörle anlaştık. Sonra öğrendik ki karı kocaymış. 2009 Kanada Dünya Şampiyonası için bizi çalıştırdılar, Türkiye’ye geldiler. 15-20 günlük bir çalışmayla sporcuları ilk defa belli bir puanın üzerine getirdi hoca. 2010’da ise üç ay Çin’de kaldık. Oradan da Singapur’a dünya şampiyonasına gittik.

¥ Çince öğrendiniz mi?
En iyi Elif biliyor. Şu anda orada “Çin tıbbı” okuyor üniversitede. Üçü de çok iyi konuşuyor ama Elif’in seviyesi çok daha üstte. Ayşe Sude ilkokul, Zeynep de lise okuyor. Orada da burada da okuyorlar. Oradaki eğitim merkezlerinde aynı zamanda okul da var. Orada kamptayken burada izinliler. Sınavlar çok az çakışıyor, onlarda da bütünlemelere giriyorlar. Wushu yapan bir sporcunun zekâ seviyesi artıyor zaten. Çin’de polisinden, askerine, çocuklarına herkes 4-5 yaşından itibaren mutlaka Wushu eğitimi alıyor.

¥ Sizin müsabakalara katılamamış olmak içinizde kalmadı mı?
Hâlâ istiyorum. Hatta Elif’e söyledim ‘Önümüzdeki Dünya Şampiyonası’na katılmak istiyorum’ dedim ve çalışmalara başladık.

¥ Antrenör olarak kendi çocuklarınızla çalışmak nasıl bir duygu?
Kendi çocuklarımla çalışmanın avantajı onları zorlayabiliyor olmam.

¥ 26 Ocak’ta Antalya’da Wushu Kung Fu Türkiye Şampiyonası var... Hedefler neler?
Dünya Şampiyonası ve Avrupa Şampiyonası seçmesi olacak. 2019’da Avrupa ve Dünya Şampiyonaları, Balkan Şampiyonaları ve uluslararası bazı yarışlar var. Minikler, Gençler ve Büyükler kategorilerinde yarışmalar olacak. Mesela Avrupa Şampiyonası’na geçen sene 120 tane sporcu götürmüştük. Ama çok kısıtlı imkânlarımız var ve sponsor desteği bekliyoruz. Millî sporcularımıza destek olsalar hem vergiden de düşecekler. Sponsorluklara bakış açımız çok kısıtlı Türkiye’de, sadaka gibi görülüyor maalesef. Çin’de sponsorlarımız daha fazla imkânlar sağlıyor. Ayşe Sude’yi Çin millî takım antrenörü ısrarla istiyor. Ama benim kanıma dokunuyor. Çocuğum Türkiye adına yarışmak istiyor. Oysa Çin’de her şeyini karşılayıp onu yarıştırmak istiyorlar.

¥ Çin’de başörtüsü problem oldu mu?
Hayır aksine onlar bizim hakkımızı bizden daha çok koruyorlar. Avrupa’da yarışamıyoruz ama Çin’de ve dünyanın diğer yerlerinde hiçbir sıkıntı olmuyor.

¥ Çocuklarınız Çin ile ilişkilerinde spor dışı deneyimlerinden, okul ve kariyer fırsatlarından da faydalanıyorlar mı?
Konfüçyüs Enstitüsünün Sakarya’da çalışmasını yapıyorlar. Başkanı Elif olsun istiyorlar. Çin şubesi Sakarya Üniversitesinde kardeş okul çalışması yapacak. Akademik kariyerini de yürütebiliyor yani. Diğer çocuklarım da Elif’in arkasından geliyor. Sporcuların ailelerine çocuklarını alıp Çin’de okutmalarını da teklif ediyoruz, hem sporda gelişmeleri hem de okul hayatları için ama genelde kabul etmiyorlar. Üç sporcumuz daha aynı yolu izliyor.

¥ Dört çocuğunuz da Antalya’daki seçmelere katılacak mı?
Kural olarak aslında onların Dünya Şampiyonlukları olduğu için seçmelere katılmalarına gerek yok ama insanlar bazen neden ailecek millî takımdalar diye sorguladığı için tekrardan seçmelere katılmalarını uygun gördük.

İŞTE ‘ONLAR’IN BAŞARILARI
∂ Elif’in beş dünya şampiyonluğu, beş dünya ikinciliği, bir olimpiyat ikinciliği var.
∂ Zeynep’in üç dünya şampiyonluğu, dört dünya ikinciliği ve beş dünya üçüncülüğü var.
∂ Necmettin’in dört dünya şampiyonluğu, dört dünya üçüncülüğü, iki de dünya ikinciliği var.
∂ Ayşe Sude’nin iki dünya ikinciliği, bir dünya şampiyonluğu, dört Avrupa şampiyonluğu, dört tane de Avrupa üçüncülüğü var.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.