4000 lira net asgari ücretin işverene maliyeti var mı?

A -
A +

Asgari ücret tartışmaları nedeniyle kendimi birdenbire hesaplamaların içinde buluverdim.

Artık herkesin dilinde. Asgari ücret toplantıları devam ederken telaffuz edilen rakam net 4000 lira.

İşveren kesiminin ise şöyle bir talebi var:

Eğer asgari ücret net 4000 liraya çıkacaksa bunun işverene maliyeti 6574 lira olacak. Bu yüzden de işverenden kesilen vergiyi devlet üstlensin. Bekâr ve çocuksuz bir işçi için vergi miktarı ise 755,85 liraya tekabül ediyor.

Coşkun Candan adlı bir okurum “Asgari ücretin işverene ne maliyeti var, söyleseler de öğrensek” diye yazmış ve mevcut asgari ücretten yola çıkarak, devletin sağladığı VERGİ TASARRUFU sayesinde işverenin kasasına işçi başına ortalama 700-1100 lira arasında para kaldığını belirtmiş.

Okurum İşveren işçisine ödediği parayı zaten vergiden düşüyor, daha nasıl işverene maliyet çıkıyor anlayamadım” demiş.

Mali Müşavir olan çok yakın bir dostuma konuyu sordum. Doğruladı. Gerçekten de devletin sağladığı vergi tasarrufundan işverenlerin cebine bu paralar kalıyor.

Arkadaşımdan NET 4000 LİRA asgari ücretin işverene maliyetini çıkarmasını istedim.

Aşağıda verdiği bilgileri sizlerle paylaşıyorum, çünkü çok önemli.

Bekâr ve çocuksuz bir işçinin asgari ücreti net 4000 liraya çıkarılırsa, aylık brüt ücreti işveren katkı payları dâhil 6574 lira olacak.

Bunun içinde SGK primleri, işsizlik sigortası, gelir vergisi kesintisi, damga vergisi vb. kalemler var. Evli ve çocuklu olanlar için asgari geçim indirimi daha yüksek olsa da bekâr ve çocuksuz işçi için asgari geçim indirimi yeni asgari ücrete göre 268,31 lira olacak. Bu tutar net maaşa eklendiğinde bekâr ve çocuksuz işçinin eline 4268,31 lira NET ÜCRET geçecek. Tabii bu hesaplama bu yıl için geçerli olan vergi indirimi ve asgari geçim indirimi parametreleri üzerinden yapıldı. Malum, 2022 yılı asgari geçim dilimleri, vergi tarifeleri ve SGK matrahları ve asgari geçim indirimi miktarları henüz belli değil. Demek istediğim, bu oranlar ve miktarlar belli olduğunda işçinin eline geçecek miktar yukarıda çıkardığımız rakamlardan daha fazla da olabilir.

Ama işveren ve işçi tarafındaki asıl tartışma GELİR VERGİSİ PAYLAŞIMINDA ortaya çıkıyor.

İşverenler yukarıda da belirttiğim üzere devletin kendilerine sağladığı imkânlar doğrultusunda işçi başına VERGİ TASARRUFU yapmakta.

Eğer asgari ücret NET 4000 lira olursa işverenin 1643,56 lira vergi tasarrufu olacak ve bu miktar da üç aylık periyodlarla kasasına girecek.

Şimdi gelelim işin en kritik noktasına; işçi ve işveren sendikaları arasındaki anlaşmazlığın sebebine.

İşverenler asgari ücret net 4000 lira olursa ortaya çıkan Gelir Vergisi+Damga Vergisi toplamı olarak 755,85 lirayı devlet üstlensin istiyor. Yani “Asgari ücretten vergi alınmasın” talebini dillendiriyor.

İşçi sendikaları da diyor ki: “Devlet senin ödediğin bu vergiyi işçinin maaşından kesiyor zaten. Dolayısıyla devlet 755,85 liradan feragat edecekse şayet, bu miktar işçinin NET ücretine eklenmelidir. Bu durumda bekâr ve çocuksuz olan işçinin bugünkü verilerden yola çıkılarak yapılan hesaplamalara göre NET 4268,31 lira olan maaşı da NET 5024,16 lira olmalı” diyor.

Biliyorum biraz karışık geldi size. Üniversitede işletme-muhasebe bölümünü bitirmiş ama bu konuları hayatımdan aceleyle çıkardığım için olsa gerek, ben de hayli zorlanıyorum.

Anlaşılan bu sorun çözülür ve aşılırsa yeni asgari ücret açıklanabilir.

Ama artık daha fazla uzatmakta da bir mana yok.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.