Kimler, nasıl birden fazla emeklilik maaşı alabilir?

A -
A +
SGK öncesinde 3 büyük sosyal güvenlik kurumu ve sandıkların faaliyet göstermiş olması ayrıca SGK’dan sonra da farklı statüde sigortalılık çeşitlerinin hâlen devam etmesi son derece teferruatlı olan emeklilik konusunda gazetemize her gün çok sayıda sorular yöneltilmektedir. Bu soruların başında eşten, anne-babadan, çocuklardan… birden fazla emeklilik maaşı alabilir miyim?
Bütün sorulara bu köşemizden aynı anda cevap vermek imkânı olmadığından okuyucularımızın tüm sorularına cevap olacak şekilde bu yazımız kaleme alınmıştır…
SGK’dan hâlen belirli durumlarda birden fazla emekli maaşı almanın mümkün olduğunun altını çizerek yazımıza başlayalım.
 
3 ve daha fazla emekli maaşı almak mümkün
 
Sosyal güvenlik sistemimizde hâlen 3 ve daha fazla emeklilik maaşı/gelir almak mümkün bulunmaktadır.
Örneğin geçen haftalarda mühendis eşi inşaatta vefat eden Emekli Sandığından emekli olan öğretmen Semiha Hanım’a eşinden de hem iş kazası hem de ölüm maaşına başvurmasını tavsiye ettim. Böylece Semiha Hanım, kendi maaşıyla birlikte toplamda üç emekli maaşı/geliri almış olacak.
Bu konuda her gün gelen çok sayıda okuyucularımızın sorularına cevap olmak üzere çok sayıda emekli maaşı almanın formüllerine aşağıdaki tabloda yer verdim.
 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.