Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

"Çözüm Sürecinde Pazarlık Yok"

"Çözüm Sürecinde Pazarlık Yok"

GÜNDEM Haberleri

Akil insanlar Ege Grubu'nun, Afyonkarahisar'a gerçekleştirdiği ziyarette konuşan grup üyesi gazeteci Avni Özgürel, çözüm sürecinde PKK ile devletin yaptığı herhangi bir pazarlığın olmadığını kaydederek, Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılması gibi bir durumunda kesinlikle söz konusu olmadığını söyledi.

'Akil insanlar' Ege Grubu üyelerinden gazeteciler Avni Özgürel, Fadime Özkan ve Hasan Karakaya'dan oluşan 3 kişilik heyet, çözüm sürecini anlatmak üzere Afyonkarahisar'a geldiler. Korel Termal Otel'de gerçekleştirilen basın toplantında heyet üyeleri önce basın mensuplarına sürecin nasıl başladığı, nasıl işleyeceği ve amacı hakkında bilgiler verdiler. Toplantı öncesinde emniyet güçleri tarafından Akil İnsanlar heyetinin kaldığı otelde geniş güvenlik önlemleri alınırken, basın toplantısı öncesinde heyeti Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu ve Afyonkarahisar İl Emniyet Müdürü Mustafa Uçkan'da ziyaret ettiler.
Ziyaretin ardından gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan grup üyesi gazeteci Avni Özgürel, çözüm süreic ile birlikte Cumhuriyet Tarihinin en önemli dönemeç noktasına girdiğini kaydetti. Türkiye'de herkesi endişelendiren ve terör meselesi diye adlandırılan korku tünelinden çıkmak üzere olduğunu anlatarak, "Barışın önemsizliği diye bir şey hiçkimse için söz konusu olamaz. Türkiye'ye bu kadar sıkıntı vermiş, bu kadar acı yaşatmış olan terör meselesi müzakare sürecine girmiştir. Esas olarak Türkiye'de sorunun adı, bizim gündemimizi oluşturan mesele zannedildiği gibi Kürt , terör meselesi filan diye isimlendirilecek birşey değil. Türkiye'nin esas temel meselesi demokratikleşme meselesidir. Demokrasinin içerisinde herkesin sorununa çözümü var, çünkü bu ülkede Kürtler var, onların dertleri var, sıkıntıları var. Kürtlerin çözümü var, Alevilerin çözümü var, herkesin bir çözümünün esas çaresi, gerçek manada demokrasinin inşasıdır. Çünkü demokrasi herkese lazım. Bu ülkeyi, bu vatanı, bu bayrağı ve bu devlete gönül vermiş herkesin temel talebidir demokrasi" diye konuştu.


YENİ ANAYASA SİVİLLER VE SİYASİLER EL ELE VERİLEREK YAPILACAK
Çözüm süreic ile birlikte yeni anaysa çalışmalarınında başladığından bahseden Avni Özgürel, yeni anayasanın siviller ve siyasetçilerin el ele vererek hazırlamaya çalıştığı bir anayasa olduğunu kaydetti.
Bugüne kadar türkiye'nin hep tepeden inme anayasa ile yönetildiğini söyleyen Özgürel, konuşmasını şöyle dürdürdü,
"Bugüne kadar hep tepeden inme anayasalarla idare edildik. İlk defa Türkiye'de tabandan yukarıya doğru inşa edilecek bir anayasa çabası var. Sürecin bu şekilde ilerlemesinin olmazsa olmaz koşulu Türkiyede hepimizin dediği , hepimizin isteği, şiddetin ve terörün son bulmasıydı. Bir taraftan kan akarkan öbür taraftan demokrasiyi inşa edeceğiz iddiası inandırıcılığını kaybeder, o yüzden Türkiye'de sürecin bir ayağıda önemliterörün şiddin son bulması için yapılan girişimlerdir."


ÖRGÜTE YAKIN SİYASİ İSİMLER BİLE PAZARLIĞIN SÖZ KONUSU OLMADIĞINI SÖYLÜYORLAR
Çözüm sürecinde sürekli olarak dile getirilen ve özellikle muhalefet tarafından kullanılan, 'bu süreçte PKK ile pazarlık var mı?' sorusu ile ilgilide konulan Avni Özgürel, böyle bir şeyin söz konusu olmadığını söyleyerek, " Bu zaten kelime olarakta yanlış devlet hayatı toplum millet hayatı böyle bir celep pazarlığına indirgenerek konuşulursa burada yanlış yapılır. Elbette bir takım görüşmeler gözümüzün önünde yapılıyor. Peki bunlarda acaba gizli bilmediğimiz sonradan bizi sıkıntıyı sokacak birşey var mı? Bilmediğimiz gizli hiçbir madde şuana kadar yok. Aksini iddia etmek Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanının yalan söylediğini iddia etmektir. 30 yıldır Türkiye ile kavga eden bir örgüte yakın siyasi temsilcileri 'hiçbir gizli madde, hiçbiz pazarlık söz konusu değil'dedi. Ayın cümleyi belki dağdaki terör örgütünün şuanda yöneticisi konumundaki insanda söylüyor. 3-5 ay sonra aksi kanıtlanacak birşeyi bütün bu insanların, Türk toplumunu kandırmak için söylemiş olacağına inanmak akılla izanla ve icdanla bağdaşmaz. Hepimiz biliyoruz yani bunca şehidimiz var Türkiyede en fazla şehit veren bölgedeyiz topraklardayız.
O yüzden duyarlılıkların hiç şüphesizki farkındayız. Yürek yarası zihnimizin bir köşesinde var. Peki unutacakmayız? Hayır. Biz şehitlerimiz toprağa verirken defnederken 'kanınız yerde kalmayacak' diye defnettik onları öyle toprağa verdik. Bu vatan, bu millet bölünmüş olsaydı o zaman o kan yerde kalmış olurdu. Çünkü onlar bu vatan bölünmesin diye parçalanmasın diye toprağa verdiler canlarını. Bu ülkenin birliğini vatanın bütünlüğünü muhafaza eden her büyük proje her yapı esasında bizim şehitlerimize olan borcumuzdur. Eğer Türkiye gerçek bir demokrasi üzerinde inşa edilecekse bu aynı zamanda şehitlerimizin nanevi hatırasının üzerinde yükselecek demektir" şeklinde konuştu.


BU PROJE ÖCALIN'I KURTARMA PROJESİ FALAN DEĞİL
Çözüm süreci sonrasında PKK terör örgütü lideri Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılması gibi bir durumunda söz konusu olmadığını anlatan Avni Özgürel, sözlerini şöyle devam etti:
" Böyle birşey kesinlikle söz konusu bile değil. Kim aksine ne söylerse söylesin böyle bir şey söz konusu değil. Bunun böyle bir teşebbüs bile Türkiye'de şuanda gerçekleştirmeye çalıştığı hedefin mahiyetini küçültür. Yani bu proje Öcalın'ı kurtarma projesi falan değil. Bu süreçte böyle birşey söz konusu değil. Elbette dağda eline silah tutuşturulmuş insanlar var. Bunların bir kısmı barış süreci başladığından beri şuanda evlerine döndüler. İkincisi elbette eli kana bulanmış insanlar var, bunlara ne yapılacak onlarda şuanda Türkiye sınırını terk etmekle meşguller. Geri çekilme için Mayıs 8 denildi, ancak bakmayın o semolik bir tarih belkide o tarihe kadar hepsi Türkiye'yi terk etmiş olacak. Onlara ne yapılır, ne edilir o insanların cezaları nasıl kesilir onlar için bişey söylecek durumda değilim. Önemli bir çoğunluğunun eylemlere katılmamış olanların Türkiye'ye bir şekilde dönmesinin sağlanacağını düşünüyoruz. bu bizim kişisel görüşlerimiz."
Çözüm süreci konusunda oluşturulan akil insanlar heyeit hakkında da bir açıklama yapan Avni Özgürel, şöyle konuştu, "Bu 63 kişilik akiller olarak isimlendirilen insanlar hepsi belki günlük hayatlarında veya sosyal hataylarında siyasi meşrepleri itibariyle fazla yan yana gelmeyecek insanlar. Bu insanları bu projeye, başbakanın davetine 'evet bizde taşın altına elimizi koyuyoruz' derken hiçbirinin beklentisi çıkarıda söz konusu olmadı."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...