10 yıldır alıcı yok! Gripen savaş uçağında büyük hayal kırıklığı

Düzenleyen: / Kaynak: Defence Security Asia
- Güncelleme:
10 yıldır alıcı yok! Gripen savaş uçağında büyük hayal kırıklığı

Dünya Haberleri  / Defence Security Asia

İsveç merkezli otomotiv ve havacılık firması Saab'ın Başkanı ve CEO'su Micael Johansson, Gripen savaş uçağının alıcı çekmedeki başarısızlığı hakkında konuştu. Johansson, "hayal kırıklığını" dile getirdiği açıklamasında, Gripen'i en son 10 yıl önce bir ülkenin seçtiğini söyledi.

Saab Başkanı ve CEO'su Micael Johansson'un, Gripen hakkında ülkesindeki gazetecilere konuştu. JAS-39 Gripen savaş uçağını üreten Saab firması, 10 yıldır alıcı çıkmaması nedeniyle hayal kırıklığına uğramış görünüyor. 

Lockheed Martin'in ürettiği F-35 savaş uçağının ve Dassault Aviation'ın ürettiği Rafale'nin dünya çapında birçok ülkenin tercihi olduğu bir dünyada Saab, Gripen'in iyi bir alıcı kitlesine ulaşamamasından şikayetçi. 

Johansson, bu savaş uçağının İsveç merkezli bir şirket tarafından üretilmesine rağmen, Avrupa savaş uçağı piyasasının Amerikan yapımı F-35 ler tarafından domine edildiğini söylüyor. Hatta Fransa tarafından üretilen Rafale bile Avrupa'da önemli bir yer edinmeyi başaramadı. 

Bu arada, Rafale artık Avrupa dışındaki, özellikle Orta Doğu'daki pazarlara odaklanıyor.

EN SON 2014 YILINDA İHRACAT YAPABİLDİLER

Saab Başkanı ve CEO'su Micael Johansson, Gripen savaş uçağının ihracat pazarı hedeflerine ulaşamadığını belirterek, başarısızlığı siyasi faktörlere bağladı. Gripen savaş uçağı en son 2014 yılında Brezilya ile 5,4 milyar dolar değerindeki anlaşma kapsamında satılmıştı. Brezilya, İsveç yapımı bu uçaktan 36 adet satın aldı. 

10 yıldır alıcı yok! Gripen savaş uçağında büyük hayal kırıklığı

Şimdi Saab'ın umudu, Hindistan, Tayland ve Filipinler. Geçtiğimiz günlerde Saab, Hindistan Hava Kuvvetlerinin çok rollü savaş uçağı ihtiyacını karşılamak üzere Hindistan'a en yeni versiyon olan 114 Gripen-E uçağını sunduğunu duyurdu.

Saab, Gripen-E varyantı ile Hindistan'ın, her an her türlü tehdide karşı koymaya hazır, hava muharebe kabiliyetine sahip, gelecek nesil bir savaş uçağına sahip olacağını belirtti. Ancak Saab, Rafale savaş uçağı, Lockheed Martin'in F-21'i, Boeing'in F-18'i, MiG-35 ve Eurofighter'ın da yarışta olması nedeniyle Hindistan'daki sözleşme için sıkı bir rekabetle karşı karşıya.

Bu yarışma için Rafale savaş uçağının daha iyi bir şansı var gibi görünüyor çünkü birkaç yıl önce Hindistan, 36 adet Rafale satın aldı. 

TAYLAND GRIPEN İÇİN SAAB'A UMUT OLDU 

Tayland'a gelecek olursak, halihazırda 2011 yılında satın aldığı 12 Gripen C/D savaş uçağı var ancak bunlardan biri birkaç yıl önce Hat Yai'deki bir hava gösterisi sırasında düştü. Bangkok yönetimi, ABD'den F-35 savaş uçakları alma girişiminin reddedilmesinin ardından Gripen uçak filosunu artırmayı planlıyor.

ABD, hava üssü güvenliği, bakım, pilotlar ve uçağın işletilmesinde görev alan mürettebat da dahil olmak üzere altyapı ve güvenlik güvencelerinin bulunmaması nedeniyle Tayland'ın bu gelişmiş uçakları çalıştırmaya "hazır" olmadığını savundu.

F-35'i elde edemeyen Tayland, Gripen'e yöneliyor ve gelen haberlere göre en son model olan Gripen-E'yi almayı planlıyor. Tayland medyası, Tayland Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin (RTAF) ilave 12 Gripen uçağı alarak bu savaş uçaklarının toplam sayısını 23'e çıkarmayı hedeflediğini belirtiyor.

Bangkok Post'un aktardığı kaynaklara göre Saab, Gripen savaş uçaklarının kullandığı radarı da geliştirecek.

FİLİPİNLER DE LİSTEDE 

Bu arada Filipinler ve İsveç yakın zamanda Manila'yı hava kuvvetleri için Gripen savaş uçağı satın almaya yaklaştıran bir Mutabakat Zaptı (MoU) imzaladı. MoU, Filipinler'in Çok Amaçlı Savaş Uçağı (MRCA) seçiminin son aşamalarında olduğu ve Gripen JAS-39 ve ABD'den F-16'nın son iki aday olduğu sırada gerçekleşti.

10 yıldır alıcı yok! Gripen savaş uçağında büyük hayal kırıklığı

Gripen ve F-16, Rafale, Sukhoi Su-30 Flanker, JF-17 gibi diğer çeşitli savaş uçaklarını geride bıraktı. 

Geçen ay, Filipin Hava Kuvvetlerinin üst düzey yetkililerinin İsveç'i ziyaret ettiği ve Gripen savaş uçağına ve Erken Uyarı ve Kontrol Uçağına (AEWC) daha yakından bakmak için Saab Grubu tesislerini gezdiği bildirildi.

Amerika Birleşik Devletleri, Lockheed Martin tarafından geliştirilen 2,5 milyar dolar değerindeki en yeni F-16V Block 70/72 Viper savaş uçağından 12 tane satmayı teklif etti. Ancak Washington'un açıklamasından kısa bir süre sonra dönemin Filipin Savunma Bakanı Delfin Lorenzana, teklifi "çok pahalı" olarak nitelendirerek reddetti. ABD'nin teklifi 10 adet F-16C Blok 70/72 ve iki adet F-16D Blok 70/72'yi içeriyordu.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Defence Security Asia
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...