AB Sözcüsü'nden skandal açıklama! Ukrayna ile İsrail'i bir tuttu

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
AB Sözcüsü'nden skandal açıklama! Ukrayna ile İsrail'i bir tuttu

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

Avrupa Birliği Komisyonu Sözcüsü Peter Stano, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Stano, "Gazze ile Ukrayna arasındaki tek paralellik, hem Ukrayna'nın hem de İsrail'in sebepsiz yere küstahça, yasa dışı bir saldırının kurbanı olması ve kendilerini savunmaya ihtiyaç duymalarıdır" ifadeleriyle İsrail ile Ukrayna'yı bir tuttu. Öte yandan Stano, sahadaki gelişmeleri değerlendirdiklerini söyledi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu sözcülerinden Peter Stano, Ukrayna ile İsrail arasında benzerlik kurarak, her ikisinin de mağdur taraf olduğunu ve kendini savunmak zorunda kaldığını öne sürdü.

Stano, günlük basın toplantısında bir gazetecinin "AB'nin ortak duruşunun aksine Fransa, Belçika, İspanya liderlerinin ateşkes çağrısı yaptığı, İsrail'in saldırılarının orantısız olduğu gibi söylemleri mevcutken, AB'nin neden 'çekingen' davrandığı, Ukrayna'daki duruma sesini yükseltirken Gazze'yle ilgili sessiz kaldığı" yönündeki sorusunu yanıtladı.

"UKRAYNA VE İSRAİL, KÜSTAHÇA BİR SALDIRININ KURBANI OLDU"

Peter Stano, "Biz utangaç değiliz. Biz aslında çok ilkeliyiz. Her zaman hakların, özgürlüklerin ve ilkelerin savunulması adına sesimizi yükseltiyoruz." dedi.

Sözcü, şöyle devam etti:

"Gazze'de olup bitenler ile Ukrayna'da olup bitenler arasında herhangi bir karşılaştırma yapmak kesinlikle anlamsızdır. Gazze ile Ukrayna arasındaki tek paralellik, hem Ukrayna'nın hem de İsrail'in sebepsiz yere küstahça, yasa dışı bir saldırının kurbanı olması ve kendilerini savunmaya ihtiyaç duymalarıdır. Bu ikisi arasında kurulabilecek başka bir benzerlik ya kasıtlı yanlış bilgilendirme girişimine ya da bilgi eksikliğine dayanıyor."

AB yönetimi İsrail'in Gazze'de 11 bini aşkın sivili öldürmesine rağmen hala ateşkes çağrısında bulunmak konusunda dahi uzlaşma sağlayamadığı için eleştiriliyor.

İSRAİL'İN OPERASYONLARININ FARKINDALAR

Peter Stano, İsrail'in Gazze'deki işgali güney bölgelere de yayma sinyaline ilişkin, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in İsrail ziyaretinin sürdüğünü belirterek, "İsrail'in operasyonlarıyla ilgili" gelişmelerin farkında olduklarını söyledi.

Stano, İsrail'in Gazze'deki işgalini güneye yayma sinyali verdiği, AB'nin yerinden edilmiş sivillerin durumunu daha büyük bir felakete çevirecek bu gelişmeye nasıl baktığıyla ilgili sorusunu yanıtladı.

Borrell'in İsrail ziyaretinin sürdüğünü anımsatan Stano, gelişmenin farkında olduklarını, durumu yakından izlediklerini söyledi.

"MASUM HALKLA İLGİLİ ENDİŞELERİMİZİ PAYLAŞIYORUZ"

Stano, Borrell'in ziyaretinden döndükten sonra sahadaki durumu aktarmak için AB dışişleri bakanlarını 20 Kasım'da gayriresmi toplantıya davet ettiğini bildirerek, İsrail'deki temaslarında da AB'nin mesajını ilettiğini belirtti.

Bir gazetecinin 20 Kasım'da yapılacak toplantıdan ateşkes çağrısı çıkıp çıkmayacağıyla ilgili sorusuna Stano, bunu şimdiden bilemeyeceğini ifade ederek, "Sahadaki gelişmeleri değerlendirmeye devam ediyoruz. Sahadaki durumun farkındayız. Yüksek Temsilci, bu konuyu İsrailli ortaklarıyla sık sık gündeme getiriyor ve masum halkla ilgili insani duruma ilişkin endişelerimizi paylaşıyor." yanıtını verdi.

"GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR"

Stano, AB'nin Gazze'de savaştan sonra Birleşmiş Milletler (BM) barış gücü konuşlandırılmasını istediğine dair bir soru üzerine de "İsrail'in operasyonu bittikten sonra sahadaki durumun nasıl düzenleneceği konusunda görüşmeler sürüyor. Bu tartışmanın bir kısmı da elbette Gazze'nin nasıl idare edileceği, yönetileceği, güvenliğinin nasıl sağlanacağıdır." diye konuştu.

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi son açıklamasında, "Kuzey Gazze Şeridi'ndeki askeri sistemi ortadan kaldırmaya yaklaştık. Biz anladığımız kadarıyla diğer alanlara devam edeceğiz." ifadelerini kullanmış, bu; İsrail ordusunun Gazze'nin güneyine de saldıracağının sinyali olarak değerlendirilmişti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...