Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. ABD'de 8 ayda 197 siyahi öldürüldü
Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!
Dünya

ABD'de 8 ayda 197 siyahi öldürüldü

Son Güncelleme: 11 Ağustos, 2015 - 11:43
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
ABD'de 8 ayda 197 siyahi öldürüldü
Fotoğraf Başlığı ABD'de 8 ayda 197 siyahi öldürüldü

ABD'de ocak ayından bu yana en az 197 siyahi, polis tarafından öldürüldü.

Kaydet
a- | +A
ABD'nin Ferguson kasabasında siyahi genç Michael Brown'ın polis tarafından öldürülmesinin birinci yıl dönümünde düzenlenen gösteriler sırasında yaşanan şiddet olayları, dikkatleri yeniden ABD polisinin siyahilere yönelik orantısız güç kullanma eğilimine yöneltti.
Polis tarafından son dönemde öldürülen siyahiler Michael Brown, Tamir Rice, Eric Garner, Walter Scott ve Freddie Gray haberlere ve protestolara konu olduğu için ön plana çıktı ancak ABD'de ocak ayından beri en az 197 siyahinin polis tarafından öldürüldüğü belirtildi.
Bu konuda veri toplayan gönüllülerin kurduğu "Mapping Police Violence" (Polisin Şiddet Haritası) projesi kapsamında derlenen rakamlara göre, Ocak 2013'ten beri 800'den fazla siyahi polis tarafından öldürüldü.
Projenin internet sayfasında yayınladığı istatistiklere göre, siyahilerin polis cinayetine kurban gitme ihtimalinin beyazların polis tarafından öldürülme ihtimalinden 3 kat daha fazla olduğunu ortaya koydu.
İstatistikler ayrıca öldürülen siyahilerden yüzde 33'ünün silahsız olduğunu, beyaz kurbanların ise yüzde 18'inin silahsızken öldürüldüğünü gösterdi.
Verilerin gösterdiği en çarpıcı rakamlardan biri ise Ocak 2015'ten beri 197 siyahiyi öldüren polislerden sadece 3'ünün adli makamlarca suçlanmış olması.
Polis cinayetleriyle ilgili veri toplayan bir başka kuruluş olan "Killed by Police"in (Polis Tarafından Öldürülenler) rakamlarına göre ise 2014 başından beri bin 800'den fazla kişi Amerikan polisi tarafından öldürüldü.
Polislerin işlediği cinayetlere ilişkin FBI kayıt tutuyor ancak yerel otoritelerin bildirim yapması zorunlu olmadığı için bu rakamlar gerçek verilerin ancak bir kısmını yansıtıyor.
- Ferguson'da yeniden polis şiddeti
Siyahilere karşı polis şiddeti uygulanmasına son örnek ise 18 yaşındaki Michael Brown'ın beyaz polis memuru Darren Wilson tarafından öldürülüşünün birinci yıl dönümü gecesinde Ferguson'da düzenlenen gösteriler sırasında yaşandı. 18 yaşındaki siyahi genç Tyrone Harris, sivil üniformalı polis memurlarıyla girdiği çatışmada ağır yaralandı. Fiili saldırıyla suçlanan Harris'in hayati tehlikesi devam ediyor.
Ferguson polisinin yaptığı açıklamaya göre, Harris, gösterilerin düzenlendiği yerde bulunan bir sivil polis aracına ateş açan 6 kişiden biriydi ve polis memurları bunun üzerine gence ateş etti.
Fakat polisin yoğun bir şekilde biber gazı kullanarak kontrol altına almaya çalıştığı protestoyu düzenleyen sivil toplum kuruluşları, olaya ilişkin tepkilerini dile getirdi. "Organization for Black Struggle" (Siyah Mücadele Organizasyonu) derneğinden Kayla Reed, polisin sivil kıyafetli memurları gösteriyi takip etmek için göndermesini eleştirdi.
Reed, "Protestolarda sivil polislerin görev alması yanlış bir uygulamadır. Çünkü bu durum insanların polis memurlarını fark etmesini zorlaştırır, halbuki polislerin kim olduğunu bilmek halkın güvenliği için gereklidir" ifadesini kullandı.
Sivil polislerin üzerinde vücut kameralarının bulunmamasına da dikkati çeken Reed, bu durumun, Harris'in vurulması sırasında aslında neler yaşandığını bilmek isteyen insanları resmi açıklamalara mahkum ettiğini belirtti.
Reed, "Kriz anlarında bile, insanların toplanma ve protesto etme hakkı vardır. Dün geceki gösterilerde polis kullandığı kimyasal maddelerde ve uyguladığı şiddette aşırıya kaçtı ve düşmanca bir tutum sergiledi" diye konuştu.
Protestoda yer alan aktivistlerden Osagyefo Sekou ise "Michael Brown'ın ölüm yıldönümünde hüzün içerisinde olan bir kasabada, yine polisin göstericilerin anayasal haklarını çiğneyerek agresif uygulamalarda bulunduğunu gördük" ifadelerini kullandı.
Sekou, polisin yolları kapatarak kıskaç altına aldığı insanlara kimyasal silahlarla müdahale ettiğini, bunun sonucunda genç bir insanın vurulduğunu sözlerine ekledi.
- Son kurbanlardan biri Christian Taylor
Polis tarafından öldürülen silahsız siyahi gençler arasına katılan son isim 19 yaşındaki Christian Taylor oldu.
Resmi açıklamaya göre, cumartesi günü Dallas yakınlarındaki Arlington kentinde hırsızlık ihbarı üzerine bir otomobil galerisine giden polis, Taylor'un otomobiliyle galerinin camlarını kırarak içeri girdiğini tespit etti.
Güvenlik güçlerinin olay yerinin çevresini sarmasının ardından kaçan şüpheliyi kovalamaya başlayan polislerden genç polis memuru Brad Miller, tabancasıyla ateş ederek Taylor'u öldürdü.
Arlington polisi, 49 yaşındaki Miller'ın eylül ayından beri polis teşkilatına mensup olduğunu ve bundan önce herhangi bir polislik tecrübesine sahip olmadığını açıkladı.
Ülke genelinde birçok polis teşkilatında yaygın bir şekilde kullanılmaya başlayan polis üniformasına monte edilmiş vücut kameraları Arlington polisi tarafından henüz kullanılmadığı için, olayın nasıl gerçekleştiğine ilişkin net bir görüntü kaydı da ortaya çıkmadı.
Angelo State Üniversitesi öğrencisi ve okulun Amerikan futbolu takımının yıldızlarından olduğu belirtilen 19 yaşındaki Taylor'ın, olaydan bir hafta önce "Genç ölmek istemiyorum" diye bir tweet atmış olması dikkati çekti.
Taylor'ın, Twitter hesabından Ağustos 2014'te "Polis tarafından korunduğumu hissetmiyorum", aralık ayında ise "Polis siyahilerin hayatları üzerinden yazı tura atıyor ve hiçbir sonuçla karşılaşmıyor" yazılı paylaşımlar yaptığı ortaya çıktı.
Yazar : TÜRKİYE GAZETESİ
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 11 Ağustos, 2015 - 11:43
Haberle İlgili Daha Fazlası
Dünya
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu NSosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    Kaydet
  • 2
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi! LGS anneliği sosyal medyada gündem oldu
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi!
    Kaydet
  • 3
    400 bin nüfuslu kentin su sorunu kalmadı! Baraj yüzde 3'ten yüzde 58'e çıktı
    400 bin nüfuslu kentin su sorunu kalmadı! Baraj yü...
    Kaydet
  • 4
    Acun Ilıcalı, Galatasaraylı yıldızı istiyor: Görüşmeleri bizzat yürütüyor
    Acun Ilıcalı, Galatasaraylı yıldızı istiyor
    Kaydet
  • 5
    Ece İrtem’in ölümü sonrası kalp krizi uyarısı… Gençlerde alarm veriyor! Riski artıran 4 büyük faktör
    Ece İrtem’in ölümü sonrası kalp krizi uyarısı… Gen...
    Kaydet
YAZARLAR
  • İsmail Kapan
    İsmail Kapan İsrail, barışı hep sabote ediyor…
    Kaydet
  • Rahim Er
    Rahim Er Mutabakat
    Kaydet
  • Sevil Nuriyeva
    Sevil Nuriyeva Ankara-Moskova hattı ve ilkeler
    Kaydet
  • Nur Tuğba Aktay
    Nur Tuğba Aktay ABD-İran mutabakatı ne anlama geliyor?
    Kaydet
  • İrfan Özfatura
    İrfan Özfatura Yeşil vilayetin lezzetleri
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Haftanın kitapları | Fatih’in Evi
    Haftanın kitapları | Fatih’in Evi
    Kaydet
  • Altında yeni zirve gelecek mi? Uzmanlar temkinli! Güçlü yükseliş beklemeyin
    Altında yeni zirve gelecek mi? Uzmanlar temkinli! Güçlü yükseliş beklemeyin
    Kaydet
  • Büyük Taarruz için başvurular başladı
    Büyük Taarruz için başvurular başladı
    Kaydet
  • Yapay zeka kimsenin göremediği 500 gizli depremi ortaya çıkardı!
    Yapay zeka kimsenin göremediği 500 gizli depremi ortaya çıkardı!
    Kaydet
  • Topkapı’da gece güzergâhı genişletildi
    Topkapı’da gece güzergâhı genişletildi
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Panter Emel lakabı ile tanınıyordu! Yeşilçam oyuncusu Emel Yıldız hayatını kaybetti
Panter Emel hayatını kaybetti!
Kaydet
Ebrar Karakurt neden yok, oynamıyor, sakat mı? Milletler Ligi (VNL) Ankara etabı kadrosunda yer almadı
Ebrar Karakurt neden yok, oynamıyor, sakat mı?
Kaydet
Parke taşı döşerken tarih çıktı! Bölge koruma altına alındı
Parke taşı döşerken tarih çıktı! Bölge koruma altına alındı
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası