ABD'de paralar suyunu çekiyor! İşte İran ile savaşın maliyeti
ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, İran ile devam eden savaşın maliyetinin 37,5 milyar dolara ulaştığını duyurarak Amerikan ordusu için ek kaynaklara ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Hegseth'in söz konusu fonların sağlanmaması durumunda askerlerin maaşlarının ödenemeyebileceğini ifade etmesi ise dikkat çekti.
ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, Savunma Bakanlığı (Pentagon) için istenen ek bütçe konusunda ABD Senatosu Ödenekler Komitesi üyelerinin sorularını cevapladı.
"Bildiğiniz üzere, cesur ve hızlı adımlar atılması gereken tehlikeli bir dünyada yaşıyoruz. 2026 mali yılına yönelik bu ek ödenek talebinin nedeni de budur." ifadelerini kullanan Hegseth, söz konusu bütçe talebini Savunma Bakanlığının "acil ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik elzem ve ivedi bir kaynak takviyesi" olarak değerlendirdi.
"HASIMLARIMIZ BİZİ GERİDE BIRAKABİLİR"
Hegseth, bu ek finansman talebinin mevcut kaynakların yerini tutacak bir alternatif olmadığını belirterek "Aynı zamanda farklı bir dönemdeyiz. Teknoloji, işlem gücü, yapay zeka, otonom sistemler ve uzay alanlarında kritik yatırımları hemen yapmazsak, hareketsiz kalma lüksümüz olmaz. Halihazırda bu tür yatırımları yapan hasımlarımız bizi geride bırakabilir." dedi.
İRAN İLE SAVAŞIN MALİYETİNİ AÇIKLADI
Savunma Bakanı Hegseth, Demokrat Senatör Dick Durbin'in İran savaşının maliyetini sorması üzerine, "Bugün itibarıyla 37 milyar 500 milyon dolar." cevabını verdi.
Söz konusu fonların sağlanmaması durumunda askerlerin maaşlarının ödenemeyebileceğini vurgulayan Hegseth, ayrıca ABD ordusunun "ekipman ve mühimmatı hızla yenileme ve hayati operasyonları kesintisiz sürdürme kabiliyetini tehdit edecek" kritik eksikliklerle karşı karşıya kalabileceğini iddia etti.
KONUŞMASI 4 DEFA PROTESTO EDİLDİ
ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin ek ödenek talebine odaklanan oturumda Savunma Bakanı Hegseth'in Senatodaki açılış konuşması savaş karşıtları tarafından protesto edildi. Hegseth henüz ilk cümlesinde salondaki bazı savaş karşıtları tarafından protesto edilirken, kısa aralıklarla 4 defa protestocular tarafından susturuldu. Savaş karşıtı protestocular hızla salondan çıkarılırken, "Masum çocukları bombalamayı durdurun." sözleri duyuldu.
TRUMP YÖNETİMİNİN SAVAŞ İÇİN KONGREDEN İZİN ALMAMASI ELEŞTİRİLDİ
Senato Ödenekler Komitesi Başkan Yardımcısı Patty Murray, İran'a karşı başlatılan savaşın Trump yönetiminin kendi tercihi olduğunu ifade etti. Murray, Cumhuriyetçi hükümeti Kongre onayı olmaksızın İran'la savaşa girdiği için eleştirdiği konuşmasında, Trump yönetiminin "kendi tercihiyle bir savaş başlattığını" söyledi.
Trump'ın Amerikan halkına bu konuda bir gerekçe sunmadığını ve ortaya çıkan bedelin "felaket" düzeyinde olduğunu belirten Murray, çatışmalarda ABD askerlerinin öldüğünü hatırlattı. Murray, "Bu, Başkan (Trump) sağlık hizmetlerini, çocuk bakımını ve barınmayı karşılayacak bütçemiz olmadığını söylüyor ama nedense yeni bir savaşa her zaman bütçe bulabiliyor. Bunun için bir fiyat etiketi söz konusu değil." diye konuştu.
