Akdeniz kıyıları mezarlık oldu

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Akdeniz kıyıları mezarlık oldu

Dünya Haberleri  / HABER MERKEZİ

Daniel fırtınasının beş kenti silip süpürdüğü Libya’da ölü sayısının 20 bini aşacağı belirtiliyor. Enkaz altında hâlâ binlerce kişinin bulunduğu açıklanırken, sel sularıyla Akdeniz’e sürüklenen cesetler çıkarılmayı bekliyor. Libya dünyadan dalgıç istiyor.

YILMAZ BİLGEN'İN HABERİ - Libya’yı 10 Eylül’de vuran Daniel fırtınasının sebep olduğu sellerde can verenlerin sayısının 11 bin 300’e ulaştığı belirtilirken, bunun 20 bini aşacağı vurgulanıyor. Felaketten 6 gün sonra bile hâlen enkaz altında kurtarılmayı bekleyen insanlar olduğu bildiriliyor. Bir yandan arama kurtarma faaliyetleri devam ederken, diğer yandan selzedelerin barınma-beslenme ihtiyaçlarının karşılanmasına çalışılıyor. Libya Kızılayı Bingazi Temsilcisi Abdulmunim Derdef, gazetemize yaptığı açıklamada Derne’de sel sularıyla birlikte Akdeniz’e sürüklenen  binlerce kişinin cesetlerinin denizden çıkarılmayı beklediğini söyledi.

Akdeniz kıyıları mezarlık oldu

88 MİLYON METREKÜP SU ŞEHİRLERİ BASTI

Derdef, felaketin ilk anlarını şöyle anlattı: Kasırga ilk Bingazi’yi vurdu. Ardından Yeşil Dağ ve Beyda bölgesinden Derne Vadisi’ne indi. Felaketin başlangıcı 55 milyon metreküplük Derne Barajı’nın taşması oldu. Ardından 33 milyon metreküplük ikinci barajı patlattı ve taşan su şehri vurdu. Can kaybının bu denli yüksek olmasında en önemli etken sabaha karşı saat 03.00 sularında barajların taşması oldu. Bingazi ve Merc şehrinden başlayan sel sularının Derne Vadisi’ne ulaşması faciayı önü alınmaz hâle soktu. Derne Belediye Başkanı tüm arama tarama ve tespitlerin ardından ölü sayısının 20 bini aşacağını söylüyor. Şu an tam bir karmaşa durumu hâkim. Hepimiz bir olduk ölülerin defni ve yaralıların tedavisi için uğraşıyoruz.

Akdeniz kıyıları mezarlık oldu

YENİ LİBYA DERNE’DEN DOĞACAK

Doğusu ve batısı ile tüm Libya şu an seferber oldu yaraları sarıyor. Giysi, gıda, çadır gibi ihtiyaçları ülke içi kampanyalarla büyük oranda giderildi. Bölünmüş Libya görüntüsü yok. Sınırlar ortadan kalktı. Başta Trablus olmak üzere ülkenin her yanından akın akın yardıma geliyorlar. Hem Trablus hem de Tobruk hükûmetleri tam bir iş birliği hâlinde. Elbette çok büyük bir acı yaşıyoruz ancak bu felaket yeniden bir ve büyük Libya’nın doğuş vesilesi olacak. Buna inanıyoruz. Eski günlerde olduğu gibi doğusu, batısı, güney ve kuzeyi ile bir ve bütün bir Libya umut ediyoruz ki Derne’den doğacak. Çünkü tüm Libyalıların kalbi Derne’de atıyor.

Akdeniz kıyıları mezarlık oldu

TÜRKLERİN HAKKINI ÖDEYEMEYİZ

Türkiye geçtiğimiz yıllarda nasıl ülkemizin parçalanmaması için olağanüstü güç sarf ettiyse bugün de yaşadığımız felakette ilk yardımımıza koşan ülke oldu. Sayın Başkan Erdoğan daha ilk anda verdiği talimatla AFAD başta olmak üzere birçok kurumu Libya’ya yönlendirdi. Libya-Türkiye hava köprüsü kuruldu ve arama kurtarma ekipleri sahaya dağıldı. Müthiş bir kahramanlık örneği sergileyen Türk kardeşlerimiz onlarca aileyi kurtardı. Türkiye’ye ne kadar minnet duysak bu milletin hakkını ödeyemeyiz. Tarihte birçok örneği olan kardeşlik örneği sergilediler ve Libya halkının gönlünü bir kez daha fethettiler.

DALGIÇLARA İHTİYACIMIZ VAR

Şu an en acil ihtiyacımız enkaz altındaki insanları kurtaracak ekipman ve denize sürüklenen insanlarımızı kurtaracak dalgıçlar. Çünkü hâlihazırda denize dökülen yüzlerce insan Derne sahilinde müdahale edilmeyi bekliyor. Facianın boyutunu göstermesi açısından şunu söylemek lazım; sel suları binaları yerinden söktü sürükledi. Deniz dibinde şu an 10, 20, 30 hatta 40 kişinin yaşadığı binalar var. Her ne kadar bunların arasında canlı kalabilen olduğunu düşünmesek de cansız bedenlerinin yakınlarına teslim edilmesi gerekiyor. Yani su altında da ekstra bir kurtarma çalışması yapılması lazım. Bizim kardeş ülkelerden ve dünyadan talebimiz teknik ekipmanlarını buraya yollamaları.”

Akdeniz kıyıları mezarlık oldu

OKULLARA 10 GÜN SEL TATİLİ

Libya’da okullar 10 gün tatil edildi. Libya Ulusal Birlik Hükûmeti Başbakanı Abdulhamid ed-Dibeybe yaptığı açıklamada “Felakete uğrayan beldelerdeki acı durumu göz önüne alarak ülke çapında ilk ve orta eğitim kurumlarında eğitime 10 gün ara verilmesi kararı aldık” dedi.  Dibeybe, eğitim için de geçici merkezler oluşturulacağını kaydetti. 

YOLLAR VE KÖPRÜLER ÇÖKTÜ, GİDİLEMEYEN YERLER VAR

Libya’da sel felaketinde köprü ve yolların çoğunun çökmesi nedeniyle bazı bölgelere ulaşılamıyor. Libya Ulusal Hükûmeti Yollar ve Köprüler Dairesi Başkanı Hüseyin Suveydan, köprü ve yolların çoğunun çökmesi nedeniyle zarar gören bazı kentler ve bölgelere ulaşımda zorluk yaşandığını kaydetti. Suveydan, ekiplerin bu bölgelere ve şehirlere girebilmesi için alternatif yollar ve patikalar bulmaya çalıştığını aktardı. Suveydan bu kapsamda bugün bazı ulusal şirketlerin görevlendirilmesiyle Derne kentinde alternatif yolların bulunması için çalışmalar yapılacağını ifade etti. Suveydan Derne kentinin merkezine doğru 30 kilometre kadarlık mesafedeki yolların hasar gördüğünü, bunun da tamamen çöktüğü anlamına geldiğini belirtti. Bu arada Ulusal Birlik Hükûmeti’ne bağlı Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Saadettin Abdulvekil “Yerli ve uluslararası arama kurtarma ekipleri Derne’de 510 kişiyi enkaz altından çıkardı” dedi. Öte yandan Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi, Derne şehri başta olmak üzere ülkenin doğusunu etkileyen sel felaketi için kapsamlı bir soruşturma talep etti. Menfi, “Başsavcılık makamlarına sel felaketiyle ilgili kapsamlı bir soruşturma yapılması, Derne’deki barajların yıkılması olayında kusuru ve ihmali olan kişilerden hesap sorulması talebinde bulunduk” dedi.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...