Avrupa Rus gazına kapıyı kapatıyor: 2027’de fiș çekilecek!

Avrupa Birliği, Moskova ile enerji bağlarını tamamen koparmaya hazırlanıyor. Brüksel kaynaklarına göre AB Komisyonu, 2027 yılı sonuna kadar Rusya’dan gaz ithalatını tamamen yasaklayacak bir yasa teklifini masaya koymaya hazırlanıyor. Yasak, yalnızca yeni sözleşmeleri değil, hali hazırda süren spot LNG alımlarını da kapsayacak.
Avrupa Birliği (AB), enerji bağımlılığını sona erdirmek amacıyla Rusya'dan doğal gaz ithalatını 2027 yılı sonuna kadar tamamen yasaklamayı içeren yeni bir yasa teklifine hazırlanıyor. Teklifin Haziran ayında açıklanması ve en geç 2025 yılı sonunda yürürlüğe girmesi bekleniyor.
Bloomberg’in diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberine göre, teklif; Rusya ile yeni gaz anlaşmalarını ve mevcut spot sözleşmeler kapsamındaki tüm ithalatı kapsayacak. Yasak kapsamında hem boru hatlarıyla gelen hem de sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) formundaki ithalatlar yer alacak.
2027'DE TAMAMEN SONLANDIRILACAK
Planın temel amacı, AB’nin Ukrayna’yı işgali sonrasında Rusya’ya karşı uyguladığı yaptırımları enerji alanında derinleştirmek. 2027 yılının sonu itibarıyla Rus gazına yönelik tüm ithalatın durdurulması planlanıyor. Halihazırda Rusya'dan gelen gaz, AB'nin toplam doğal gaz ithalatının yaklaşık yüzde 19'unu oluşturuyor. Söz konusu oran, savaş öncesinde yüzde 40’ın üzerindeydi.
ENERJİ GÜVENLİĞİ İÇİN LNG ALTERNATİFİ
Avrupa’nın enerji güvenliği açısından kritik bir dönemde atılan bu adım, küresel LNG arzındaki artışın beklentiler doğrultusunda gerçekleşmesi durumunda, piyasa fiyatları üzerinde sınırlı etkiye sahip olacak. Komisyon, LNG pazarında büyüyen alternatifler sayesinde Rus gazına olan bağımlılığın güvenli biçimde sona erdirilebileceğini öngördü.
Özellikle Gazprom’un boru hattı sevkiyatlarını büyük oranda düşürmesinin ardından AB ülkelerinin spot LNG alımlarına yönelmesi, ithalat profilini önemli ölçüde değiştirmişti.
HAZİRAN'DA AÇIKLANACAK
AB Komisyonu’nun Strasbourg’da 7 Mayıs Salı günü teklifin ayrıntılarını açıklaması bekleniyor. Planın kabul edilmesi durumunda, 2025 sonuna kadar tüm yeni Rus gazı ithalatına yasak getirilmiş olacak ve 2027 itibarıyla geçerli tüm sözleşmeler sona erdirilecek.