Azerbaycan'dan Ermenistan'ın açıklamalarına tepki: "Ciddi İhlal"

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Azerbaycan'dan Ermenistan'ın açıklamalarına tepki: "Ciddi İhlal"

DÜNYA Haberleri

Azerbaycan, Ermenistan'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğine yönelik devam eden iddialarının Ekim 2022'deki Prag ve Soçi anlaşmalarının "ciddi bir ihlali" olduğunu söyledi.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Ermenistan'ın Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğine yönelik devam eden iddiaları ve bu topraklardan kuvvetlerini çekmemesi, Prag ve Soçi anlaşmalarının ciddi şekilde ihlal edilmesinin ve Ermenistan'ın barış sürecine ilgisizliğinin açık bir örneğidir" dendi.

Açıklamada, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın ülkesinin parlamentosunda yaptığı konuşmada Laçin'deki son “provokasyon”dan Azerbaycan'ı sorumlu tutması ve Bakü'yü Prag ve Soçi görüşmeleri çerçevesinde taahhütlerini ihlal etmekle suçladığı ifadelerin "tamamen temelsiz ve kabul edilemez" olduğu ifade edildi.

"ERMENİSTAN SORUMLULUKLARINI YERİNE GETİRMELİ"

Avrupa Birliği'nin Çarşamba günü yaptığı açıklamaya atıfta bulunarak, Paşinyan'ın 1991 sınır hattını "sınırlandırma temeli" olarak kullanma fikrinin bir dizi "önyargılı nokta" içerdiği de belirtildi.

Aynı zamanda, Üçlü Bildiri'nin aksine Ermenistan'ın halen silahlı kuvvetlerini Azerbaycan topraklarından çekmediği ve sekiz Azerbaycan köyünü işgal altında tuttuğu bilinmektedir. Bu konuda başbakanın öncelikle 1991 sınırlarının ne anlama geldiğini netleştirmesi gerekir” denildi.

Ayrıca Ermenistan'ın, Bakü'nün yolun başında sınır kapısı kurulması önerisine olumlu yanıt vermek yerine, Uluslararası Adalet Divanı'nın Laçin yolu ile ilgili 23 Şubat'taki kararını “çarpıtmaya” devam ettiği belirtildi.

Ermeni tarafının asılsız açıklamalarda bulunmak yerine, geçen yıl Aralık ayından bu yana reddettikleri barış anlaşması müzakerelerine geri dönmesini, açık iletişim kurmasını, güçlerinin tamamen geri çekilmesi de dahil olmak üzere Üçlü Deklarasyondan doğan yükümlülüklere uymasını talep ediyoruz" denildi.

ERMENİSTAN SALDIRILARINA DEVAM EDİYOR

Bakü ile Erivan arasında en son tırmanan gerilimde, Salı günü Doğu Zengezur bölgesinin Laçin ilçesinde Ermeni güçlerinin düzenlediği saldırıda üç Azerbaycan askeri şehit olmuştu.

İki eski Sovyet cumhuriyeti olan Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki ilişkiler, Ermenistan ordusunun uluslararası alanda Azerbaycan'ın bir parçası olarak kabul edilen Karabağ'ı ve yedi komşu bölgeyi işgal ettiği 1991 yılından bu yana oldukça gergin durumda.

2020 sonbaharında 44 gün süren çatışmalarda Azerbaycan birçok şehri, köyü ve yerleşim yerini Ermeni işgalinden kurtarmıştı.

Rusya'nın arabuluculuğunda imzalanan barış anlaşması Azerbaycan'da bir zafer olarak kutlanıyor.

Kaynak: AA

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...