Azerbaycan'dan Karabağ'da etnik temizlik iddialarına yalanlama: Sivil halk hedef alınmadı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Azerbaycan'dan Karabağ'da etnik temizlik iddialarına yalanlama: Sivil halk hedef alınmadı

DÜNYA Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Ermenistan Dışişleri Bakanlığı'nın "etnik temizlik" iddialarını yalanladı. Bakanlık, Ermenistan’ın iddia ettiğinin aksine Azerbaycan’ın hiçbir zaman sivil Ermeni halkını hedef almadığı kaydedildi.

Azerbaycan’ın Karabağ bölgesine düzenlediği terörle mücadele operasyonu kısa süre içerisinde sonuçlanırken, Ermeni ayrılıkçılar silah bıraktıklarını açıkladı. 30 yıllık işgali de sonlandıran operasyon neticesinde çok sayıda Ermeni, Ermenistan’a göç etti. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Karabağ'da yaşayan Ermenilerin bölgeyi terk ederek Ermenistan'a veya başka bir ülkeye taşınmasının Azerbaycan'la hiçbir ilgisinin olmadığını açıkladı.

ETNİK TEMİZLİK İDDİALARINA YALANLAMA

Bakanlık, Ermenistan Dışişleri Bakanlığı’nın Azerbaycan'ın bölgedeki durumu siyasi ve diplomatik yollarla çözmek istemediği ve Ermenilerin “etnik temizlemeye” maruz kaldığı yönündeki iddialarına ilişkin yazılı açıklamada bulundu.

Açıklamada, Azerbaycan'ın terörle mücadele operasyonunda Karabağ’daki Ermeni silahlı güçlerinin oluşturduğu tehditleri ortadan kaldırdığı belirtilerek, Ermenistan’ın iddia ettiğinin aksine Azerbaycan’ın hiçbir zaman sivil Ermeni halkını hedef almadığı kaydedildi. Açıklamada ayrıca, Karabağ'da yaşayan Ermeni halkının bölgeyi terk ederek Ermenistan'a veya başka bir ülkeye taşınma kararının Azerbaycan'la hiçbir ilgisinin olmadığı vurgulandı.

ERMENİLERİN AZERBAYCAN’A ENTEGRASYONU

Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde yaşayan Ermeni sakinlerin daha iyi şartlarla yaşamaları için gerekli koşulların sağlanmasına hazır olduğu kaydedilen açıklamada, “Azerbaycan, Ermeni sakinlerin eşit haklara sahip vatandaşlar olarak yeniden entegrasyonuna kararlı. Azerbaycan Anayasası ve kanunlarının yanı sıra kabul ettiğimiz yükümlülükler bu hedefe ulaşmak için sağlam bir temel oluşturmakta. Azerbaycan topraklarında kurulan ayrılıkçı rejimin gözleri önünde parçalanıp yok olmasının Ermenistan için ne kadar acı verici olduğunu anlıyoruz. Ermenistan'ın Azerbaycan ile egemenlik ve toprak bütünlüğüne saygı temelinde barış ve güven inşa etmeye odaklanması daha iyi olacaktır” ifadelerine yer verildi.

Azerbaycan'dan Karabağ'da etnik temizlik iddialarına yalanlama: Sivil halk hedef alınmadı

TERÖRLE MÜCADELE OPERASYONU

Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, Dağlık Karabağ’daki yasadışı Ermeni silahlı grupların terör saldırıları sonrasında bölgede terörle mücadele operasyonu başlattığını duyurdu. 24 saat süren operasyon sonrasında Ermeni ayrılıkçılar silah bıraktıklarını bildirdi. Ayrılıkçıların silah bırakmasıyla 1994 yılından bu yana işgal altındaki pek çok yerleşim yerine Azerbaycan bayrağı yeniden dikildi.

ŞEHİT SAYISI AÇIKLANDI

Azerbaycan Sağlık Bakanlığı, yaptığı yazılı açıklamada 24 saat süren terörle mücadele operasyonu sonucunda şehit olan güvenlik güçlerinin sayısını açıkladı. Bakanlık, 24 saat süren operasyon esnasında 192 askerin şehit, 511 personelin ise yaralandığını duyurdu.

Yazılı açıklamada, "Yerel terörle mücadele tedbirleri sırasında Azerbaycan Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri'nin 192 askeri şehit oldu. Şehit askerlerin 180'i Millî Savunma Bakanlığı, 12'si ise İçişleri Bakanlığı mensubu. Şehitlerden biri ise sivil.” açıklaması paylaşıldı.

Şehit düşen 180 askerin kimlik bilgileri paylaşılırken, 11 askerin kimlikleri ise adli tıp uzmanlarının yapacağı genetik inceleme sonrasında belirlenecek. Açıklamada, operasyon süresince Ermenistan ordusunun ateşi sonucu 1 sivilin yaşamını yitirdiği, 1 sivilin ise yaralandığı belirtildi.

Azerbaycan'dan Karabağ'da etnik temizlik iddialarına yalanlama: Sivil halk hedef alınmadı

GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR

Karabağ'daki Ermeni sivillerin temsilcileri ile Bakü yönetimi arasında Karabağ'daki Ermenilerin entegrasyonu ve hakları konuları kapsamında 21 Eylül'de Yevlah'da ve 24 Eylül'de Hocalı kentinde görüşmeler gerçekleştirildi. Üçüncü görüşmenin ise yakın tarihlerde yapılması konusunda mutabakata varıldı.

ALİYEV İLE PAŞİNYAN 5 EKİM'DE İSPANYA'DA GÖRÜŞECEK

Karabağ operasyonu sonrası Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan arasındaki ilk görüşme 5 Ekim'de İspanya'da gerçekleşecek. İspanya'nın Granada kentinde düzenlenecek olan Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi'nde, görüşmelere Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel'in de katılması planlanıyor.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...