Blinken’a 4 kritik mesaj

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Blinken’a 4 kritik mesaj

DÜNYA Haberleri  / HABER MERKEZİ

Yarın Türkiye’yi ziyaret etmesi beklenen ABD Dışişleri Bakanı’na iletilecek başlıklar belli.

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ - İsrail’in Gazze saldırısı sonrasında ikinci kez Orta Doğu turuna çıkan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın durakları arasında Türkiye de bulunuyor. İlk olarak İsrail’e giden Blinken ardından Ürdün’e geçecek. Blinken’ın yarın da Ankara’da olması öngörülüyor. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşmesi beklenen Blinken’a İsrail ve Filistin arasında ateşkesin sağlanmasından, Gazze’ye insani yardımların gönderilmesine, yaralıların tahliyesinden esir takasına, Gazze için garantörlük oluşturulmasından F-16’ların tedarikine kadar pek çok konuda mesajlar verilecek.

EN ÖNEMLİ BAŞLIK ATEŞKES

ABD’li mevkidaşına Gazze’de ateşkesin bir an önce sağlanmasının önemini vurgulayacak olan Fidan’ın BM, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Birliği gibi kuruluşların öncülüğünde oluşturulacak, içinde Türkiye’nin de yer alacağı garantörlüğün şartlarının yüz yüze anlatması bekleniyor. Fidan’ın Blinken’a İsrail ile Filistin arasındaki savaşın yayılmaması ve bölgedeki diğer grupların savaşın içine çekilmemesi konusundaki görüşlerini aktaracağı belirtiliyor. Bölge ülkeleri ile diplomasi trafiğine hem yüz yüze, hem de telefonda hız kesmeden devam eden Fidan’ın Gazze’ye yardımların daha kolay ulaştırılması konusunda ABD’li mevkidaşından adım atmasını isteyeceği öğrenildi. Gazze’de bulunan Türk ve yabancı pasaportluların tahliyesinin de görüşmede değerlendirilmesi öngörülüyor.

F-16’DA PAZARLIK OLMAMALI

Bakan Fidan’ın Blinken ile görüşeceği konular arasında F-16 tedariki de bulunuyor. F-16’ların satışında Türkiyeli ve ABD’li heyetlerin teknik toplantılarını tamamladığını hatırlatacak olan Fidan, Blinken’dan ABD’deki prosedürlerin de bir an önce tamamlanmasını ve sürecin olumlu ve süratli bir şekilde sonuçlanmasını isteyecek. Bakan Hakan Fidan, F-16 tedarikinin herhangi bir şarta bağlanmaması gerektiğini bir kez daha ifade edecek. Görüşmede, Blinken’ın İsveç’in NATO üyeliğinin onaylanmasına yönelik talebini yinelemesi de bekleniyor.  

ABD’li Bakan, Hamas saldırısından hemen sonra gelen ilk ziyaretinde İsrail’e şartsız destek vermişti. Blinken’ın, bu defa, İsrail’e desteğini yinelemesi ve Gazze’deki insani durumu gözeten daha dengeli mesajlar verebileceği kaydediliyor. Blinken’ın çatışmalara insani yardım amaçlı ara verilmesi çağrısında bulunabileceği de ifade ediliyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...