Çin, İsrail'in nükleer tehdidine tepki gösterdi: 'Kalıcı barış getirmez'

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Çin, İsrail'in nükleer tehdidine tepki gösterdi: 'Kalıcı barış getirmez'

DÜNYA Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, İsrail'in Gazze'de yaptığı katliamları kınadı. Birleşmiş Milletler (BM) personeline yönelik uygulanan şiddet nedeniyle şok içerisinde olduklarını belirten Çin Dışişleri Sözcüsü, İsrail cephesinden gelen nükleer tehditlerine tepki gösterdi.

7 Ekim'de Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları'nın başlattığı 'Aksa Tufanı' operasyonu ile dünyada yeni bir savaş başladı. İsrail'in, Hamas'ın saldırılarına cevabı çok sert ve kanlı oldu. Gazze'deki elektrik, su, gıda ve yakıt gibi temel ihtiyaçlara erişimi kesen İsrail yönetimi; havadan, karadan ve denizden yaptığı bombardımanlarla binlerce insanı katletti. Hayatını kaybedenlerin sayısı 11 bini aştı. Gazze'de hayatını kaybedenler arasında sadece Filistinliler bulunmuyor, birçok Birleşmiş Milletler (BM) personelide hayatını kaybetti. Son olarak İsrail ordusu, BM'ye ait konukevine saldırı düzenledi. Katliamlarına ara vermeyen ve gün geçtikçe şiddetini arttıran İsrail'de Miras Bakanı Amihai Eliyahu, Gazze'ye nükleer bomba atılmasının 'bir seçenek' olduğunu söyledi. Dünyayı ayağa kaldıran açıklamaya çok sert tepkiler gelirken, Netanyahu, bakanı uzaklaştırmak zorunda kaldı.

Çin'de Gazze'de yaşanan son gelişmeler ile ilgili açıklamalar yaptıı.

ÇİN SALDIRILARI ŞİDDETLE KINADI

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Pekin'deki günlük basın toplantısında, BM personelini hedef alan saldırı nedeniyle "şok içinde olduklarını" ve "şiddetle kınadıklarını" bildirdi.

Sözcü Mao, saldırılarda hayatını kaybeden tüm BM personelinin yasını tuttuklarını belirtti ve "Şiddet, gerçek güvenliği sağlayamaz. Güç kullanmak kalıcı barışı getirmez" ifadelerini kullandı.

Çin, İsrail'in nükleer tehdidine tepki gösterdi: 'Kalıcı barış getirmez'

Mao, BM personelinin güvenliğinin etkin şekilde sağlanması gerektiğini vurguladı.

Taraflara uluslararası hukuka uyma ve BM Genel Kurulunun 27 Ekim'de aldığı kararı uygulama çağrısı yapan Mao, çatışmaya derhal son verilerek daha büyük bir insani felaketin önlenmesi gerektiğini kaydetti.

NÜKLEER AÇIKLAMASINA TEPKİ

Çin’in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilci Yardımcısı Geng Shuang'da yaptığı açıklamada, İsrailli bazı yetkilierin bir süre önce Gazze Şeridi’ne nükleer atılması yönündeki söylediklerine değindi ve Çin’in bu tür açıklamalar karşısında şok olduğunu ve endişelerini dile getirdiğinin altını çizdi.

Geng açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Bu tür açıklamalar evrensel olarak kınanmalıdır ve son derece sorumsuzca ve rahatsız edicidir. Bu tür açıklamalar, nükleer bir savaşın kazanılamayacağı yönündeki uluslararası fikir birliğine ters düşmekte, nükleer silahlardan arındırılmış bir Ortadoğu bölgesi kurulmasına yönelik uluslararası ruha ters düşmekte ve gerilimin azaltılması, çatışmaların durdurulması ve sivillerin korunmasına yönelik uluslararası çağrılara karşı çıkmaktadır.

Çin, İsrail'in nükleer tehdidine tepki gösterdi: 'Kalıcı barış getirmez'

Geng, Çin’in nükleer meşru müdafaa stratejisine sıkı sıkıya bağlı olduğunu belirterek, "Çin, Ortadoğu bölgesinde barış, güvenlik ve istikrarın korunmasına pratik olarak katkıda bulunmaya devam edecektir ve bu konferansta fikir birliği oluşturmak ve nükleer silahlardan arındırılmış bir Orta Doğu bölgesinin kurulmasına yeni bir ivme kazandırmak için diğerlerine katılmaya hazırdır" dedi.

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...