Dünyada 'XBB.1.5' alarmı: Daha hızlı bulaşıyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Dünyada 'XBB.1.5' alarmı: Daha hızlı bulaşıyor

DÜNYA Haberleri

Dünya koronavirüs pandemisini geride bırakmaya hazırlanırken, şimdi de Omicronun yeni varyantı XBB.1.5 nedeniyle panik başladı. Amerika ve Avrupa'da yayılmaya devam eden yeni varyantın bulaşıcılığı oldukça yüksek. Bağışıklık sisteminden kaçabilen yeni varyanta karşı doktorlar 'tedbiri elden bırakmayın' uyarısında bulunuyor.

2020 yılında Çin'in Vuhan kentinde patlak verip tüm dünyayı etkisi altına koronavirüs, kısıtlamalarla ve aşı tedavileri ile geçen 2 yılın ardından etkisini kaybederken şimdi de virüsün alt türleri yeni tehdit olarak ortaya çıkıyor. Bulaş hızı yüksek olan, bağışıklık sistemini delip geçen yeni tehdidin adı ise XBB.1.5 varyantı.

Omicronun alt varyantı olarak ortaya çıkan XBB.1.5 Amerika’nın ardından Avrupa’da da baskın varyant haline gelirken, hastane yatışları da artırmış durumda.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ DELİP GEÇİYOR

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Süda Tekin, "Daha hızlı bulaştığını biliyoruz. Şimdiye kadar olan varyantların içerisinde hemen hemen en hızlı bulaşan, en çok bulaşan varyantı ikinci bir özelliği de maalesef bağışıklık sistemi tanımıyor ve bağışıklık sistemini alt ederek hastalık yapabiliyor" şeklinde konuştu.

HIZLI YAYILIYOR

Özellikle aşısızların ve ileri yaştakilerin ve kronik hastalıkları olan vatandaşların risk altında olduğunu belirten Tekin, "Mevcut durumda halen en önemli şey hastalıktan korunmak için aşılama. Bu yeni varyanta yönelik aşı ne kadar koruyor ileri dönemde bunları göreceğiz. Ama yine tecrübemiz aşısız kişilerde daha ağır seyretmesi, hastanede yatış yoğun bakıma yatışın biraz daha fazla olması şeklinde" dedi.

XBB.1.5 şu ana kadar en az 74 ülke ve 43 ABD eyaletinde tespit edildi . Bu ülkeler arasında Türkiye, İngiltere, Çin, Hindistan, Pakistan, Endonezya ve Avustralya da  yer alıyor.

XBB.1.5'İN SEMPTOMLARI NELERDİR?

Uzmanlar, XBB.1.5 varyantının semptomlarının diğer Omicron varyantlarına benzer olduğunu açıklayarak belirtileri şu şekilde sıraladı:

-Öksürük
-Soğuk
- Ateş
-Boğaz ağrısı
-Vücut ağrıları

Diyabet gibi altta yatan sağlık sorunlarda yukarıdaki semptomların daha şiddetli olabileceği aktarıldı. 

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...