Erdoğan’ın Berlin ziyareti öncesi dikkat çeken iddia! Haluk Bayraktar’dan Bloomberg’e Kızılma ile cevap

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Erdoğan’ın Berlin ziyareti öncesi dikkat çeken iddia! Haluk Bayraktar’dan Bloomberg’e Kızılma ile cevap

DÜNYA Haberleri  / Türkiye Gazetesi

ABD merkezli medya kuruluşu Bloomberg’in Eurofighter Typhoon iddiasına Baykar Teknoloji Genel Müdürü Haluk Bayraktar’dan Kızılelma ile cevap geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya ziyareti öncesi yayımlanan haber zamanlamasıyla dikkat çekti.  

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Almanya’ya gidecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Berlin’de Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ve Başbakan Olaf Scholz ile görüşecek. Kritik zirve Türkiye ve Almanya'nın yanısıra dünya basınında da geniş yer buldu.

Eylül ayında gerçekleşen G20 Zirvesi’nde kesinleşen Erdoğan-Scholz görüşmesinde Türkiye ile Almanya arasında ikili ilişkiler, göç ve ekonomik işbirliği konularının masada olacağı öngörülmüştü. Ancak İsrail ile Hamas çatışmaların ardından görüşmenin gündem maddesinin Gazze’deki gelişmeler olması bekleniyor.   

Görüşme öncesi ABD’li medya organı Bloomberg, ortaya dikkat çeken bir iddia attı. Bloomberg’e cevap Baykar’ın Genel Müdürü Haluk Bayraktar’dan geldi. Haluk Bayraktar, Eurofighter Typhon algısına Kızılelma ile cevap verdi.

Erdoğan’ın Berlin ziyareti öncesi dikkat çeken iddia! Haluk Bayraktar’dan Bloomberg’e Kızılma ile cevap

BLOOMBERG’TEN DİKKAT ÇEKEN İDDİA

Bloomberg, 7 Ekim'de başlayan İsrail'in saldırıları sonrası Türkiye ve Batı arasındaki gerilimin tırmandığını öne sürerek, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un Türkiye'nin savaş uçağı alma planını engelleyeceğini iddia etti. Bloomberg, Suriye'deki PKK/PYD'ye karşı askeri harekâtı ve İsveç'in NATO üyeliğini onaylamakta gecikmesi nedeniyle Türkiye ile yaşanan diplomatik gerginlikleri gerekçe gösterdi.

Bloomberg'de yer alan ilginç bir detay da şu şekilde; Görüşme öncesinde isimlerinin açıklanmasını istemeyen Türk yetkililer, Erdoğan'ın en az 20 adet Eurofighter Typhoon jeti talep etmesinin ve bu sayıyı iki katına çıkarma opsiyonu sunmasının beklendiğini söyledi. Yetkililer, Türkiye'nin, rakibi Yunanistan'ın Rafale savaş uçaklarını satın almasına karşılık vermek için bir anlaşma sağlamaya istekli olduğunu söylediler.

Erdoğan’ın Berlin ziyareti öncesi dikkat çeken iddia! Haluk Bayraktar’dan Bloomberg’e Kızılma ile cevap

EUROFİGHER TYPHOON ALINACAK

Türkiye uzun zamandır Avrupa’nın F-35 Rakibi "Eurofighter Typhoon"u F-35 yeni nesil savaş uçağı programından çıkartılması nedeniyle Hava Kuvvetleri’nde doğabilecek boşluğu kapatmak amacıyla alternatif olarak gördüğü seçeneklerden biriydi.

Almanya, İngiltere, İtalya ve İspanya'nın konsorsiyum halinde ürettiği Eurofighter'ların satışında doğal olarak 4 üyenin onayı gerekiyor. Eurofighter Typhoon savaş uçakları İngiltere, Almanya ve İspanya ile ilgili. Bakan Güler açıklamasında "Hem İngiltere hem İspanya 'evet' diyor, şimdi Almanya'yı razı etmeye çalışıyorlar. Sorunu İngiltere ve İspanya 'Biz çözeceğiz' diyor" ifadelerini kullanmıştı.

TBMM’de katıldığı Plan ve Bütçe Komisyonu’nda açıklama yapan Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "40 Eurofighter alacağız. İngiltere ve İspanya 'evet' dedi. Almanya'yı iknaya çalışıyoruz" dedi.

HALUK BAYRAKTAR’DAN ‘KIZILELMA’ CEVABI

Türkiye'nin milli ve özgün insansız platformlarını geliştiren Baykar'ın Genel Müdürü Haluk Bayraktar, Bloomberg'in haberini alıntılayarak, Türkiye'ye yönelik engellemelerin sadece savunma sanayisinin hızla gelişmesine yaradığını belirterek 'Kızılelma' vurgusu yaptı.

Bayraktar, "Teknolojik ilerlemenin hızı insanlı jet uçaklarını uçurmanın giderek daha riskli hale geleceğini gösteriyor. Yakın gelecekte muharebe sahasındaki platformlar büyük oranda insansız sistemlere dönüşecek.

Bu uçakları vermemeleri tıpkı kendi SİHA'larımızı geliştirmemize yol açtığı gibi ülkemizdeki savunma ekosisteminin hızla gelişmesi için de avantaj sağlayacak.  

Yenilikçi teknolojileri geliştiren bir ülke olmamız gelecekte çok daha güçlü bir bir noktaya ulaşmamıza olanak verecek. Bu nedenle projesini tamamen öz kaynaklarımızla yürüttüğümüz Bayraktar KIZILELMA'nın dünyanın en gelişmiş insansız savaş uçağı olabilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

https://twitter.com/haluk/status/1725166009982632258

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...