Esir takasında 5. gün! 10 İsrailliye karşı 30 Filistinli serbest kaldı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi, Ajanslar
- Güncelleme:
Esir takasında 5. gün! 10 İsrailliye karşı 30 Filistinli serbest kaldı

Dünya Haberleri  / Türkiye Gazetesi, Ajanslar

İsrail ile Hamas arasında varılan geçici ateşkesin 5'inci gününde esir takası başladı. Hamas, 10 rehineyi Kızılhaç'a teslim etti. Ardından İsrail de 15'i çocuk, 15'i kadın olmak üzere 30 Filistinliyi serbest bıraktı. İşte dakika dakika İsrail-Hamas arasındaki gelişmeler..

İsrail ile Hamas arasında 7 Ekim'den bu yana süren savaş 53.günü girdi. İşgalci İsrail, şu ana kadar binlerce Filistinliyi; kadın, çocuk, yaşlı demeden katletti. Taraflar savaşın 49.gününde ateşkes kararı aldı. Bu ateşkesle birlikte, 50 İsrailli tutsağa karşılık 150 Filistinli mahkum serbest kaldı. Ayrıca Gazze'nin güneyine insani yardım girmesine izin verildi. İsrail ile Hamas cephesi ateşkesi 2 gün daha uzatma kararı verdi. Uzatılan 2 gün de Hamas 20, İsrail ise 60 tutsağı daha serbest bırakacak. İşte dakika dakika İsrail-Hamas savaşında yaşanan gelişmeler...

30 FİLİSTİNLİ DAHA SERBEST KALDI

22.50: İsrail, 30 Filistinliyi daha serbest bıraktı

22.28: Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen'in özel danışmanı Najat Rochdi, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının Suriye'deki gerilimi daha da tırmandırması konusunda "derin endişe" duyduklarını dile getirdi.

21.27: İsrail saldırılarında Gazze'de öldürülenlerin sayısının son 24 saatte enkazdan çıkarılanlarla birlikte 160 kişi daha arttığı açıklandı.

HAMAS 10 REHİNEYİ KIZILHAÇ'A TESLİM ETTİ

22.16: Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Majed el-Ansari, Hamas tarafından bırakılan 10 İsrailli esirin Uluslararası Kızılhaç Komitesi'ne teslim edildiğini duyurdu.

21.42: Hamas Siyasi Büro üyesi Usame Hamdan, İsrail'in Gazze Şeridi’nde hem askeri hem de siyasi olarak "fena halde başarısız" olduğunu belirterek, kara harekatında ölen ve yaralanan İsrail askerlerinin sayısının İsrail'in açıkladığında daha fazla olduğunu aktardı.

HAMAS, ELON MUSK'I GAZZE'YE DAVET ETTİ

21.40: Hamas Siyasi Büro üyesi Usame Hamdan, katliamların boyutunu ve Filistin halkına karşı işlenen suçları görmesi için Musk’ı Gazze Şeridi'ne davet etti.

21.32 Ürdün Kralı 2. Abdullah, ülkesinin işgal altındaki Batı Şeria'nın Gazze'den ayrılmasına ilişkin her türlü girişimin karşısında olduğunu belirtti.

21.27: İsrail saldırılarında Gazze'de öldürülenlerin sayısının son 24 saatte enkazdan çıkarılanlarla birlikte 160 kişi daha arttığı açıklandı.

20.22: İsrail ile Hamas arasında "insani aranın" iki daha gün uzatılması kapsamında İsrail hapishanelerinden bu akşam serbest bırakılacak 30 Filistinli esirin isim listesi yayımlandı.

19.02: İsrail ile Hamas arasında varılan "insani ara"nın beşinci gününde, yardım taşıyan 31 tır ile bir yakıt tankerinin Gazze Şeridi'nin kuzeyine gönderildiği bildirildi.

18.17: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Gazze Şeridi'ndeki çatışmaların Filistin'in sivil halkına acılar yaşattığını belirtti.

17.57: İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, İsrail ordusunun 7 Ekim'de başarısız olduğu mesajını yineledi.

15.30: İsrail güçlerinin, işgal altındaki Batı Şeria'da gerçek mermiyle yaraladığı 14 yaşındaki Amr Ahmed Cemil Vahdan'ın hayatını kaybettiği bildirildi.

15.00: Fransa'ya ait Dixmude Amfibi çıkarma gemisi, Gazze'ye insani yardım sağlamak üzere Mısır'a geldi.

14.50: Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun kriz yönetiminden sorumlu üyesi Janez Lenarcic, Gazze'ye insani yardımların dağıtılmasının kolaylaştırılması için sınır kapısında tarama süreçlerinin hızlandırılması ve yakıt girişlerinin artırılması çağrısında bulundu.

14.04: Katar, günde 10 esirin serbest bırakılması şartı ile ateşkesin uzatılmasının sağlanması için çalıştığını duyurdu.

13.39: İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamaya göre, İsrail Hamas'ın elinde 173 rehine olduğuna inanıyor. Bunların17'si yabancı, kalanları ise İsrail vatandaşı.

13.22: Tayland Başbakan Yardımcısı Parnpree Bahiddha-Nukara, serbest kalan 17 Tayland vatandaşını teslim almak üzere İsrail’e gidiyor.

10.14:Katar Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Majed el-Ansari, Al Jazeera'ya ülkenin ateşkesin daha da uzatılmasını umduğunu söyledi. El Ensari, "Hamas'tan, önümüzdeki iki gün içinde fazladan 20 rehinenin serbest bırakılacağına dair onay aldık" dedi.

05.05: İsrail, Hamas ile varılan esir takası mutabakatı kapsamında bugün Gazze'den serbest bırakılması beklenen İsrailli esirlerin isim listesini aldığını duyurdu.

03.09: İsrail askerleri, Filistinli esirleri karşılamak üzere Beytunya beldesinde toplananlara göz yaşartıcı gaz ve gerçek mermiyle müdahale etti.

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu bir Filistinlinin öldürüldüğünü açıkladı.

02.46: İsrail hükümeti, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde çatışmalara verilen "insani aranın" uzatılması için iki gün boyunca İsrail hapishanelerinden serbest bırakılacak 50 Filistinli kadın esirin listesini onayladı.

23.47: ABD Başkanı Joe Biden, Gazze'de Hamas ile İsrail arasında daha önce uzlaşılan "insani ara"nın 2 gün daha uzatılması konusunda yoğun çaba sarf ettiğini belirtti.

İSRAİL SERBEST BIRAKTIĞINDAN FAZLA GÖZALTI YAPTI

Geçici ateşkesin başladığı Cuma gününden bu yana işgalci İsrail güçlerinin işgal altındaki Batı Şeria'da 168 Filistinliyi gözaltına aldığı öğrenildi. İşgalci İsrail varılan anlaşma kapsamında Cuma gününden bu yana 150 Filistinliyi serbest bıraktı.

Esir takasında 5. gün! 10 İsrailliye karşı 30 Filistinli serbest kaldı

MOSSAD VE CIA YÖNETİCİLERİ KATAR BAŞBAKANI İLE GÖRÜŞECEK

Mossad şefi David Barnea ve CIA başkanı William Burns'ün Doha'da Katar başbakanıyla bir dizi görüşme yapması bekleniyor. Müzakerelere aşina bir kaynağa göre, müzakerelerin mevcut takasların tamamlanmasının ardından ilave rehinelerin serbest bırakılmasına ilişkin taslakların ele alınması bekleniyor.

FİLİSTİN'İN CESUR KIZI SERBEST KALACAK

İsrail Adalet Bakanlığı, 50 ismin yer aldığı listeyi yayımladı. Filistinli aktivist Ahed Tamimi, İsrail'in 'serbest bırakılmaya uygun' olarak tanımladığı mahkumlar listesine eklediği 50 Filistinli kadından biri oldu. Dünya tarafından "Filistin'in cesur kız" olarak tanınan ve Filistin direnişinin önemli isimlerinden biri olarak öne çıkıyor. Tamimi geçtiğimiz haftalarda İsrail güçleri tarafından tutuklanmıştı

Esir takasında 5. gün! 10 İsrailliye karşı 30 Filistinli serbest kaldı

BLİNKEN İSRAİL'E GİDİYOR

Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın bu hafta İsrail'i ziyaret edeceğini, ABD'nin Gazze'deki geçici ateşkesi daha da uzatmanın ve daha fazla rehineyi serbest bırakmanın bir yolunu bulmayı umduğunu söyledi.

Blinken ile NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO karargahındaki NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın başlamasından hemen önce basına açıklama yaptı. ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Hamas ile İsrail arasında Gazze'de çatışmalara verilen "insani aranın" mümkün olduğunca uzun sürmesini sağlamaya çalışacaklarını bildirdi.

TÜRK HEYETİ SAHRA HASTANESİ İÇİN GAZZE'DE

Türkiye tarafından Gazze Şeridi’nde kurulması planlanan sahra hastanesinin fizibilite çalışmalarını yapacak teknik heyet, Mısır üzerinden Gazze’ye intikal etti.

 

 

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Türkiye Gazetesi, Ajanslar
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Barlas 28 Kasım 2023 14:32

Allah tüm mücahitlerin yardımcısı olsun

Sonraki Haber Yükleniyor...