Fas'taki depremde zamana karşı yarış: İnsanlar elleriyle enkaz kaldırmaya çalışıyor

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi - Ajanslar
- Güncelleme:
Fas'taki depremde zamana karşı yarış: İnsanlar elleriyle enkaz kaldırmaya çalışıyor

DÜNYA Haberleri  / Türkiye Gazetesi - Ajanslar

Fas'ın Marakeş şehrinde meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bini geçti. Zamana karşı yarışın başladığı Fas'ta kurtarma ekiplerinin ulaşamadığı kırsal kesimlerde yerel halkın enkazı elleriyle kaldırmaya çalıştığı ifade ediliyor. Kuzey Afrika ülkesine İspanya, Birleşik Krallık ve Katar'dan kurtarma ekiplerinin ulaştığı bildirildi.

Fas’ın tarihi Marakeş şehrinde meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremde ölü sayısı her geçen dakika artarken kurtarma ekipleri zamana karşı yarış veriyor. Cuma günü yaşanan deprem başta Marakeş olmak üzere çevre yerleşimlerde büyük yıkıma neden oldu.

Fas İçişleri Bakanlığı’nın Pazar günü yaptığı açıklamada depremde en az 2 bin 122 kişinin öldüğünü ve 2 bin 421 kişinin de yaralandığını duyurdu. Deprem sonrasından enkaz altında çok sayıda kişinin olduğu da bildiriliyor.

Ordu ve acil durum servisleri, birçok insanın enkaz altında kaldığı düşünülen dağlık bölgelerdeki uzak köylere gitmeye çalışırken, Fas Kralı VI. Muhammed, kan bankalarının stoklarını artırmak ve depremzedelere su, gıda, çadır ve battaniye sağlandığından emin olmak için sivil koruma ekiplerinin görevlendirildiğini bildirdi.

Kuzey Afrika ülkesinde deprem nedeniyle üç günlük yas ilan edildiği duyurulmuştu.

Fas'taki depremde zamana karşı yarış: İnsanlar elleriyle enkaz kaldırmaya çalışıyor

YARDIMLAR YETERSİZ: HALK ELLERİYLE ENKAZ KALDIRMAYA ÇALIŞIYOR

Marakeş'in güneyindeki yardımların ulaşmadığı dağlık bölgelerde insanlar, enkaz altında kalanları kurtarabilmek için ciddi bir mücadele veriyor.  BBC muhabiri James FitzGerald, enkazlar yolları kapadığı için yetkililerin köylere yardım göndermekte zorlandığını; insanların bu yüzden enkazları çıplak elleriyle kazmaya çalıştığını ifade etti.

YABANCI EKİPLER ÇALIŞMAYA BAŞLADI

Her geçen saatte enkaz altında kalanların sağ çıkma ihtimali azalırken, yurt dışından kurtarma ekipleri Fas'ta çalışmalara başladı. Rabat şu ana kadar İspanya, Birleşik Krallık, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin yardım tekliflerini kabul etti. Aralarında Fransa ve ABD olan başka ülkeler de yardım etmeye hazır olduklarını dile getirdi.

İspanya, iki ekipte 86 kurtarma uzmanını ülkeye gönderdi. Her ekipte 4 tane de kurtarma köpeği bulunuyor. Birleşik Krallık ise depremin yıktığı ülkeye 60 kurtarma görevlisi, 4 köpek, iki askeri nakliyat uçağı ve küçük bir tıbbi ekip gönderdi.  Katarlı ekiplerin yola çıktığına dair fotoğraflar paylaşıldı.

Fas'taki depremde zamana karşı yarış: İnsanlar elleriyle enkaz kaldırmaya çalışıyor

TÜRKİYE, YARDIM İÇİN FAS'I BEKLİYOR

Fas’ta Cuma günü meydana gelen deprem sonrasında Türkiye de yardım çalışmalarına katılmak amacıyla hazırlıklara başlandığını duyurdu. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Sağlık Bakanlığı UMKE, Türk Kızılay ve diğer STK'lardan 265 personel harekete geçmek üzere hazırlandı.

AFAD’tan yapılan açıklamada, "Fas'tan uluslararası yardım çağrısı gelmesi durumunda bölgeye intikal etmek üzere; AFAD, Sağlık Bakanlığı UMKE, Türk Kızılay ve diğer STK'lardan toplam 265 personel harekete hazırdır. Ayrıca 1000 adet çadırın bölgeye ulaştırılması için Faslı yetkililerden çağrı beklemekteyiz. Depremden etkilenen Fas halkına geçmiş olsun dileklerimizi sunarız. Gelişmeleri takip ediyoruz" ifadeleri kullanıldı.

KOCA: FASLI KARDEŞLERİMİZ İÇİN HAZIRIZ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da, X üzerinden yaptığı paylaşımda yardım için çalışmaların yapıldığını belirtti. Koca, paylaşımında, “Fas’ın Marakeş şehrinde yaşanan ve şiddeti sonradan 7 olarak açıklanan deprem sebebiyle Bakanlığımızca deprem bölgesine ekip ve ekipman gönderilmesi için görüşmeler başlatılmış; acil müdahale üniteleri, jeneratörler, tıbbi sarf malzemeleri, ilaçlar ve gerekli tıbbi cihazlar hazırlanmıştır.Travma eğitimi almış 40 kişilik UMKE ve UMKE ATAK personeli bölgeye görevlendirilmek üzere hazırda bekletilmektedir.” İfadesini kullandı.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Türkiye Gazetesi - Ajanslar
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...