G7 liderlerinden Ukrayna’ya tam destek! Rusya'yı hedef alan yeni yaptırımlar yolda

Düzenleyen:
- Güncelleme:
G7 liderlerinden Ukrayna’ya tam destek! Rusya'yı hedef alan yeni yaptırımlar yolda

DÜNYA Haberleri

Japonya’da düzenlenen G7 Zirvesi’nde liderler, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik bir yılı aşkın süredir devam eden askeri operasyonlarını kınayan bildiride Moskova'ya yönelik ekonomik yaptırımları artırma kararı aldı. Uluslararası hukuk vurgusunun yapıldığı bildiri Ukrayna ile gösterilen dayanışmanın en son örneğini oluşturdu.

Japonya'nın dönem başkanlığında ülkenin Hiroşima kentinde bugün başlayan G7 Liderler Zirvesi ortak Ukrayna bildirisi yayınladı.

Tüm katılımcılar tarafından imzalanan bildiride Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal girişimi "en güçlü şekilde" telin edildi.

Rusya'nın bir yılı aşkın bir süredir devam eden saldırganlığının binlerce cana mal olduğu, Ukraynalılara büyük acılar yaşattığı ve savunmasız insanlarının çoğunun gıda ve enerjiye erişimini tehlikeye attığı ifade edilen bildiride, "Ukrayna'ya desteğimiz sürecek. Rusya'nın yasadışı eylemlerinin dünyanın geri kalanı üzerindeki etkisini hafifletme kararlılığımızda geri adım atmayacağız" vurgusu yapıldı.

RUSYA'YA YÖNELİK YENİ YAPTIRIMLAR

Rusya ve destekçilerine yönelik daha fazla yaptırım uygulama kararını alan bildiride, “Rusya'nın egemen Ukrayna devletine karşı yürüttüğü yasadışı saldırının başarısız olmasını sağlamak ve uluslararası hukuka saygıya dayalı adil bir barış arayışındaki Ukrayna insanını desteklemek için yeni adımlar atıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Reuters, G7 liderlerinin Rusya'nın enerjiyi dünyaya karşı silah olarak kullanmasını engellemeye yönelik çabaların arttırılacağı sözünü verdiklerini aktardı.

G7 liderlerinden Ukrayna’ya tam destek! Rusya'yı hedef alan yeni yaptırımlar yolda

G7 LİDERLERİ RUSYA'YA "GERİ ÇEKİL" ÇAĞRISI YAPTI

Rusya'nın nükleer silah kullanımı konusundaki yaklaşımını ve Belarus'a nükleer silah konuşlandırma niyetini "tehlikeli ve kabul edilemez" olarak nitelendiren bildiri, Moskova’yı birliklerini ve askeri mühimmatını Ukrayna'nın uluslararası alanda kabul görmüş topraklarından "derhal, tamamen ve koşulsuz olarak" geri çekmeye çağırdı.

Rusya'nın enerji gelirlerini azaltmaya yönelik adımların devam ettirileceğinin altını çizen bildiri, "Rusya'nın Ukrayna'nın uzun vadeli yeniden inşası için bedel ödemesini sağlamaya yönelik çabalarımızı sürdüreceğiz" değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: Reuters

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...