Gallant'ın sinsi planı! İsrail'in ateşkesi bozma sebebi ortaya çıktı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi, Ajanslar
- Güncelleme:
Gallant'ın sinsi planı! İsrail'in ateşkesi bozma sebebi ortaya çıktı

Dünya Haberleri  / Türkiye Gazetesi, Ajanslar

İsrail'in ateşkesi bozmasının arkasından İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant çıktı. İddiaya göre Gallant, Netanyahu'dan sonra İsrail'in başına geçmek için konumunu güçlendirmeye çalışıyor ve savaşa devam edilmesini istiyor.

İsrail ile Hamas arasında 7 Ekim'de başlayan savaş kısa bir ateşkesin ardından tekrar başladı. 1 hafta yapılan ateşkesin ardından gerek kamuoyunda, gerek dünya liderleri tarafında ateşkesin uzatılacağı beklentisi hakimdi. Ancak İsrail cephesi, savaşa devam etme kararı aldı. Hamas, 'Savaşın yeniden başlaması ve saldırılan tüm sorumluluğu rehinelerin bırakılması konusundaki tüm teklifleri reddeden İsrail'e aittir' açıklaması yaparak ateşkesi İsrail cephesinin bitirdiğini açıkladı. Hamas elinde hala birçok rehine tutarken, Netanyahu'nun ateşkesi bozması soru işaretlerini beraberinde getirdi. Katar merkezli yayın organı Al Jazeera'da yayınlanan bir analizde, bu kararın en önemli sebebi İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant.

PARTİ YENİ BİR LİDERE İHTİYAÇ DUYACAK

Gallant savaşa devam etmek istiyor çünkü savaş ne kadar erken başlarsa ordunun o kadar başarılı olacağına inanıyor. Ancak Al Jazeera'ya göre tek neden bu değil. Gallant, Netanyahu'nun siyasi ölümünden sonra partisinin yeni bir lidere ihtiyaç duyacağının farkında.

İsraillilerin genellikle başarılı askeri geçmişi olanları tercih etme eğiliminde olduğunu hatırlatan Al Jazeera, Gallant'ın bu yarışta kendini en iyi pozisyonda konumlandırmak için uğraşıyor olabileceğini yazdı.

SİYASİ PISIRIKLIK OLARAK DEĞERLENDİRİLDİ

ABD'li yayın organı CNN ise, İsrail'in siyasi, askeri ve ahlaki bir ikilime karşı karşıya olduğunu belirtiyor.

Netanyahu, aralarında askerlerin de bulunduğu rehinelerin ailelerinden gelen baskılar nedeniyle, esirlerin tamamı serbest bırakılana kadar yeni bir saldırı başlatmaktan kaçınıyordu. Ancak bu endişesi koalisyonunun aşırı sağcı üyeleri tarafından 'siyasi pısırıklık' olarak değerlendiriliyor.

İSRAİL SAVAŞI DEVAM ETTİRMEK İSTİYORSA..

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, İsrail ziyaretinde,  okullar, hastaneler ve su tesisleri gibi kritik yerlere zarar verilmemesini söyledi.

ABD'de birden fazla başkanın Ortadoğu barış müzakerecisi olan Aaron David Miller, savaş hakkında bir değerlendirme yaptı. Miller, CNN'e verdiği demeçte Washington'ın verdiği mesajın net olduğunu öne sürdü ve şunları söyledi;

"İsrail bu savaşı devam ettirmek istiyorsa iki gerçeği kabul etmek zorunda. Birincisi, sivil nüfusun yoğun olduğu yerlere saldırılmamalı. İkincisi bölgede bulunan ve evlerinden edilmiş Gazzelilere insani yardım devam etmeli" ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Türkiye Gazetesi, Ajanslar
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...