Gazze'de yaşananlardan sonra genç ABD'liler İslam'ı araştırıyor

Düzenleyen: / Kaynak: The Guardian
- Güncelleme:
Gazze'de yaşananlardan sonra genç ABD'liler İslam'ı araştırıyor

DÜNYA Haberleri  / The Guardian

Batı'da gençler, Gazze'deki Müslümanların uğradıkları zulümlere rağmen İslam'a olan bağlılıklarından etkilendi ve Kur'an'ı Kerim'i araştırarak Müslüman oldu. İslam'a geçen gençler Kur'an-ı Kerim ve neden Müslüman oldukları hakkında açıklamalarda bulundu. İşte gençlerin hayat hikayeleri...

Gazze'de İşgalci İsrail, her geçen saniye katliamlarını artırıyor. Binlerce bebek, çocuk, kadın bu katliamlarda hayatını kaybetti. Gazze'den gelen görüntüler milyonlarca vicdanlı insanın yüreğini yakarken, Filistinli Müslümanların, yaşanan bütün katliamlara rağmen dilinden düşmeyen tek söz ise 'Allah'. Bu kadar acı ve kedere rağmen Allah'a isyan etmeyen ve sadece Allah'a güvendiğini söyleyen Filistinlilerin imanı, son dönemde inançsızlığın yükseldiği Batı'da birçok genci etkiledi. Avrupa'daki gençler bu inancın sebebini öğrenmek için Kur'an-ı Kerim'i incelemeye başladı ve okuduktan sonra Müslüman olduklarını açıkladı.

İşte Müslüman olan gençlerin hayat hikayeleri:

FİLİSTİN HALKININ İNANCINDAN ETKİLENDİ

Megan B. Rice: Discord'da bir roman kulübü kuran ve TikTok'ta kitap incelemesi yapan Rice, 34 yaşında ve Chicago'da yaşıyor. Rice, Gazze'deki insanlık krizi hakkında sosyal medya hesaplarından konuşmalar yapıyor. Rice, bir konuşmasında "Filistin halkının inancından, nasıl bu kadar güçlü olduğundan bahsetmek istedim ve her şeylerini kaybetmelerine rağmen tanrıya şükrecek bir alan bulmaya öncelik veriyorlar" dedi. Bazı Müslüman takipçilerinin Rice'dan Kur'an'ı incelemesini istemeleri üzerine Rice, Discord'dan her ırktan insanın onunla birlikte Kur'an okuyabileceği bir 'Dünya Din Kitap Kulübü' düzenledi.

Gazze'de yaşananlardan sonra genç ABD'liler İslam'ı araştırıyor

MÜSLÜMAN OLDUĞUNU AÇIKLADI

Rice ne kadar çok okursa, metnin içeriği kendi temel inanç sistemiyle o kadar uyumlu hale geldi. Kur'an'ı tüketim karşıtı, baskıcı ve feminist buldu. Bir ay içinde Rice, şehadet getirdi, başörtüsü aldı ve Müslüman olduğunu duyurdu.

GAZZE İLE DAYANIŞMA İÇİN KUR'AN OKUYORLAR

Rice, Kur'an okumak isteyen tek kişi değil. TikTok'ta gençler, batı medyası tarafından uzun süredir karalanan İslam'ı anlamak ve Gazze'deki Müslümanlarla dayanışma göstermek için Kur'an-ı Kerim okuyor. 1,9 milyon görüntülenmeye 'Quranbookclub' hashtagı altındaki videolarda, kullanıcıların ellerinde tuttukları ayetleri ilk defa okudukları görülüyor. Bazı kullanıcılar ise ücretsiz uygulamalardan işe giderken ayetleri dinledikleri videolar yayınlıyor. TikTok'taki Kur'an okuyan kişilerin çoğunun kadın olduğu gözlemlendi ve insanlar BookTok hastahtagı altında toplanarak okudukları ayetleri tartışıyor.

FİLİSTİNLİLERİN GÖSTERDİKLERİ İNANCI ANLAMAK İÇİN KUR'AN'A YÖNELİYORLAR

Zareena Grewal:  Amerikan kültüründe İslami yazılar ve dini hoşgörü üzerine bir kitap üzerinde çalışan Yale'de doçenttir. Bu TikTok ilgisinin tamamen benzeri görülmemiş olmadığını söyledi.

9 / 11'den sonra, Kur'an anında en çok satanlar arasına girdi, ancak o zamanlar birçok Amerikalı, İslam'ın doğası gereği şiddet içeren bir din olduğuna dair önyargıları vardı. Grewal, bu önyargılarını doğrulamak için Kur'an-ı Kerim aldı. Grewal, "Aradaki fark şu anda insanlar Hamas'ın 7 Ekim saldırısını anlamak için Kur'an'a yönelmiyor" dedi. “Müslüman Filistinlilerde gördükleri inanılmaz dayanıklılığı, inancı, ahlaki gücü ve karakteri anlamak için Kur'an'a yöneliyorlar" ifadelerini kullandı.

Gazze'de yaşananlardan sonra genç ABD'liler İslam'ı araştırıyor

KUR'AN'DA KADIN-ERKEK EŞİTLİĞİ VAR

Misha Euceph: Pakistanlı Amerikalı yazar ve podcast sunucusu Misha Euceph, 2020'den beri kendi Kur'an Kitap Kulübü İnstagram serisini düzenliyor. Metindeki bazı temaların genç, sol eğilimli Amerikalıların değerleriyle aynı hizada olduğunu söylüyor.

Euceph, "Kur'an doğa metaforlarıyla doludur ve sizi çevreci olmaya teşvik eder" dedi. "Kur'an'ın da bu tüketim karşıtı tutumu var, hepimizin dünyayla ya da diğer insanlarla sömürücü bir ilişki kurmaması gereken yeryüzünün görevlileri olduğumuz duygusu."

Kur'an'da, erkekler ve kadınlar Tanrı'nın gözünde eşittir. Rice ve diğer TikTok kullancılarının yorumları Kur'an-ı Kerim'in  feminist ilkelerini desteklediğini söylüyor. Ayrıca Kur'an-ı Kerim'in yaratılış hakkında açıklamalar yaptığını, büyük patlama ve diğer teorileri kapsayan ayetlerle ilgilendiğini söyledi.

 

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: The Guardian
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...