Hava kirliliği 'zehirli' seviyeye yükseldi: Çin'de yılın en yoğun kum fırtınaları bekleniyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Hava kirliliği 'zehirli' seviyeye yükseldi: Çin'de yılın en yoğun kum fırtınaları bekleniyor

DÜNYA Haberleri

Dünyada hava kirliliği probleminin en fazla olduğu ülkelerin başında gelen Çin'de, yılın en yoğun kum fırtınaları bekleniyor. Özellikle ülkenin kuzey ve kuzeydoğu bölgelerinde etkisini hissettirmesi beklenen kum fırtınaları konusunda uyaran meteorologlar, başkent Pekin'de ise hava kirliliğinin 'zehirli' kategorisine yükseldiğini belirttiler.

Nüfusu ve sanayi üretimi özellikle büyük şehirlerde yoğunlaştıran Çin, dünyada 'hava kirliliği' konusunda en fazla problem yaşayan ülkelerin başında geliyor. Son yıllarda alınan tedbirler ile hava kalitesi yükseltilmişti ancak yapılan son ölçümler ve 'kum fırtınası' uyarısı ile birlikte özellikle başkent Pekin'deki hava kirliliği bir kez daha gözler önüne serildi.

KUM FIRTINASI PEKİN'İ DE VURACAK

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Çin Ulusal Meteoroloji Merkezi tarafından yapılan açıklamada, ülkenin kuzey ve kuzeydoğu bölgelerinde yılın en yoğun kum fırtınalarının beklendiği bildirildi. Açıklamada Sincan Uygur, Ningxia Hui ve İç Moğolistan Özerk Bölgeleri, Çinghay, Gansu, Şaanşi, Şanşi, Hıbey, Liaoning, Cilin ve Heylonciang eyaletleri ile başkent Pekin ve Tiencin şehirlerinin kum fırtınalarından etkileneceği belirtildi.

BU YIL YAPILAN 3'ÜNCÜ UYARI

Açıklama, Pekin-Tiencin-Hıbey bölgesi için bu yıl yapılan 3'üncü kum fırtınası uyarısı oldu. Meteorologlar, kuzey çölleri ve steplerinin kış aylarında yetersiz yağış alması nedeniyle yer yüzeyinde biriken kum ve tozun, bahar aylarında güney bölgelerinin erken ısınmasıyla kuzeyden güneye esen rüzgarlarla taşınarak kum fırtınalarına sebep olduğunu kaydetti.

KİRLİLİK 'ZEHİRLİ' SEVİYEDE

Başkent Pekin'de, kum fırtınası nedeniyle hava kirliliği kritik seviyelere yükseldi.

ABD'nin Pekin Büyükelçiliğindeki ölçüm istasyonunun verilerine göre, hava kirliliğine yol açan 2,5 mikrondan küçük parçacık miktarını gösteren 'PM2.5' yoğunluğu, bu sabah itibarıyla 318'e, 10 mikrondan küçük parçacık miktarını gösteren 'PM10' yoğunluğu ise 999'a çıktı. Uluslararası Hava Kalitesi Endeksine göre, söz konusu seviyeler, insan sağlığı açısından 'zehirli' kategorisinde hava kirliliğine işaret ediyor.

Dünya Sağlık Örgütü, yıllık ortalama 5 mikrogramın üzerindeki PM2.5 yoğunluğunu 'insan sağlığına zararlı' kabul ederken, bu değerin üzerindeki hava kirliliğine maruz kalmanın solunum ve kalp damar hastalıklarına yol açabileceği uyarısı yapıyor. (AA)

Bu video da ilginizi çekebilir...

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...