Hepsini stoklamıştı, şimdi başı dertte: Bulgaristan'da milyonlarca aşı imha edilecek

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Hepsini stoklamıştı, şimdi başı dertte: Bulgaristan'da milyonlarca aşı imha edilecek

DÜNYA Haberleri

Koronavirüs salgınının en yoğun olduğu dönemde stoklama yapan Bulgaristan'ın başı aşılarla dertte. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada 2 milyon doz aşının daha önce imha edildiği, kullanım tarihi sona ermek üzere olan 2,8 milyon aşının daha imha edileceği bildirildi. Öte yandan Bulgaristan, yapılan sözleşme gereği bu yılın sonuna dek 8 milyon aşı daha ithal etmek zorunda.

2019 yılında dünyada patlak veren ve milyonlarca kişinin ölümüne neden olan koronavirüs, son aylarda düşüşe geçti. Omicron gibi güçlü varyantları da ortaya çıkan virüsle mücadelede alınan önlemler ve aşılar etkili oldu, yayılmanın önüne geçildi. Avrupa Birliği (AB) içinde en düşük aşılama oranına sahip olan ülkeler arasında yer alan Bulgaristan'ın başı ise stoklanan aşılarla dertte.

2,8 MİLYON AŞI İMHA EDİLECEK

Bulgaristan Sağlık Bakanlığı, talep görmemesi nedeniyle elde kalan ve tarihi geçmek üzere olan Covid-19 aşılarının imhasının kaçınılmaz olduğunu bildirdi.

Sağlık Bakanı Asen Mecidiev, salgının yoğunluğunun geçmesi nedeniyle ülkedeki başlıca hastanelerde artık nerdeyse kimsenin uğramadığı aşılama birimlerini kapattıklarını bildirdi ve "Aşılamaya ilgi sıfır. Kullanım tarihi bitmek üzere olan 2,8 milyon aşıyı imha etmek zorundayız" dedi.

Mecidiev, son kullanım tarihi geçen yıl dolan 2 milyon doz aşının imhası sonrası, bu yıl 2 milyon 800 bin doz aşının süresinin daha sona ermek üzere olduğunu belirtti.

8 MİLYON AŞI DAHA İTHAL ETMEK ZORUNDA

Sağlık Bakanlığının açıklamasında da Covid-19 salgınının yoğun döneminde Avrupa Birliği’nin (AB) eşgüdümlü mücadele politikasına istinaden Bulgaristan’ın bu yılın sonuna dek 8 milyon aşı daha ithal etmek zorunda olduğu, sözleşmeye bağlanmış bu ithalatın bir kısmının peşin ödendiği belirtildi.

Bakan Mecidiev, bu ithalatın gereksiz masraf olduğunu belirtti ve Covid-19'un yeni versiyonlarına karşı etkin olmayan bu aşıların zorunlu imhasının kaçınılmaz bir ilave masraf olacağını söyledi.

39 BİN KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Mecidiev, sorunu tüm ciddiyeti ile AB Komisyonu'na bildirdiklerini ancak oradan halen cevap gelmediğini de belirtti. Bulgaristan, AB içinde Kovid-19'a karşı aşılanma oranı en düşük ülkeler arasında bulunuyor. Ülkede salgında yaklaşık 39 bin kişi hayatını kaybetti. (AA)

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...